Η Γαλλία τα κατάφερε πάλι! Χωρίς ποτέ να αναφέρεται στην ίδια πρόταση με τις Βραζιλία και Γερμανία ως τα φαβορί ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν αυτό ξεκινάει, έχει καταφέρει να είναι συνεπής στα ραντεβού. Από το 1998 έχει αγωνιστεί σε πέντε μεγάλους τελικούς: τρεις μουντιαλικούς (1998, 2006 και 2018) και δύο ευρωπαϊκούς (2000 και 2016). Και όπως δείχνει η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν, δεν θα σταματήσει εδώ. Χθες πήρε την πρόκριση για τον τελικό της Μόσχας, που θα γίνει μία μέρα μετά την εθνική της γιορτή, υποτάσσοντας το Βέλγιο με 1-0, με κεφαλιά του Σαμιέλ Ουμτιτί.
Η Γαλλία στο φετινό Μουντιάλ ξεκίνησε σιγά σιγά και όσο περνούσαν οι μέρες ανέβαζε την απόδοσή της. Και χθες ήταν top, δημιουργώντας ένα τείχος απέναντι στην εξίσου ταλαντούχα και φιλόδοξη γενιά Βέλγων ποδοσφαιριστών. Για άλλη μία φορά οι «κόκκινοι διάβολοι» σταμάτησαν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για άλλη μία φορά έχασαν σε μουντιαλικό αγώνα από τη Γαλλία (τρεις ήττες σε τρία ματς)...
Η χθεσινή αναμέτρηση της Αγίας Πετρούπολης ήταν αντάξια του επιπέδου των δύο ομάδων και του πρεστίζ της διοργάνωσης. Και ξεκίνησε το... γλέντι από το 8ο δευτερόλεπτο. Τότε ήταν που ο Κιλιάν Μπαπέ άφησε πίσω του τον Φερτόνχεν στην πρώτη από τις πολλές κούρσες του, αλλά ο Γκριζμάν δεν κατάφερε να ελέγξει τη σέντρα του. Αυτή η... προειδοποιητική βολή σήμανε συναγερμό στο Βέλγιο που πήρε την κατοχή. Με το σκεπτικό ότι όσο λιγότερο είχε την μπάλα ο Μπαπέ τόσο λιγότερο θα κινδύνευε.
Αζάρ και Ντε Μπρόινε άρχισαν να «κεντούν» στο κέντρο και μπροστά από τη γαλλική άμυνα, έπαιζαν σε τρεις θέσεις ταυτόχρονα δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στους Καντέ και Πογκμπά που αδυνατούσαν να τους ακολουθήσουν. Και αυτοί δημιούργησαν τις φάσεις για γκολ του Βελγίου στο πρώτο μέρος. Ομως η Γαλλία έχει τον Ούγκο Γιορίς σε εξαιρετική φόρμα στο τουρνουά και αυτός κράτησε το μηδέν όσο οι «κόκκινοι διάβολοι» πίεζαν – εξαιρετική «πτήση» στο σουτ του Αλντερβέιρελντ. Αλλά και ο Κουρτουά έδωσε το «παρών» στην πολύ ωραία προσπάθεια του Παβάρ από πλάγια θέση στην άλλη άκρη του γηπέδου.
Ομως ο θηριώδης γκολκίπερ των Βέλγων δεν είναι ανίκητος. Και την έπαθε όταν προδόθηκε από την άμυνά του σε ένα στημένο στην αρχή του β’ μέρους. Κόρνερ του Γκριζμάν στο 51’, κεφαλιά του αφύλακτου Ουμτιτί και να το το 1-0.
Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αναγκάστηκε να κάνει την ομάδα του πιο επιθετική, αλλά η τόσο νεαρή Γαλλία αμύνθηκε με τη σοβαρότητα και τον συμπαγή τρόπο της παλιάς καλής Εθνικής... Ιταλίας. Με μια διαφορά όμως. Μέσα σε αυτό το μασίφ μπλοκ της άψογης αλληλοκάλυψης, των βοηθειών, της πειθαρχίας, υπάρχει ο παράγοντας «Κιλιάν Μπαπέ». Αυτός κάνει το απρόβλεπτο και αλλάζει τους συσχετισμούς. Ξέρει να παίζει σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, έχει (απίστευτη) ταχύτητα και δύναμη, είναι εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός και οι πάσες του είναι απίθανες, κοντινές ή μακρινές, κάθετες ή με τακουνάκια και ρουλέτες! Οι κούρσες του ειδικά σκορπούν τρόμο και αναγκάζουν τους αντιπάλους ασυναίσθητα να υποχωρούν τις γραμμές τους για να μην πιαστούν στον ύπνο. Ενα εκπληκτικό όπλο στη φαρέτρα της Γαλλίας. Ο μοναδικός παίκτης που δεν είχε γεννηθεί όταν είχαν κατακτήσει το Μουντιάλ του 1998... Κάτι που θα επιχειρήσουν και την Κυριακή το απόγευμα!
- ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντές, Καντέ, Πογκμπά, Mπαπέ, Ματουιντί (86’ Τολισό), Γκριζμάν, Ζιρού (85’ Εν’Ζονζί).
- ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Σαντλί (91’ Μπατσουαγί), Αλντερβέιρελντ, Κομπανί, Φερτόνχεν, Ντεμπελέ (60’ Μέρτενς), Βίτσελ, Φελαϊνί (80’ Καράσκο), Ντε Μπρόινε, Λουκάκου, Αζάρ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας