Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| AP Photo/Ricardo Mazalan

Ο επίμονος μαέστρος

Ηταν Aύγουστος του 2007, όταν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ αντιμετώπιζε τη Βέρντερ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς στην Κροατία, ο προπονητής των γηπεδούχων Μπράνκο Ιβάνκοβιτς είχε δηλώσει πως ο Λούκα Μόντριτς είναι πολύ καλύτερος από τον Ντιέγο (σ.σ.: τον Βραζιλιάνο επιτελικό μέσο που αγωνιζόταν τότε στους «πράσινους» της Βρέμης) και ότι θα εξελιχθεί μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο.

Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι –αλλά και αρκετοί Κροάτες– είχαν γελάσει περιπαικτικά για τη σύγκριση. Δεν μπορούσαν να δουν σε εκείνο το 21χρονο ξανθό καχεκτικό παιδί αυτά που είχε εντοπίσει ο Ιβάνκοβιτς.

Εντεκα χρόνια αργότερα, ο Κροάτης τεχνικός δηλώνει «δικαιωμένος, αλλά και περήφανος που κάποτε είχα παίκτη μου τον Λούκα Μόντριτς. Ξεχώριζε από τότε γιατί είχε ανεξάντλητη ενέργεια, πάθος και προσπαθούσε καθημερινά να βελτιωθεί».

Το Νο10 της Eθνικής –Κροατίας εξελίχθηκε στον ποδοσφαιριστή που είχε προβλέψει ο πρώην προπονητής του.

Ενας από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο, έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση 4 Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης και πλέον οδηγεί την Κροατία ψηλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι «βατρένι» ήταν άψογοι στη φάση των ομίλων, νικώντας και στα τρία παιχνίδια τους με άνεση και ωραίο, ομαδικό ποδόσφαιρο. Πρώτος μεταξύ ίσων, «κλειδί» στις εμφανίσεις της ομάδας του Ντάλιτς, ήταν ο Μόντριτς, ο παίκτης που συνδυάζει την κατοχή της μπάλας με ευφυΐα, ηρεμία και ακρίβεια. Η ικανότητά του να ορίζει το τέμπο της αναμέτρησης είναι απαράμιλλη.

Είναι ο Κροάτης παίκτης που έχει κάνει και έχει δεχτεί τις περισσότερες πάσες στη διοργάνωση, ένδειξη της εμπιστοσύνης των συμπαικτών του στο κριτήριό του: ξέρει τι πρέπει να κάνει με την μπάλα την κατάλληλη στιγμή.

Είναι επίσης δεύτερος σε χιλιόμετρα στον αγωνιστικό χώρο, τρίτος σε αριθμό σπριντ και αυτός με τα περισσότερα τάκλιν!

Επιπλέον, μολονότι είναι κοντός και λεπτός, είναι πολύ δυνατός και καταφέρνει να βγαίνει κερδισμένος από μονομαχίες στο κέντρο χωρίς να πέσει κάτω.

Αυτή την αρετή του είχε εντοπίσει ο προπονητής του στην Τότεναμ, Χάρι Ρέντναπ: «Είναι γενναίος σαν λιοντάρι. Και παράλληλα ξέρει να... ανοίγει την πόρτα όταν δεν φαίνεται καμία διέξοδος».

Μολονότι οι προπονητές του στην Ντιναμό και στα «σπιρούνια» υμνούσαν από νωρίς τις αρετές του Μόντριτς, αυτός δεν απέφυγε κατά καιρούς την αμφισβήτηση.

Οπως στη Ρεάλ Μαδρίτης, για παράδειγμα. Η πρώτη του χρονιά στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» ήταν λίαν προβληματική και μάλιστα σε γκάλοπ των συντακτών της Marca είχε ψηφιστεί ως «η χειρότερη μεταγραφή της σεζόν 2012-13».

Ομως αυτός επέμεινε, πολέμησε. Και κατάφερε, μεταφερόμενος παράλληλα από τη θέση του «δεκαριού» σε αυτή του «οχταριού», να κερδίσει το απαιτητικό κοινό των Μαδριλένων και να γίνει βασικός μοχλός στις ευρωπαϊκές επιτυχίες της «βασίλισσας».

Αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα του, η επιμονή του, φάνηκε στον αγώνα της Κροατίας με τη Δανία για τη φάση των «16».

Η αναμέτρηση βρισκόταν στο 1-1 και, τέσσερα λεπτά, πριν από το τέλος της παράτασης, ο Μόντριτς είχε την ευκαιρία να πάρει την πρόκριση από την άσπρη βούλα.

Ομως το πέναλτί του ήταν κακοχτυπημένο, δίνοντας την ευκαιρία στον Κάσπερ Σμάιχελ να κρατήσει την ισοπαλία και να στείλει το ματς στη «ρώσικη ρουλέτα».

Υστερα από τέτοια αποτυχία, άλλοι παίκτες θα αποσύρονταν από τη λίστα των εκτελεστών πέναλτι. Ομως ο Μόντριτς δεν το έκανε. Ξαναστήθηκε απέναντι στον Σμάιχελ και αυτή τη φορά ευστόχησε.

Οπως αποκάλυψε ο προπονητής του, ο Ζλάτκο Ντάλιτς, «δεν τον περιέλαβα στη λίστα αρχικά επειδή δεν ήξερα αν είχε την ψυχολογία για να ξαναχτυπήσει πέναλτι. Αυτός ήρθε και μου είπε "βάλε με για το δεύτερο". Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν είχε αστοχήσει ξανά;».

Ούτε αστόχησε, ούτε η χαμένη ευκαιρία του 116' στοίχισε στην ομάδα του. Η Κροατία πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά χάρη στον παίκτη που είχε φανεί λιγότερο (λόγω... έλλειψης δουλειάς) στα προηγούμενα ματς: τον τερματοφύλακά της, Ντανιγέλ Σούμπασιτς, που απέκρουσε τρία πέναλτι των Σκανδιναβών.

Και σήμερα αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Ρωσία ελπίζοντας να ισοφαρίσει το επίτευγμα της τεράστιας ομάδας του 1998. Τότε που οι Σούκερ, Μπόμπαν, Ασάνοβιτς, Προσινέτσκι και σία είχαν βρεθεί στη μουντιαλική τετράδα.

«Το μόνο που θέλω είναι να πιστοποιήσει η ομάδα μας το ταλέντο της και να κάνει ένα βήμα μπροστά. Τα κατάφερε "ξεκολλώντας" από τη φάση των "16" όπου σκοντάφταμε πάντα. Τώρα στόχος είναι το κάτι παραπάνω», δηλώνει ο Μόντριτς.

Οταν τον ρωτούν όμως για το τρόπαιο, το οποίο βρίσκεται πλέον τρεις αγώνες μακριά, χαμογελάει: «Το να κερδίσει η Κροατία το Μουντιάλ και να σηκώσω το κύπελλο ως αρχηγός είναι κάτι το αδιανόητο. Το πιο όμορφο παραμύθι που υπάρχει...».

Το μοναδικό, αλλά μεγάλο σύννεφο...

Αν ο Λούκα Μόντριτς είχε διαφορετικό χαρακτήρα, αν δεν κατάφερνε να ξεχωρίσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις από τα όσα συμβαίνουν στην προσωπική του ζωή αυτό τον καιρό, το πιθανότερο είναι πως θα επηρεαζόταν η απόδοσή του και θα περνούσε απαρατήρητος στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Και ο λόγος είναι ότι κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, σαν δαμόκλειος σπάθη, η πιθανότητα ποινής φυλάκισης πέντε ετών για ψευδορκία.

Ο αρχηγός της Εθνικής Κροατίας έχει μπλέξει λόγω της φιλικής του σχέσης με τον Ζντράβκο Μάμιτς, τον πρώην «ισχυρό άνδρα» της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, όπου αγωνιζόταν ο Μόντριτς έως το 2008, όταν και έφυγε για την Τότεναμ.

Ο Μάμιτς πρόσφατα δικάστηκε για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων απάτη, υπεξαίρεση, φοροδιαφυγή, και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εξήμισι χρόνων.

Μεταξύ άλλων, ο πανούργος παράγοντας λειτουργούσε παράνομα ως ατζέντης, κρατώντας για τον εαυτό του τα μισά χρήματα αυτά που έπαιρναν οι παίκτες του στις μεταγραφές τους ως μπόνους μεταγραφής.

Αυτό έκανε και με τον Μόντριτς, ο οποίος ήταν από τους βασικότερους μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του Μάμιτς.

Ομως, ενώ στην προανάκριση είχε υποστηρίξει πως η συμφωνία του με τον παράγοντα για μοιρασιά των κερδών είχε –παρανόμως– υπογραφεί μετά τη μετακίνησή του στην Τότεναμ, τον περασμένο Ιούνιο «τα μάσησε» στη δίκη.

Ο ποδοσφαιριστής ζήτησε να του διαβαστεί η προηγούμενη κατάθεσή του. Κατόπιν έκανε σαν να είχε πάθει αμνησία: «Αυτό... Δεν το έχω πει ποτέ αυτό... ότι συντάχθηκε μεταγενέστερα. Δεν θυμόμουν πότε το υπέγραψα»...

Πλέον ο αρχηγός της Εθνικής Κροατίας κατηγορείται για ψευδορκία και η δίκη θα διεξαχθεί μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο επίμονος μαέστρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας