Aπό το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο εντάσσεται όλη η περιουσία του Δημοσίου, ενημερωθήκαμε ότι εξαιρούνται οι παραλίες και οι αιγιαλοί.
Ομως με μια πιο προσεκτική διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώνεται ότι με την ήδη υφιστάμενη νομοθεσία η εν λόγω εξαίρεση καταστρατηγείται διά της πλαγίας οδού...
Και αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:
Η πρώτη περίπτωση αφορά τα τουριστικά δημόσια κτήματα, ιδιοκτησίας ΕΟΤ και διαχείρισης ΕΤΑΔ, πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνουν παραλίες και αιγιαλούς προς εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 3986/2011, που αποτελεί τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης παραλιών-αιγιαλών στους επενδυτές για 50 έτη και με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 49 έτη.
Η εν λόγω νομοθεσία δεν καταργείται καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.
Μερικές ακόμη ξενοδοχειακές μονάδες και γήπεδα γκολφ κρίνονται απαραίτητα για το νησί της Ρόδου. Και αλίμονο σε όποιον αντιταχθεί σε επενδυτικά σχέδια, έστω κι αν αυτά προγραμματίζονται για περιοχή που βρίθει αρχαιοτήτων.Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα καθώς τόλμησε να χαρακτηρίσει την περιοχή της Αφάντου, μια παραθαλάσσια έκταση ακτογραμμής 7 χιλιομέτρων, που παραχωρήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς επενδυτική αξιοποίηση, αρχαιολογικό χώρο.
Ηδη από το 2013 η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε εισηγηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικής.
Η εισήγηση απλά θάφτηκε και όταν το Αρχαιολογικό Συμβούλιο επανήλθε με γνωμοδότησή του υπέρ της κήρυξης της περιοχής σηκώθηκε κουρνιαχτός...
Οπως τονίζει σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα rednotebook.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Ολγα Σακαλή:
«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων βρέθηκε -στη δίνη του κυκλώνα- να υποστηρίζει πάλι τα αυτονόητα για την αυτοδίκαιη προστασία των αρχαιοτήτων. Κι έτσι οι αρχαιολόγοι, αφού υβρίστηκαν σκαιότατα από τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, απειλήθηκαν με παντοτινό αποκλεισμό από τα έργα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και ρίχτηκαν, για άλλη μια φορά, στην πυρά των “εχθρών της κοινωνίας” που αντιστρατεύονται την ανάπτυξη, η οποία προφανώς θα ακολουθήσει τους Ευρωπαίους συνταξιούχους που αγαπούν το σπορ του γκολφ. (...)
Χωρίς να επιμείνουμε στις καταστροφικές επιπτώσεις που επιφέρουν στο περιβάλλον τέτοιου είδους επενδύσεις (...) θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η επιθετική πολιτική απέναντι στα δημόσια αγαθά δεν σηματοδοτεί τίποτα άλλο παρά την εφαρμογή ενός μοντέλου ανάπτυξης γνωστού και ήδη αποτυχημένου, το οποίο διευκολύνει μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις σε έναν καταργημένο ουσιαστικά δημόσιο χώρο. (...)
Οι επιπτώσεις του συγκεκριμένου μοντέλου, που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος ενός ιδιώτη, είναι ορατές όπου αυτό εφαρμόστηκε και οδήγησε στην καταστροφή του περιβάλλοντος, κατέστησε την πρόσβαση στη θάλασσα απαγορευτική για την πλειονότητα των κατοίκων, ενώ υπέθαλψε την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων στις (κακοπληρωμένες) θέσεις εργασίας και τη συρρίκνωση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων».
Στην Κέρκυρα επίσης δόθηκε το πράσινο φως στην πολυεθνική αμερικανική εταιρεία NCH Capital για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας και παραθεριστικών κατοικιών.Η Χερσόνησος του Ερημίτη με δάση και τρεις λίμνες αποτελεί καταφύγιο για αποδημητικά πτηνά καθώς και για την απειλούμενη με εξαφάνιση βίδρα (lutra-lutra).
Περιλαμβάνει επίσης τρία παράκτια υγροτοπικά συστήματα και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.
Με βάση τη νομοθεσία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας οι τρεις λίμνες εντάχθηκαν τον Απρίλιο του 2012 στο δίκτυο προστασίας των μικρών υγροβιότοπων.
Η διάρκεια παραχώρησης στην αμερικανική εταιρεία ορίστηκε στα 99 έτη έναντι ανταλλάγματος 23 εκατομμυρίων ευρώ.
Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης για 175.725,68 τ.μ. πολεοδομούμενης έκτασης, χωροθέτηση μικρού λιμένα 57 θέσεων με χερσαία ζώνη εμβαδού 5.111 τ.μ. καθώς και τα έργα υποδομής όπως το σύστημα αφαλάτωσης, την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, οδικό δίκτυο κ.λπ.
Ομως στα Κουφονήσια η δημοτική κοινότητα υπερασπίζεται με παρρησία τον σεβασμό του περιβάλλοντος.«Ηδη από το 2011 έχουμε αποφασίσει να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραλίες και τον αιγιαλό», υπενθυμίζει με έγγραφό της προς τον Δήμο Νάξου. «Επομένως δεν επιθυμούμε εκμίσθωση τμημάτων του αιγιαλού ούτε την ενοικίαση ομπρελών, αναψυκτηρίων και συναφών δράσεων και παρεμβάσεων».
«Εκτοτε πάγια θέση και αίτημά μας είναι η απόφαση να επικυρωθεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνει ΦΕΚ (προεδρικό διάταγμα) και να διασφαλίσουμε οριστικά την ήπια ανάπτυξη του νησιού μας» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Φυσικά και δεχόμαστε πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη και πολιτικές. Ομως η προάσπιση του φυσικού μας πλούτου αποτελεί καθολικό αίτημα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κοινοτάρχης Κουφονησίων Αντώνης Κωβαίος.
Και ήταν η πρώτη φορά που χαμογελάσαμε κατά τη διάρκεια αυτού του οδοιπορικού...
Η καταστροφή μέσα από τον κινηματογραφικό φακό
Εικόνες από το ζοφερό μέλλον του Αιγαίου «καδράρει» ο φακός του Ομηρου Ευαγγελινού, έπειτα από πεντάχρονη περιήγηση στις Κυκλάδες με ένα παλιό ψαροκάικο.
Καταγράφει τον αγώνα επιβίωσης των μικρών παράκτιων ψαράδων, αλλά αναδεικνύει τη μάστιγα της υπεραλίευσης, με πειρατικές πρακτικές και χρήση δυναμίτη, που έχουν προκαλέσει τη δραματική μείωση στα αποθέματα ψαριών.
Καταλήγει στη Σαντορίνη και αποτυπώνει τις προσπάθειες ψαράδων και επιστημόνων να δημιουργήσουν μια προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή.
Κινηματογραφιστής με δεκαετή παρουσία, ο Ομηρος Ευαγγελινός ειδικεύεται σε ντοκιμαντέρ με σημείο αναφοράς το περιβάλλον.
Η τρίτη του δημιουργία, με τίτλο «Guardians of the Aegean», που γυρίστηκε με την υποστήριξη του Cousteau Divers, θα προβληθεί τη Δευτέρα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου), στον Κεραμεικό. Είσοδος δωρεάν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας