Στην Ιο ο Ελληνοαμερικανός εκατομμυριούχος Αγγελος Μιχαλόπουλος μόνο άγνωστος δεν είναι. Κατέχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 17% της έκτασης του νησιού, ενώ χάρη στις άοκνες προσπάθειές του πέτυχε την ολοκληρωτική... καταστροφή ενός εκ των καλύτερα διατηρημένων υγρότοπων του Αιγαίου κατά τα προηγούμενα έτη.
Παρά τις αποφάσεις, τις εντολές και τα πρόστιμα, οι εργασίες συνεχίστηκαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, και σήμερα η περιοχή είναι πλήρως αλλοιωμένη.
Το έλος Παπά και η πανέμορφη μικρή παραλία έχουν καταστεί ιδιωτικός κήπος.
Ο κ. Μιχαλόπουλος, με τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, εξακολούθησε απρόσκοπτα να φυτεύει τους αγαπημένους του φοίνικες στο κυκλαδίτικο νησί.
Τον περασμένο Δεκέμβριο εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση (Οικονομικών, Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος) που παραχωρούσε το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για τη δημιουργία τουριστικού χωριού συνολικής έκτασης 275.642,50 τ.μ. στην περιοχή Κουμπάρα - Διακοφτό της Ιου.
Για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα προαλείφονται μεγαλόπνοα σχέδια.
Συγκεκριμένα: 249 κλίνες, ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, Spa, μονάδα αφαλάτωσης, δυναμικότητας πόσιμου νερού περίπου 300 κ.μ. ημερησίως, καθώς και δεξαμενή συγκέντρωσης του νερού.
Επίσης, προγραμματίζονται λιμενικά έργα τα οποία περιλαμβάνουν: κρηπίδωμα εξυπηρέτησης σκαφών μεταφοράς πελατών, δύο τεχνητές παραλίες στους όρμους Κουμπάρα και Μανιάτα και έργο σύνδεσης της χερσονήσου Διακοφτού με την ενδοχώρα καθώς και εσωτερικό οδικό δίκτυο.
Προβλέπονται, επίσης, εσωτερικά δίκτυα υποδομών, όπως δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, χώροι στάθμευσης οχημάτων και γήπεδα αθλοπαιδιών, αποθήκες και υποσταθμός της ΔΕΗ.
Η εταιρεία «105.Α.Ε.» του κ. Μιχαλόπουλου, επονομαζόμενου και γερόλυκου της Wall Street, οφείλει να καταβάλει ως συνολικό αντάλλαγμα για το πρώτο έτος της πενταετίας 156.000 ευρώ.
«Η παραχώρηση συμφωνήθηκε για τριάντα χρόνια, με το τετραγωνικό μέτρο να αποτιμάται στα 3 ευρώ. Και όλα αυτά σε ένα νησί που με Π.Δ. του 1977 έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Δημητρίου από τους Οικολόγους Πράσινους και μέλος του Δ.Σ. του Πράσινου Ινστιτούτου.
«Το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και τα υποστηρικτικά έργα δημιουργούν στην πράξη έναν ουσιαστικά περιαστικό ιστό, εξαιρετικά μεγάλης έκτασης, με αναμενόμενες σοβαρές συνέπειες για το ανάγλυφο, την τοπογραφία και τη μορφολογία της περιοχής και εν τέλει για τη βιοποικιλότητα και το μικροκλίμα της», υπογραμμίζεται στην τεχνική μελέτη που διενεργήθηκε.
Και επισημαίνεται:
«Οι εκτελεσθείσες παρεμβάσεις έχουν ζημιώσει το φυσικό ανάγλυφο και τον περιβάλλοντα χαρακτήρα της περιοχής. Η χερσόνησος Διακοφτό μοιάζει πλέον με αμμόλοφο, ενώ σημαντική καταστροφή καταγράφεται στο βραχώδες μέτωπο και από την κάλυψη του όρμου Μανιάτα, 350 μέτρων, για τη δημιουργία τεχνητής παραλίας με την κατασκευή κυματοθραυστών και υφάλου και τη μεταφορά δάνειου αμμώδους υλικού, καθώς και με την κατασκευή κρηπιδώματος εξυπηρέτησης επιβαταγωγών και τις βαριές οικοδομικές εργασίες σε άκρως ευαίσθητες περιοχές του αιγιαλού, προκαλώντας δραματική αλλοίωση της μορφολογίας και ανεπανάληπτη ζημιά των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων».
Το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών έως την εκδίκαση της υπόθεσης, τον προσεχή Οκτώβριο, μετά την προσφυγή πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στα όρια του συγκεκριμένου οικισμού, αλλά επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια [του νησιού] λόγω της αλληλεπίδρασης του κάθε οικισμού με τον άλλον», σημειώνεται στην προσφυγή.
Ακόμη προστίθεται ότι «οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αντίκεινται στη διεθνή σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της Μεσογείου».
Παρά όμως την προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών, ο κ. Μιχαλόπουλος ακόμη χτίζει, «με τη δημοτική αρχή και την αστυνομία να τηρούν αιδήμονα σιωπή», προσθέτει ο κ. Δημητρίου.
Την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης ζητά με ανακοίνωσή του και το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων.
«Δηλώνουμε πάντα στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες αρνούνται την υποταγή στην “ανάπτυξη” με τίμημα το ίδιο το μέλλον των παιδιών τους. Η ανεκτίμητη ομορφιά του γεωγραφικού ανάγλυφου της χώρας μας δεν μπορεί να γίνει η αιτία περαιτέρω κακοποίησής του», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας