Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, παρουσία και του μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Γερασίμου. Ομιλητής ήταν ο πάτερ Εμμανουήλ Αντωνακάκης, Θεολόγος – κάτοχος master στην Βιοηθική και Εφημέριος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο άνθρωπος αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική ύπαρξη από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του. Αυτό αποτελεί δόγμα για την Εκκλησία, γι’ αυτό και η διακοπή της ζωής του εμβρύου σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποτελεί και ισοδυναμεί με φόνο. Η πράξη αυτή παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής».
Για την Εκκλησία, σύμφωνα με τον θεολόγο, «το θέμα που αφορά την διακοπή της κύησης είναι ξεκάθαρο και η προσέγγισή του γίνεται με καθαρά πνευματικά κριτήρια, τα οποία εδράζονται στην πίστη ότι ο άνθρωπος ως εικόνα του Δημιουργού Θεού ζει ως ανεξάρτητη ύπαρξη από την πρώτη ακόμα στιγμή της συλλήψεώς του».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Εκκλησία θεωρεί πως «η αρχή της ζωής τοποθετείται στη γονιμοποίηση, δηλαδή στην ένωση του ωαρίου με το σπερματοζωάριο. Το έμβρυο από τη στιγμή αυτή, από την πρώτη στιγμή της ζωής του, είναι εμψυχωμένο, έχει δηλαδή ψυχή –αυτός είναι ένας πατερικός όρος. Η πίστη στην εμψύχωση του εμβρύου από την στιγμή της συλλήψεώς του αποτελεί πάγια και άκαμπτη δογματική θέση της Εκκλησίας».
Οπισθοδρόμηση
Στην ομιλία πραγματοποίησε παρέμβαση η συλλογικότητα «Κοινωνικός Χώρος Πυρόβολος», προκειμένου να στηρίξει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «το δικαίωμα ενός ατόμου να κάνει άμβλωση όσο και το δικαίωμα να κάνει ένα παιδί. Δεν ωθούμε στην άμβλωση, υποστηρίζουμε την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή».
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «η εκκλησία δείχνει για μια ακόμα φορά τις απόψεις της. Έτσι κι αλλιώς ξεκίνησε δυναμικά την σεζόν από τον Σεπτέμβριο με την Ιερά Σύνοδο να εκδίδει εγκύκλιο ενάντια στις αμβλώσεις. Η προσπάθεια να θεωρηθεί έγκλημα η ελευθερία επιλογής και το δικαίωμα των ατόμων με μήτρα στην άμβλωση εκτός από την εργαλειοποιηση του σώματος ως μηχανές αναπαραγωγής, την μητρότητα ως τον μοναδικό προορισμό και την κοινωνική απαξίωση όσων επιλέγουν να μη γίνουν (βιολογικά) μητέρες, παραβλέπει επίσης, ισχύοντες νόμους, διεθνείς συνθήκες, διακηρύξεις και οδηγίες θεσμικών φορέων, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, που ορίζουν τα σεξουαλικά δικαιώματα ως διεθνώς αναγνωρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα βρίσκουν πάντα απάντηση και θα μας έχουν απέναντι τους. Δεν θα αφήσουμε ποτέ να ξεφύγουν από τις ζωές μας κεκτημένα δικαιώματα ετών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν παρεμβάσεις με ερωτήσεις που, σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η εκκλησία έκοψε από την μαγνητοσκόπηση, παρόλο που θέλησε να δείξει δεκτική στην συζήτηση τους. Έξω από την αίθουσα υπήρξε εκδήλωση διαμαρτυρίας με πανό και φυλλάδια που μοιράστηκαν σε όλον τον κόσμο.
Το κείμενο που διαβάστηκε και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρει τα εξής:
«Μάστιγα είναι η φτώχεια, ο αποκλεισμός, ο αναλφαβητισμος, οι γυναικοκτονιες, οι βιασμοί, οι παιδοβιασμοι, το trafficking, η έμφυλη βία. Μάστιγα δεν είναι το δικαίωμα στην άμβλωση. Η συζήτηση για τις αμβλώσεις έληξε στη χώρα μας από το 1986, με το νόμο 1609/1986. Αυτός ο νόμος δεν χαρίστηκε στις γυναίκες, κατοχυρώθηκε μετά από αγώνες δεκαετιών. Έκτοτε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος δεν τέθηκε ξανά επί τάπητος. Γιατί η εκκλησία το αντιμάχεται; Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτού του δικαιώματος αποτελεί οπισθοδρόμηση. Σε χώρες που αυτό το αφήγημα βρήκε γόνιμο έδαφος, ουσιαστικά όταν απαγορεύτηκαν οι νόμιμες αμβλώσεις, την ίδια μέρα ξεκίνησαν οι παράνομες.
Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σήμερα παγκοσμίως καταγράφονται 47.000 θάνατοι γυναικών που λόγω οικονομικών και νομικών εμποδίων καταφεύγουν σε παράνομες και μη ασφαλείς για την υγεία τους αμβλώσεις. Στην ελληνική επικράτεια, αντιεπιστημονικές, αναχρονιστικές, μισογυνίστικες αντιλήψεις και απόψεις που εκφράζουν εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και άλλα θεσμικά πρόσωπα, προσπαθούν μεθοδικά να φέρουν στην επιφάνεια την επανεξέταση του δικαιώματος στην άμβλωση. Οι απόψεις αυτές δεν είναι αποσπασματικές, ούτε τυχαίες συγκυριακά και προπαντός δεν είναι ακίνδυνες. Είναι διαρκείς και επίμονες απόπειρες αναχρονισμού και επίθεσης στα κεκτημένα μας. Το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού και της δυνατότητας μιας γυναίκας να αποφύγει μια εγκυμοσύνη, που δεν επέλεξε, εδράζει στον πυρήνα της αξίας του αυτόνομου βίου και συνεπώς της ελευθερίας, την οποία ένα δημοκρατικό καθεστώς καλείται να προασπίζει.
Για να σταματήσουν οι αμβλώσεις δεν χρειάζονται αυστηροί νόμοι: χρειάζονται μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, καμπάνιες αντισύλληψης, κοινωνική πρόνοια, υπεύθυνοι άντρες, σωστή ενημέρωση των νέων μέσα από προγράμματα που δεν θα τρομοκρατούν, δεν θα στοχοποιούν και δεν θα ενοχοποιούν τα σώματα των κοριτσιών μας. Δίπλα και μαζί με κάθε γυναίκα που ένιωσε ενδυναμωμένη μέσα από την άσκηση αυτού του δικαιώματος, δίπλα και μαζί με κάθε γυναίκα που ένιωσε τραυματισμένη και ευάλωτη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας