Οι αγροτικές φυλακές αργοσβήνουν στην Ελλάδα, ενώ οι εκτάσεις που διαθέτουν γίνονται βορά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και εξαιρετικά πετυχημένος αυτός θεσμός μιας μορφής εναλλακτικής έκτισης ποινής, που εισφέρει στις διαδικασίες σωφρονισμού και επανένταξης, μαραζώνει σκόπιμα στα χέρια του επιτελικού κράτους.
Το δόγμα «περισσότερη ποινή και χειρότερη διαβίωση» είναι κυρίαρχο στη λογική των αρμόδιων υπουργών του Κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα οι επικοινωνιακές εξαγγελίες περί δήθεν εξανθρωπισμού και εκσυγχρονισμού των συνθηκών κράτησης αναμεταδίδονται αποκλειστικά από τα πλήρως ελεγχόμενα ΜΜΕ, χωρίς να φτάνουν ποτέ στα σωφρονιστικά ιδρύματα.
Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μάταια καταθέτουν ερωτήσεις για τη συνειδητή διάλυση των αγροτικών, λαμβάνοντας μόνο γενικόλογες απαντήσεις από τους αρμόδιους. Ακόμα και ένα από τα διορισμένα μέλη του αποδεκατισμένου πλέον και πλήρως ελεγχόμενου Επιστημονικού Συμβουλίου των Φυλακών εξέφρασε, αρθρογραφώντας, τη μεγάλη ανησυχία για το σημερινό κατάντημα.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, όταν στις φυλακές κοιμούνται οι κρατούμενοι στα πατώματα, ενώ οι αγροτικές είναι άδειες. Ο Νόμος 4760/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικά για τον Δημήτρη Κουφοντίνα παρέσυρε και πολλούς άλλους κρατουμένους που στερήθηκαν το δικαίωμα με το κυβερνητικό «έτσι θέλω».
Η «Εφ.Συν.» έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει το θέμα της συρρίκνωσης των αγροτικών φυλακών που συμβαδίζει προφανώς και με την κατάργηση της κοινωφελούς εργασίας αλλά και με την πλήρη επαναφορά μιας μεσαιωνικής αντίληψης για θεσμοθέτηση ολοένα και βαρύτερων ποινών ως μοναδικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής Μητσοτάκη.
Οι αριθμοί διαψεύδουν (ξανά) την κυβέρνηση
Μπορεί η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στις περιοδείες (πρόσφατα στην πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη) και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις της να επιμένει για το πόσο νοιάζεται για τον θεσμό αυτόν, όπως και για την εκπαίδευση των κρατουμένων, αλλά την πραγματικότητα αποτυπώνει η ισοπεδωτική και εχθρική προσέγγιση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στα του υφ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Οικονόμου, «αυτοί που μετάγονται στις αγροτικές φυλακές, οι πιο πολλοί… πάνε για να αποδράσουν…» (Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής 1.10.2019) και από τη Σοφία Νικολάου, που παραπλανητικά αναφέρθηκε σε «παραπάνω από 200 αποδράσεις κρατουμένων από τα αγροτικά καταστήματα κράτησης και, μάλιστα, ιδιαίτερα επικίνδυνων».
Υπερπληθυσμός στις κλειστές φυλακές
Η πολιτική της Ν.Δ. για τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών υλοποιήθηκε με τον νόμο 4760/2020, με τον οποίο αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις μεταγωγής σε αγροτική φυλακή.
Μ’ αυτό τον νόμο, όχι μόνο αποκλείστηκε η μεταγωγή κρατουμένων από τις κλειστές φυλακές (με αποτέλεσμα την αφόρητη υπερσυμφόρηση των τελευταίων), αλλά επιπλέον αρκετοί επέστρεψαν από τις αγροτικές όπου είχαν ήδη εκτίσει μέρος της ποινής τους, χωρίς προβλήματα.
Ο υπερπληθυσμός εντάθηκε ακόμα περισσότερο, διότι οι κρατούμενοι δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα του ιδιαίτερα αυξημένου ευεργετικού υπολογισμού του χρόνου ποινής των αγροτικών φυλακών (1 μέρα προς 3).
Η προσφορά των αγροτικών φυλακών
Εκτός από την εξαιρετικά αποτελεσματική -για τον σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατουμένων- λειτουργία του είδους αυτού της ημιελεύθερης φυλακής, δεν είναι αμελητέα και η παραγωγική αποτελεσματικότητά της. Σημειώνεται ότι ειδικά οι κρατούμενοι με τις πολυετείς καθείρξεις, έχοντας πολλά χρόνια φυλακής μπροστά τους και πολλά χρόνια φυλακής πίσω τους, όταν πήγαιναν στις αγροτικές, ήταν οι «καλύτεροι μαθητές», σεβόμενοι απολύτως το δικαίωμα που τους παραχωρήθηκε. Τον θεσμό της έκθεσης των προϊόντων τους διέκοψε «με το καλημέρα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
To «φιλέτο» στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ
«Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 916 στρεμμάτων επισπεύδονται, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μέσα στο 2022», συμπληρώνει η καθηγήτρια κ. Λαμπροπούλου, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση είναι να εκποιηθεί όλη η έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας
Οπως διαφημίζει το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει «ακίνητο πλησίον του παραθεριστικού οικισμού Σάνη σε τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε απόσταση 300 μ. από τη θάλασσα. Το έδαφος είναι γαιώδες και το σύνολο σχεδόν της επιφάνειάς τους καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Η περιοχή είναι δημοφιλής προορισμός και χαρακτηρίζεται από υψηλού επιπέδου τουριστική ανάπτυξη, με ξενοδοχεία 5 αστέρων (Sani Resort δυτικά του ακινήτου, Aegean Melathron Thalasso Spa Hotel, Posidi Holidays Resort & Suites Hotel, Theophano Imperial Palace Hotel, Potidaia Istion Club κ.λπ.) και υψηλής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες)» (https://www.hradf.com/portfolio/view/162/fylakes-kassandras).
«Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση των 916 στρεμμάτων επισπεύδονται, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μέσα στο 2022», συμπληρώνει η καθηγήτρια κ. Λαμπροπούλου, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση είναι να εκποιηθεί όλη η έκταση των αγροτικών: «Ετσι, ο παλαιότερος, παραγωγικότερος και πιο ανθρώπινος θεσμός του ελληνικού συστήματος πνέει τα λοίσθια. Ο θεσμός για τον οποίο το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα θα έπρεπε να είναι περήφανο και να αναπτύξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο θεσμός που ίδρυσε ο οραματιστής Παναγής Σκουριώτης το 1925, αργοπεθαίνει».
Και η ίδια καταλήγει: «Αντί της καταστροφής, δεν θα έπρεπε να ενισχυθούν οι καλλιέργειες και η απόδοσή τους; Δεν θα έπρεπε να προσληφθεί προσωπικό και να συντηρηθούν οι κτιριακές και παραγωγικές της υποδομές; Με αυτό τον τρόπο, οι αγροτικές φυλακές δεν θα εξυπηρετούσαν τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας των κρατουμένων και θα τους προετοίμαζαν να είναι ωφέλιμα κοινωνικά στοιχεία, όταν απολυθούν; Προτιμούν οι ελληνικές κυβερνήσεις να απολογούνται συνεχώς για την κατάσταση των ελληνικών φυλακών στην Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντί να επεκτείνουν επιτυχημένους θεσμούς; Εάν ισχύουν όσα εκτέθηκαν πιο πάνω […], εφεξής καμία κυβέρνηση και κανένα πολιτικό κόμμα δεν θα δικαιούται να προτείνει και να συζητεί για εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών κατά της ελευθερίας, παρά μόνο για σκοτεινές φυλακές σαν αυτή που έκλεισαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» (athensvoice.gr).
Οι ερωτήσεις στο… κενό
▶ Ηδη, από τον περασμένο Μάιο, πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας κατέθεσε ερώτηση προς τον Μ. Χρυσοχοΐδη για τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών, την ίδια στιγμή που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργηθεί και το πρώτο τμήμα αγροτικών φυλακών για γυναίκες. Ο Σ. Λάππας ρωτούσε τον υπουργό αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τις αγροτικές και ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή πληρότητα, ειδικά μετά τον Νόμο «Κουφοντίνα».
▶ Στις 28 Ιουνίου, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης επανήλθε με ερώτηση στον Μ. Χρυσοχοΐδη για τις αγροτικές και το μέλλον τους, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη διαφαινόμενη αποδυνάμωση του θεσμού των αγροτικών φυλακών. «Οι διαφορές των αριθμών μεταξύ του πληθυσμού των αγροτικών φυλακών και των λοιπών φυλακών της χώρας υποδηλώνουν ότι οι υπεύθυνοι για τη σωφρονιστική πολιτική είτε δρουν με πλήρη αδιαφορία για τον τομέα ευθύνης τους είτε απαξιώνουν σκοπίμως τον θεσμό της αγροτικής φυλακής». Eκανε ειδική αναφορά στο τμήμα των γυναικείων, επισημαίνοντας ότι στο Αγροτικό Τμήμα του Κ.Κ. Γυναικών Ελεώνα Θηβών, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017, απασχολούνταν μόλις έξι κρατούμενες, ενώ εκκρεμούσε μόνο μία αίτηση μεταγωγής, όταν τον Μάρτιο του 2019 είχε δημοσιευτεί με υπουργική απόφαση ο πρώτος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Αγροτικών Φυλακών, στο πλαίσιο μιας διαφαινόμενης προσπάθειας στήριξης του μοντέλου αυτού. Στην ερώτηση έκανε ειδική αναφορά για τις φυλακές Κασσάνδρας και ζήτησε να πληροφορηθεί το «πότε αναμένεται το νέο στρατηγικό σχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο αναφέρετε στην απάντησή σας στην πρόσφατη 30ή έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ποιοι θα είναι οι βασικοί στρατηγικοί σας στόχοι για τις αγροτικές φυλακές;».
▶ Η γενικόλογη απάντηση του υφυπουργού ΠροΠο στον Σ. Λάππα δόθηκε τον Μάιο, με αναφορές σε μνημόνια συνεργασίας με αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και τις αυστηρές πλέον προϋποθέσεις για μεταγωγές στις αγροτικές.
▶ Διαχρονικός υπέρμαχος και καλός γνώστης του θεσμού των αγροτικών φυλακών, ο δρ Εγκληματολογίας Παναγιώτης Σχίζας ζήτησε πλήρη και εκτενή ενημέρωση, με πρόσφατη επιστολή του προς τον διευθυντή της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας, εκφράζοντας και αυτός την αγωνία του για την υποβάθμιση και την εκποίηση των φυλακών στα ιδιωτικά συμφέροντα:
«Η λειτουργία των εγκαταστάσεων του ποιμνίου που βρίσκονται πλησίον του ξενοδοχείου Σάνη και που επί δεκαετία υποστήριζε επιτυχώς και χωρίς προβλήματα τον θεσμό των Αγροτικών Φυλακών διεκόπη προσφάτως και το ποίμνιο μετεγκαταστάθηκε σε παλιά αποθήκη του κεντρικού καταστήματος. Ποια είναι η κατάσταση του ποιμνίου σήμερα; Πόσο έχει επηρεάσει το δικαίωμα στην εργασία και την εκπαίδευση των κρατουμένων; Πόσο έχει επηρεάσει στη μείωση της παραγωγής γάλακτος, με αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του Τυροκομείου του καταστήματος; Ως νέα διεύθυνση του καταστήματος και σύμφωνα με τον Ν. 4711/2020 για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων με παράταση έως τον Δεκέμβριο 2022, έχετε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες αδειοδότησης του συνόλου των αντίστοιχων εγκαταστάσεων του καταστήματός σας;
Στην πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία, με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύσατε τις πληροφορίες περί κατεδάφισης των εγκαταστάσεων του ποιμνίου που τυχόν υποκρύπτει δόλο για λόγους ιδιωτικών συμφερόντων. Ενημερώθηκα από τον προϊστάμενο γεωργικής υπηρεσίας ότι σας έχει σταλεί έγγραφο για την κατεδάφισή τους, άμεσα ή έμμεσα, δεν το γνωρίζει, γιατί δεν έχει δει ο ίδιος το έγγραφο αυτό.
Τι προτίθεστε να κάνετε σε μια τέτοια εκδοχή και με ποια νόμιμη διαδικασία μπορεί να κατεδαφιστεί δημόσιο κτίριο με ακέραιη λειτουργικότητα πριν λίγο καιρό; Συμφωνείτε με τη συρρίκνωση της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, την οποία υπηρετείτε ως διευθυντής;»
Η σωφρονιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015 - 2019) στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: «Ασφάλεια – Ανθρωπισμός – Επανένταξη». Η λειτουργία των αγροτικών φυλακών εντάχθηκε κυρίως στον τρίτο πυλώνα αυτής της πολιτικής, δηλαδή την προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, μέσω της εκπαίδευσης, της ανάθεσης ευθύνης και της δημιουργικής απασχόλησης.
Οι αγροτικές φυλακές είχαν, τα παραπάνω χρόνια, μια ανοδική πορεία με την επέκτασή τους, τη θεσμική τους θωράκιση, την αύξηση της πληρότητάς τους, τη στελέχωσή τους με επιστημονικό προσωπικό και, τέλος, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένα σημεία ενίσχυσης των αγροτικών φυλακών την περίοδο 2015 - 2019:
● Γυναικεία αγροτική φυλακή: Δημιουργήθηκε, για πρώτη φορά, αγροτική φυλακή γυναικών κρατουμένων, ως ξεχωριστό τμήμα της Φυλακής Ελεώνα Θήβας, με αρχική χωρητικότητα 30 ατόμων.
● Εσωτερικός κανονισμός. Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ ο εσωτερικός κανονισμός των αγροτικών φυλακών, ώστε να υπάρχει ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους.
● Περισσότεροι γεωπόνοι: Ενισχύθηκε το επιστημονικό προσωπικό με την προσθήκη δέκα γεωπόνων, μέσω μετατάξεων από το προσωπικό φύλαξης ή εξωτερικής φρούρησης.
● Σχέδιο εκσυγχρονισμού: Εκπονήθηκε μελέτη αναδιοργάνωσης των γεωργικών & κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και εντάχθηκε στο στρατηγικό σχέδιο 2018 - 2020.
● Εκθεση έργων κρατουμένων & προϊόντων φυλακών. Σε ετήσια βάση, παρουσιαζόταν η δουλειά των κρατουμένων αλλά και των εργαζομένων στις φυλακές (π.χ. χειροτεχνίες, τυροκομικά, ελαιόλαδο, αρτοποιήματα).
● Προϋποθέσεις μεταγωγής: Ελαστικοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές και προσαρμόστηκαν στα σύγχρονα σωφρονιστικά δεδομένα της χώρας, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης.
● Ευεργετικός υπολογισμός: Αυξήθηκε ο ευεργετικός υπολογισμός ημερών ποινής των κρατουμένων για εργασία σε γεωργική, κτηνοτροφική ή βιοτεχνική μονάδα Αγροτικής φυλακής.
Συνολικά: Η ενίσχυση των Αγροτικών Φυλακών, ως θεσμού ημιανοικτής έκτισης της ποινής συνδέθηκε με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των προταγμάτων της δικαιοσύνης και της επανένταξης στο σωφρονιστικό σύστημα.
Θέση μας ήταν ότι οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας συμβάλλουν στην αντεγκληματική πολιτική, μέσω της ομαλής επανένταξης των κρατουμένων. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί ένα μοντέλο τιμωρίας και αποκλεισμού, με έντονα λαϊκιστική στόχευση, αλλά χωρίς κανένα αντίκρισμα στην προστασία της κοινωνίας από το έγκλημα.
*Δ.Ν. - δικηγόρος, πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής (2015 - 2019)
Ηδη, από το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά σχεδίαζε να εκχωρήσει αντί πινακίου φακής πολλά στρέμματα της ιστορικής φυλακής Κασσάνδρας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ηταν τότε που η καθηγήτρια Εγκληματολογίας Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου (έφυγε από τη ζωή το 2018) έγραψε ένα εξαιρετικό άρθρο - κραυγή αγωνίας, με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τις αγροτικές φυλακές!»:
«Η ορμητική λαίλαπα ξεπουλήματος της γης της άτυχης χώρας μας έφθασε και στο ξεπούλημα της έκτασης που ανήκει στις αγροτικές φυλακές, ιδίως στις σημαντικότερες της Κασσάνδρας. Ωστόσο, χωρίς αυτές τις εκτάσεις, η λειτουργία αυτού του πολύ επιτυχημένου σωφρονιστικού ιδρύματος καθίσταται αδύνατη. Σημειωτέον ότι και οι μικρότερες αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας είναι πετυχημένες.
Εν μέσω της άθλιας κατάστασης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων μας, κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, προσπαθούν τώρα να καταστρέψουν αυτή την τόσο πετυχημένη κατηγορία σωφρονιστηρίων των αγροτικών φυλακών. Αντί της καταστροφής, θα έπρεπε να οργανωθεί η κοινωφελής δράση τους, εν μέσω της απελπιστικής κατάστασης που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα. Δηλαδή, να ενισχυθούν οι καλλιέργειες και η απόδοσή τους να διατίθεται, με συνειδητή συμμετοχή των ίδιων των κρατουμένων σ’ αυτές, για την ανακούφιση των περισσότερο πασχόντων πτωχών ατόμων, ιδίως αδυνατούντων να εργασθούν.
Με αυτό τον τρόπο, οι αγροτικές φυλακές θα εξυπηρετούσαν εκτός από τη διατήρηση της σωματικής υγείας των κρατουμένων, και την καλλιέργεια του κοινωφελούς πνεύματός τους, ώστε, όταν απολυθούν από τις φυλακές, να μπορούν να είναι ωφέλιμα κοινωνικά στοιχεία».
Στις 19 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε το άρθρο της καθηγήτριας και μέλους του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών Ε. Λαμπροπούλου για τη συρρίκνωση των αγροτικών φυλακών και την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, τις εκτάσεις που ανήκουν στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας.
«916 στρέμματα της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας/Χαλκιδικής μεταφέρονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Τα υπόλοιπα 100 περίπου στρέμματα ανήκουν ακόμη στο Δημόσιο. Ομως, όπως μαθαίνουμε, στις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε, κατόπιν προφορικής “εντολής άνωθεν” με γοργούς ρυθμούς να αποξηλώνεται η αγροτική φυλακή και να γκρεμίζονται τα κτίρια, με τη δικαιολογία ότι είναι αυθαίρετα. Τα ζώα του ποιμνίου μεταφέρθηκαν σε στάβλο του κεντρικού καταστήματος και παραμένουν κλεισμένα, χωρίς πρόσβαση για βοσκή. Τα προηγούμενα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ασθενειών, να μειώνονται τα ημερομίσθια (οι ημέρες εργασίας) των κρατουμένων και να υπάρχει πρόβλημα με την παραγωγή του τυροκομείου. Αξιόπιστες πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι (προφορική) εντολή να αποξηλωθούν τα πάντα, από το ποίμνιο μέχρι τις αρμεκτικές μηχανές και τις εγκαταστάσεις».
Εντελώς αντίθετοι με την απαξίωση, πόσο μάλλον με την κατάργηση των αγροτικών φυλακών είναι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. «Κανένα σύστημα κράτησης δεν μπορεί να στηρίζεται στα ντουβάρια και στα κάγκελα μόνον. Την εποχή των ανοιχτών δομών κράτησης στη βόρεια Ευρώπη, εμείς εδώ δεν μπορεί να καταργούμε έναν πρωτοποριακό θεσμό που είχαμε από τις αρχές του περασμένου αιώνα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι αυτή. Ο θεσμός των αγροτικών φυλακών απαξιώνεται από την κυβέρνηση, οδηγούμενος ουσιαστικά σε κατάργηση, αν και ο λόγος δεν είναι αποκλειστικά η αλλαγή στις σωφρονιστική πολιτική, αλλά οι μπίζνες! Βλέπετε, πολλές από τις εκτάσεις των φυλακών αυτών, όπου γίνονταν καλλιέργειες ή λειτουργούσαν ποιμνιοστάσια, είναι στην πραγματικότητα οικοπεδικά «φιλέτα», τα οποία ουκ ολίγοι ορέγονται… Αλλωστε, τι να κάνουν εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ, να πεινάσουνε;
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 900 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν για ξεπούλημα αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, 900 στρέμματα των οποίων έχουν παραχωρηθεί προς ξεπούλημα το 2014 στο εν λόγω ευαγές ταμείο. Τώρα, ξενοδόχοι της περιοχής «φλερτάρουν» και με άλλα 400 που ανήκουν ακόμη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Την ώρα που οι φυλακές κλειστού τύπου όλης της χώρας αντιμετωπίζουν υπερπληθυσμό κρατουμένων, οι αγροτικές φυλακές, ένας καταξιωμένος, διεθνώς, μακροχρόνιος θεσμός, έχει πια πολύ χαμηλές πληρότητες. Αυτό δεν συνέβη ασφαλώς σε μια νύχτα. Με τις σταδιακές αλλαγές του ποινικού κώδικα και της κείμενης νομοθεσίας δυσκόλεψαν δραματικά οι προϋποθέσεις για να μεταχθεί ένας κρατούμενος και να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του σε αγροτική φυλακή. Αντιδράσαμε, πήγαμε και στη Βουλή, καταφύγαμε και στο ΣτΕ, αλλά…», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΣΥΕ.
«Το θέμα ξεκινάει από το ότι υπάρχουν πολιτικοί που δεν κατανοούν τη σημασία του θεσμού. Οι αποδράσεις που έχουν σημειωθεί από αγροτικές φυλακές είναι, στην πραγματικότητα, ελάχιστες. Και, όταν πονάει το κεφάλι, δεν το κόβεις, παίρνεις ένα παυσίπονο. Δυστυχώς, όμως, είναι αδιάψευστη και καταγεγραμμένη η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη, ότι πρόκειται για έναν παρωχημένο θεσμό. Αυτό που δεν μας είπε ο υπουργός είναι από πού αντλεί αυτή του την πληροφόρηση. Από ποια επιστημονική μελέτη, ποια δεδομένα της εγκληματολογίας; Δηλαδή, στη βόρεια Ευρώπη, στη Σκανδιναβία, στη Φινλανδία, στη Νορβηγία που ενθαρρύνονται οι ανοιχτές δομές κράτησης, είναι παρωχημένοι; Μάλλον ο κ. υπουργός θα ξέρει καλύτερα…», σημειώνει με νόημα ο κ. Καρακίτσος. Ο θεσμός των αγροτικών φυλακών στην Ελλάδα έχει τις ρίζες του στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, πρωτολειτούργησαν το 1934, σε μια τοποθεσία που κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, 87 χρόνια μετά, θα είχε γνωρίσει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον. Ετσι, φαίνεται ότι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και ξενοδόχοι καλοβλέπουν τις εκτάσεις της.
«Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα σε άλλα ακίνητα, φιγουράρει και η πώληση ακινήτου με τον χαρακτηρισμό “επικείμενη πώληση” και υπό τον τίτλο “Φυλακές Κασσάνδρας”. Αυτό τα λέει όλα!», τονίζει ο κ. Καρακίτσος.
Ομως, το θέλγητρο απόκτησης εκτάσεων της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής δεν είναι «φρέσκο φρούτο». Αντιθέτως, αποτελεί διακαή πόθο ετών και πολλών επιχειρηματικών συμφερόντων. Το 2014, εν μέσω σκληρών μνημονίων, με απόφαση της τότε Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ Β΄ αρ. φύλ. 1387/30-5-2014), αποφασίστηκε οι εκτάσεις αυτές να παραχωρηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Φυσικά… τζάμπα, χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος ή αντιστάθμισμα για το υπουργείο Δικαιοσύνης ή την ίδια έστω την αγροτική φυλακή. Φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να δοθούν άλλα 400 για… μπίζνες! Την ίδια ώρα, η Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχει πληρότητα μόλις 41%!
«Η κυβέρνηση επείγει να ξαναβάλει στην ατζέντα το θέμα “αγροτικές φυλακές”. Αυτή τη στιγμή, κινείται σε λάθος δρόμο. Προτάσεις ανάπτυξης του θεσμού εμείς έχουμε κάνει ένα σωρό. Εχουμε προτείνει από βιολογικές καλλιέργειες έως φωτοβολταϊκά. Κανένα σύστημα κράτησης δεν μπορεί να βασίζεται στα ντουβάρια και τα κάγκελα μόνο», ξεκαθαρίζει ο κ. Καρακίτσος.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο paron.gr, δήλωνε ότι «η τυχόν στοχοποίηση συναδέλφων μας και συνδικαλιστικών στελεχών και στις αγροτικές φυλακές θα μας δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Θα επανέλθουμε. Για όλα τα υπόλοιπα, θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι».
Δεν είναι τυχαίο, τέλος, το ότι παύτηκαν πρόσφατα οι τρεις (από τους τέσσερις) έμπειρους διευθυντές των αγροτικών φυλακών και όλοι οι αρχιφύλακες (αρ. πρωτ. 3901/11.6.2020 και αρ. πρωτ. 3902/11.6.2020) αντίστοιχα. Ηδη, όμως, οι πρώτες προσφυγές καρατομηθεισών διευθυντριών (Αγιάς και Τρικάλων) έγιναν δεκτές από τα Δικαστήρια και ακυρώθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας