Ενας καλαίσθητος τόμος 450 σελίδων με τίτλο «Τα τραγούδια του Λογό» (εκδ. Opportuna), γεμάτος με στίχους τραγουδιών του Γιάννη Λογοθέτη (περισσότερο γνωστού ως Λογό). Που δεν έχει διαπρέψει μόνο ως στιχουργός, αλλά και ως συνθέτης (με δικούς του στίχους) και, άμα λάχει, ερμηνευτής. Συν σκιτσογράφος (με πολλά σκίτσα του να συνοδεύουν τους στίχους του εν λόγω τόμου), ζωγράφος, εικονογράφος, γελοιογράφος, με κοινό στοιχείο τη σάτιρα και το χιούμορ.
Αυτοδίδακτος, με πρότυπα γελοιογράφους λαϊκών περιοδικών (Αρχέλαο, Χριστοδούλου, Παυλίδη, Πολενάκη), αλλά με ύφος προσωπικό, κατάφερε σε νεαρή ηλικία να διακριθεί και να διαπρέψει ως συνεργάτης περιοδικών και εφημερίδων («Δημοκρατική Αλλαγή», «Νέα», «Βήμα», «Εθνος», «Αυγή», «Ταχυδρόμος», «Εικόνες»)… Ενας, εν ολίγοις, πολυσύνθετος καλλιτέχνης. «Τι δουλειά κάνετε;» είχε ρωτηθεί. Και επειδή βρέθηκε σε δυσκολία να πει ποια ακριβώς ήταν η δουλειά του ή έκανε την πλάκα του: «Είμαι επαγγελματίας έξυπνος!» απάντησε.
Απ’ όλα
Η αμεσότητα, το ευθύβολο σχόλιο, το χιούμορ, το παιχνίδι των λέξεων, με «πρωταγωνιστή» τον ανθρωπάκο της καθημερινότητας, χαρακτηρίζουν τα κοινωνικού αλλά και πολιτικού περιεχομένου σκίτσα και τις γελοιογραφίες του Λογό. «Φάε το φαγητό σου γιατί θα ρθούνε τα τανξ…» απειλούσε μια μαμά το μικρό της σ’ ένα σκίτσο του στα «Νέα» στα χρόνια της δικτατορίας, το οποίο έκανε αίσθηση. Η χάρη τoυ απλώθηκε και σε ονομαστά έντυπα του εξωτερικού: Sunday Telegraph, Daily Mirror. Kαι από εκθέσεις, ομαδικές και ατομικές, εδώ και στο εξωτερικό: Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Καναδάς. Είχε μετακομίσει οικογενειακώς στο Λονδίνο για λίγο, λόγω χούντας, αλλά επέστρεψε – δεν τον σήκωνε το όλο κλίμα, προτίμησε την Ελλάδα παρά τις όποιες χουντικές δυσκολίες.
Αλλά εδώ, επειδή ενδιαφέρει περισσότερο ο Λογό ως στιχουργός και τραγουδοποιός, να συνεχίσω με μερικούς τίτλους τραγουδιών που περιλαμβάνονται στον εν λόγω τόμο – και μάλιστα κατά κατηγορίες... Τραγούδια, που μολονότι γράφτηκαν πριν από 40 και περισσότερα χρόνια, αντέχουν ώς τις μέρες μας: «Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε» (το πρωτοτραγούδησε η Βίκυ Μοσχολιού κι έκανε διεθνές σουξέ ο Ντέμης Ρούσσος), «Αχ, Μαρία», «Είμαι πολύ ωραίος», «Με το πρώτο λεωφορείο», «Λούλα», «Κοίταξε να δεις», «Εχω μια βάρκα με πανιά», «Ετσι είν’ η ζωή», «Πάει κι ο Στέφανος», «Τι να πούμε, τι», «Αν μ’ αγαπάς φίλα σταυρό», «Πάρε τον ηλεκτρικό», «Καθένας με την τρέλα του», «Χορευτής εκ Παρισίων», «Αφού δεν κάνεις κέφι», «Το σκυλάκι το κανίς»…
Στίχους που έχουν μελοποιήσει οι συνθέτες Λουκιανός Κηλαηδόνης, Δήμος Μούτσης, Χριστόδουλος Χάλαρης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Θέμης Ανδρεάδης κ.ά. Και από τραγουδιστές, πλην των προαναφερθέντων: Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρύσανθος, Θέμης Ανδρεάδης (που έχει μελοποιήσει και στίχους τού Λογό), Γιώργος Μαργαρίτης κ.ά., συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Λογό (ενίοτε κι επί σκηνής).
Και ας προστεθεί ότι ο Λογό άρχισε ν’ αναγνωρίζεται ως στιχουργός, μαζί με άλλους στιχουργούς, τις τελευταίες δεκαετίες, δεδομένου ότι παλαιότερα τη δόξα –και όχι μόνο…– εισέπρατταν κυρίως ο συνθέτης και ο τραγουδιστής. Ερμηνευτές ακόμη και ηθοποιοί σε σατιρικά (με τίτλο «Τραγούδια με νόημα»): Γιάννης Γκιωνάκης, Θύμιος Καρακατσάνης, Τάκης Μιλιάδης. Αρκετά απ’ αυτά και χορευτικά (απ’ τ’ αγκαλιαστά – όχι τα πιο σύγχρονα, με τα χέρια ψηλά…). Ο τόμος ολοκληρώνεται με χιουμοριστικό Αστρολόγο – κι αυτό διά χειρός Λογό.
Εξολοθρευτής…
«Εξολοθρευτή της βλακείας» χαρακτήριζε ο κριτικός μουσικής της «Ελευθεροτυπίας», Γιώργος Ε. Παπαδάκης, τον Λογό, σε κείμενό του την 26η Μαΐου 2004, με αφορμή την επανέκδοση του δίσκου του «Τραγούδια με νόημα», και το περιλαμβάνει ως εισαγωγή στο νέο του βιβλίο ο Λογό, όπου, μεταξύ άλλων, γράφει:
«Τιμή στη σάτιρα, που όχι μόνο σκώπτει τις διάφορες άσχημες, συνήθως, πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά ενεργεί ηθοποιητικά και θεραπευτικά μ’ έναν τρόπο τόσο αβίαστο όσο και το γέλιο καθεαυτό, ως αυθόρμητη αντίδραση στο γελοίο. Τέτοιος είναι ο σκοπός της Σάτιρας, παρόμοιος και του Γιάννη Λογοθέτη. Χωρίς δισταγμό, έμμεσα ή άμεσα να καυτηριάσει (ή και να τηγανίσει) ανελέητα τις ανθρώπινες κακίες, αδυναμίες και μικρότητες, γελοιοποιώντας και διασύροντας αντιλήψεις, ιδέες, πρότυπα και καταστάσεις».
♦
Αρχιχρονιά με ψοφόκρυο, βροχή, χιόνια, παγωνιά… Δείτε όμως και τι γίνεται αλλού, στην Αυστραλία – δεύτερη πατρίδα πολλών συμπατριωτών μας. Και το πράγμα, καθώς φαίνεται, θα χειροτερεύει όσο τα αφεντικά δεν συμμορφώνονται. Οι θερμοκρασίες, επισημαίνεται, αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, οι παγετώνες λιώνουν, αλλά αυτοί εκεί: ποιος θα φάει τον άλλο. Και δες καιρό που έλαχε ο πρωθυπουργός να συναντήσει τον αλλοπρόσαλλο πλανητάρχη…
Εν τω μεταξύ, φίλος μού χάρισε έναν δίσκο με, γνωστά μου και άγνωστα, αντάρτικα. Και, σύμπτωση, διαβάζω ένα βιβλίο με μνήμες, μεταξύ άλλων, μιας αντάρτισσας. «Το γράμμα που δεν γράφτηκε», ο τίτλος του βιβλίου και συγγραφέας ο Τάσος Δ. Βασιλείου (εκδ. Εύμαρος). Οπου εκεί προς το τέλος, η αντάρτισσα, που ανέβηκε νέα στο βουνό, εκπατρίστηκε στις χώρες του «υπαρκτού», έζησε τα γεγονότα της Τασκένδης και, έχοντας επιζήσει, επέστρεψε ηλικιωμένη στην πατρίδα, αναρωτιέται: «Πόσα νιάτα χάθηκαν πάνω στα βουνά από δω κι από κει και ποιο το αποτέλεσμα;».
«Τα αρμένικα επώνυμα έχουν τη δική τους ιστορία», ο τίτλος του βιβλίου του Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν (εκδ. Στοχαστής) – η άλλη ιστορία ενός πολύπαθου λαού. Με το εν λόγω να μην είναι το μοναδικό του Αγαμπατιάν.
Εντεκα χρόνια από τον πρόωρο θάνατο (2 Ιανουαρίου 2009) της Φρίντας Μπιούμπι, εξαιρετικής συναδέλφου και φίλης (συνεργάτριας στα πρώτα τεύχη του περιοδικού «Τετράδιο», που βγάζαμε με τον Φώντα Λάδη). Οι βιογραφίες-αυτοβιογραφίες της Μελίνας, της Λαμπέτη, του Μπίλι Μπο, είναι μερικά από τα καλύτερα βιβλία που έχει αφήσει.
ΚΑΙ… Οπως έχει πει ο Περικλής Κοροβέσης, μου αρέσει ν’ ασχολούμαι και με θέματα που δεν έχουν πέραση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας