«Τα καλοκαίρια -μαθητής του δημοτικού σχολείου- έπιανα θέση στο γραμμόφωνο κι αργότερα στο πικάπ του εξοχικού κέντρου που ήταν πολύ κοντά στο πατρικό μου σπίτι στο Πτελεό Μαγνησίας, εκτελώντας τις μουσικές παραγγελίες των θαμώνων.
Τα βράδια, νέοι με ντρίλινα παντελόνια και λευκά πουκάμισα, έρχονταν να ξεκουραστούν από το μόχθο της ημέρας και, πίνοντας το ουζάκι τους, μου ζητούσαν να τους βάλω τραγούδια των συνθετών του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, που το χόρευαν αντρίκια, χωρίς τις ανόητες φιγούρες των σημερινών χορευτών».
Της παρέας
Είναι ο τραγουδιστής Κώστας Σκόνδρας και ο δίσκος του «Λεύκωμα αναμνήσεων» που μόλις κυκλοφόρησε και περιλαμβάνει ρεμπέτικα τραγούδια. «Τραγούδια παρεΐστικα», «τραγούδια της καθημερινότητας» τα χαρακτήρισε στην παρουσίαση του δίσκου ο ερευνητής του ρεμπέτικου και συνθέτης Πάνος Σαβββόπουλος, προσθέτοντας: «Ο Κώστας Σκόνδρας ψάρεψε 21 τραγούδια από τα 8.000 του ρεμπέτικου τραγουδιού, που τα είχε αγαπήσει, που τα είχε λατρέψει και τα είχε μεταλαμπαδεύσει στις χιλιάδες ώρες που είχε τραγουδήσει στη ζωή του σ’ αυτούς που πήγαιναν να τον ακούσουν στους χώρους που τραγουδούσε. Ομως θεωρώ σημαντικό κάτι που έχει αυτός ο δίσκος και δεν βρίσκουμε σε αντίστοιχους δίσκους. Είναι δίσκος από καρδιάς».
Ενδεικτικά μερικοί τίτλοι τραγουδιών: «Απ’ της Ζέας το λιμάνι» και «Πώς να περάσει η βραδιά» (Γιάννη Παπαϊωάννου), «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει» (Αντώνη Νταλκά), «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» (Απόστολου Χατζηχρήστου), «Είναι κρίμα» (Γιώργου Μητσάκη), «Το μαγκαλάκι» (Απόστολος Χατζηχρήστος), «Πάρε πια το δρόμο σου» (Ακη Σμυρναίου), «Χαράματα η ώρα τρεις» (Μάρκου Βαμβακάρη), «Ο,τι μου κάνεις θα σου κάνω» (Βασίλη Τσιτσάνη).
Ο Κώστας Σκόνδρας ξεκίνησε ως τραγουδιστής από τις μπουάτ της Πλάκας: «Εσπερίδες», «Απανεμιά», «Σούσουρο». Στο ρεπερτόριό του, έντεχνα, λαϊκά, ρεμπέτικα –ακόμα και αντάρτικα (που είχαν μεγάλη πέραση στα χρόνια μετά την πτώση της χούντας). Και στη συνέχεια: μαγαζιά και συναυλίες σε Αθήνα, ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
«Οι μουσικές, οι στίχοι και οι ερμηνείες των καλλιτεχνών του ρεμπέτικου τραγουδιού», λέει ο ίδιος αναφερόμενος στο περιεχόμενο του δίσκου, «που από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 μεταλλασσόταν σε λαϊκό, υμνούσαν τον έρωτα και τα πάθη του, κατήγγειλαν την κοινωνική αδικία και τον πόνο της ξενιτιάς και ό,τι άλλο αφορούσε τον άνθρωπο, στάζοντας βάλσαμο στις καρδιές των απλών ανθρώπων».
Και συνδικαλιστής
«Δυνατή. Ωραία, χαρισματική, δωρική φωνή, από αυτές που πλέον λείπουν» επισημαίνει αναφερόμενος στον Σκόνδρα ο μελετητής του τραγουδιού και συγγραφέας Ηλίας Βολιώτης-Καπετανάκης. «Συνεργάζεται», προσθέτει, «επί σειρά ετών με τους δημοφιλέστερους συναδέλφους του. Για μισό αιώνα κυριολεκτικά οργώνει τα πατάρια, τα πάλκα, τις σκηνές, τις συναυλίες και λοιπές μελωδικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δεκαετίες στην πρώτη γραμμή των τραγουδιστών, εν γένει των εργατών της τέχνης για τα δικαιώματά τους».
Και όντως ο Σκόνδρας, εκτός από τραγουδιστής, είναι και συνδικαλιστής: πρόεδρος της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας (ΕΤΕ), υπέρμαχος και υπερασπιστής των λεγόμενων «συγγενικών δικαιωμάτων» (των δικαιωμάτων δηλαδή των εκτελεστών να αμείβονται για τις συμμετοχές τους σε καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις), που θεσμοθετήθηκε το 1993 με τον νόμο 2121 και εισπράττονται (και διανέμονται) από φορείς.
Και ακόμα γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και μέλος της επιτροπής απονομής τιμητικών συντάξεων σε ανθρώπους της τέχνης. (Kαι εκεί, δυστυχώς, με κρατικές μιζέριες, γιατί ενώ κάποτε απονέμονταν εκατό συντάξεις τον χρόνο συρρικνώθηκαν στις είκοσι, το ποσό από 1.270 τον μήνα ευρώ έχει πέσει στα 690, η δε ηλικία απονομής, από τα 65 χρόνια που ήταν πριν, έχει αυξηθεί στα 67. Αλλά αυτή είναι μια άλλη -εν πολλοίς πονεμένη ιστορία- για ένα άλλο κείμενο.)
Επιστρέφοντας στον δίσκο του Σκόνδρα, να κλείσω μ’ αυτό που λέει ο ίδιος, αφού ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του: «Τα τραγούδια αυτά τα είπα, όχι για να προσθέσω κάτι ουσιαστικό σ’ αυτά -άλλωστε οι πρώτες εκτελέσεις είναι αξεπέραστες-, αλλά γιατί είναι οι μνήμες που με πάνε πίσω στα χρόνια της αθωότητας, γι’ αυτό και ο τίτλος “Λεύκωμα αναμνήσεων”».
♦
«Κουρασμένος», κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Μόνο κουρασμένος; Ερείπιο, κουρέλι… (Οταν αντί επιχειρημάτων επιλέγονται χαρακτηρισμοί). Η ακούραστη κυβέρνηση πάντως παραδέχεται, επιτέλους, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προδοτική – απλά κακή, την κληρονόμησαν, πρέπει να την τηρήσουν... Λούφα και οι μακεδονομάχοι. Πώς αντέχουν τέτοιο δούλεμα;) Να προσθέσω και την υπόθεση Novartis, με το ερώτημα: θα μάθουμε άραγε ποτέ τι είναι (γιατί γίνεται λόγος για δισεκατομμύρια) ή θα το φάει κι αυτό η μαρμάγκα;
Εν τω μεταξύ η άφιξη προσφύγων, ολόκληρες οικογένειες, όσοι γλιτώνουν από τους σκυλοπνίχτες, συνεχίζεται. Με τον Τούρκο να τους καλοδέχεται και να τους χρησιμοποιεί για τις ανομίες του και τα νησιά του Αιγαίου να φρακάρουν – και πού να βολευτούν οι έρμοι; Και οι αίτιοι, αυτοί που τους υποχρεώνουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στο απυρόβλητο.
Διακόσια ευρώ λιγότερα από πέρσι ο ΕΝΦΙΑ από τη γενναιόδωρη κυβέρνηση. Διπλός ο προβληματισμός: α) Πού να τα ξοδέψω; β) Από πού αλλού θα μου τα πάρουν; Υπάρχει όμως και η άλλη λύση: Δεκαέξι (16) δισεκατομμύρια ευρώ παίχτηκαν τον περασμένο χρόνο στον τζόγο. Μια σκέψη να τα παίξω – και πού ξέρεις…
Περνάω και στο θανατικό – που καλά κρατεί. Πάει ο πολυσχιδής ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, στα 98 του. Ο εκφραστικός -ακόμα και στις διαφημίσεις- ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης, νέος αυτός, στα 61 του. Ο -και- επιτυχημένος εκδότης Αντώνης Λιβάνης, 94. Γαίαν ελαφράν.
ΚΑΙ… 460 δημοσιογράφοι της γαλλικής Le Monde, διάβασα, υπόγραψαν κείμενο αξιώνοντας από τα νέα αφεντικά της εφημερίδας την ανεξαρτησία της γραφής τους. Μα υπάρχουν αφεντικά από τα οποία πρέπει να φυλάγεσαι;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας