Τρανή νίκη πέτυχαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδίας με την απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου που διατάσσει την κυβέρνηση να κλείσει τα «στρατόπεδα στείρωσης» σε ολόκληρη τη χώρα, έπειτα από τον θάνατο εκατοντάδων γυναικών˙ 363 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους έπειτα από επεμβάσεις σε δημόσια κέντρα μαζικής στείρωσης στο διάστημα 2010-2013 λόγω απαράδεκτων συνθηκών υγιεινής, όπως χρήση μη αποστειρωμένου και ακατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ή χορήγηση ληγμένων φαρμάκων.
Τα «στρατόπεδα στείρωσης», όπως τα αποκαλούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δημόσια προσωρινά κέντρα στείρωσης που στήνονται χωρίς αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ή επόπτευση κι όπου γυναίκες, στην πλειονότητά τους από φτωχές αγροτικές περιοχές, υποβάλλονται μαζικά σε απολίνωση των σαλπίγγων.
Απόρροια της πολιτικής μείωσης του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού, η στείρωση των γυναικών έχει γίνει η βασική μέθοδος αντισύλληψης στην Ινδία.
Σύμφωνα με το Ιδρυμα Πληθυσμού, το 85% του προϋπολογισμού για οικογενειακό προγραμματισμό το 2013-14 διατέθηκε για τη στείρωση των γυναικών και μόλις το 1,5% για άλλες μορφές αντισύλληψης.
Η Ινδία είναι έτσι η χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά στείρωσης γυναικών στον κόσμο: το 37% των παντρεμένων γυναικών έχει υποστεί σαλπιγγεκτομή, ενώ σε αυτήν υποβλήθηκαν 4,6 εκατομμύρια γυναίκες το 2011-12.
Η χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών διεθνών επικρίσεων το 2014, όταν 15 γυναίκες που ανήκαν στις χαμηλότερες κάστες πέθαναν και εκατοντάδες νοσηλεύτηκαν λόγω των απαράδεκτων υγειονομικών συνθηκών έπειτα από στείρωσή τους σε στρατόπεδο του κρατιδίου Τσατισγκάρ.
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Στην Ινδία προσφέρονται οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να κάνουν επεμβάσεις στείρωσης, ενώ όσοι υποβάλλονται σε στείρωση «αμείβονται» με 10 δολάρια αν είναι γυναίκες και με 17 αν είναι άντρες.
Αυτά τα κίνητρα οδηγούν συχνά σε απαράδεκτες μαζικές στειρώσεις –απλά και μόνο για να αυξήσουν οι γιατροί τα έσοδά τους–, όπως έγινε το 2012 στο κρατίδιο Μπιλχάρ, όταν γιατρός στείρωσε μέσα σε ένα σχολείο 53 γυναίκες σε δύο ώρες, κάνοντας τις επεμβάσεις πάνω στα θρανία, δίχως αναισθησία, με το φως ενός φακού και χωρίς να φορά καν γάντια.
Οι ινδικές αρχές επιμένουν πως οι γυναίκες υποβάλλονται εθελοντικά σε αυτές τις επεμβάσεις.
Αλλά, όπως δήλωσε στο BBC ο γυναικολόγος και ακτιβιστής κατά των στειρώσεων Πουνέτ Μπέντι, «Οι περισσότερες γυναίκες που πηγαίνουν σε αυτά τα κέντρα στείρωσης είναι φτωχές και αγράμματες και δεν ενημερώνονται για τους κινδύνους και τις συνέπειες της επέμβασης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης.
»Πολλές αναγκάζονται από τους άντρες τους να στειρωθούν για να απολαύσουν τα οικονομικά κίνητρα που τους προσφέρει η κυβέρνηση.
Οι μαζικές επεμβάσεις που γίνονται ταυτόχρονα βοηθούν τους γιατρούς να πιάσουν τους στόχους οικογενειακού προγραμματισμού με το αζημίωτο, λες και είναι σκορ στο κρίκετ. Η δε φροντίδα για τις ασθενείς είναι ανύπαρκτη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας