Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας ζήτησαν από τον πρόεδρο Ομπάμα να διασαφηνίσει ότι τα κονδύλια της αμερικανικής βοήθειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν αμβλώσεις γυναικών και κοριτσιών που βιάστηκαν σε πολεμικές συρράξεις.
Ο λόγος για την περίφημη Τροπολογία Χελμς που αναφέρει λεπτομερώς τις υπηρεσίες υγείας στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι γυναίκες από τη βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ σε τρίτες χώρες. «Εδώ και 40 χρόνια η Τροπολογία Χελμς εφαρμόζεται λες και ορίζει την απαγόρευση των αμβλώσεων, χωρίς καμιά εξαίρεση», έλεγε στη διάρκεια διαδήλωσης μπροστά στον Λευκό Οίκο η Πουρνίμα Μέιν, πρόεδρος της οργάνωσης International Pathfinder, που ασχολείται με θέματα σεξουαλικής υγείας. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ δεν μπορούν να συνδράμουν τις βιασμένες των πολέμων που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να αλλάξει τη μοίρα πολλών γυναικών των οποίων παραβιάζονται βασικά δικαιώματα από σαράντα χρόνια αυθαίρετης ερμηνείας μιας νομοθεσίας».
Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν σχετίζονται με το γράμμα του νόμου αλλά με το συντηρητικό πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον και ζητούν από τον Ομπάμα να απαιτήσει από την USAID, Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη, να σταματήσει αυτή την πρακτική.
«Γιατροί και αξιωματούχοι στη Βοσνία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κολομβία κι άλλες χώρες που γνώρισαν συρράξεις συνέλεξαν μαρτυρίες γυναικών και κοριτσιών που έμειναν έγκυες έπειτα από βιασμό και κατέγραψαν τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που είχε αυτή η πραγματικότητα στη ζωή τους», τόνισε η Human Rights Watch. «Φέρνουν στον κόσμο παιδιά που δεν μπορούν ούτε καν να φροντίσουν, γιατί αποτελούν συστηματική ανάμνηση της τραυματικής εμπειρίας που έζησαν. Κατεστραμμένες μάνες που αφήνουν πίσω τους παιδιά ευάλωτα στο στίγμα, στην κακοποίηση και στην εγκατάλειψη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας