«Δεν ξέραμε ότι η Μαρί Κόλβιν βρισκόταν εκεί. Εχουμε πόλεμο. Εκείνη μπήκε παράνομα στη Συρία, δούλεψε με τους τρομοκράτες και καθώς ήρθε παράνομα, ήταν υπεύθυνη για ό,τι μπορούσε να της συμβεί».
Ο πρόεδρος Ασαντ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC, απάντησε με αυτό το επιχείρημα στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τον θάνατο της διάσημης Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας στις 22 Φεβρουαρίου του 2012, στην πολιορκημένη από τις κυβερνητικές δυνάμεις πόλη Χομς.
Μαζί της σκοτώθηκε ο Γάλλος φωτογράφος Ρεμί Οσλίκ, ενώ τραυματίστηκαν ο Βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο Σύρος μεταφραστής Ουάελ αλ Ομαρ.
Δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει απόδειξη για το ποιος έπληξε το κτίριο, είναι πολεμική ζώνη, υπάρχουν διασταυρούμενα πυρά και ποτέ δεν ξέρεις ποιος σκοτώνεται», ο Σύρος πρόεδρος απάντησε έμμεσα στην οικογένεια της Μαρί Κόλβιν που προ ημερών προσέφυγε στην αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορώντας τον Ασαντ και την κυβέρνησή του για εγκλήματα πολέμου.
Η Μαρί Κόλβιν ήταν διαπρεπής πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times, έχοντας καλύψει συρράξεις σε Τσετσενία, Κόσοβο, Σιέρα Λεόνε, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα, Ανατολικό Τιμόρ.
Τιμήθηκε με το βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία» για την κάλυψη του πολέμου σε Κόσοβο και Τσετσενία. Το 2001 τραυματίστηκε σοβαρά από ρουκέτα του στρατού της Σρι Λάνκα και έχασε το ένα της μάτι. Αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να βρίσκεται στα μέτωπα του πολέμου, όπου και έχασε τη ζωή της.
«Μια δολοφονία που σχεδίασαν, διέταξαν και εκτέλεσαν το καθεστώς Ασαντ και οι σύμμαχοί του, για να φιμωθούν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ, ώστε ανενόχλητοι να μπορούν να συντρίψουν την αντιπολίτευση», σύμφωνα με τη μήνυση της οικογένειας και του Κέντρου για Δικαιοσύνη και Λογοδοσία (CJΑ).
Σύμφωνα με τα πειστήρια που έπειτα από έρευνες τεσσάρων χρόνων συνέλεξε το CJA, η δημοσιογράφος εντοπίστηκε έπειτα από ηλεκτρονική παρακολούθηση των δορυφορικών επικοινωνιών της, που επέτρεψε τον προσδιορισμό της θέσης της και την επίθεση.
«Αναζητούμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη όχι μόνο για τη Μαρί, αλλά για χιλιάδες αθώους Σύρους που έχουν βασανιστεί ή δολοφονηθεί από τη δικτατορία του Ασαντ. Ελπίζουμε αυτή η υπόθεση να συμβάλει ώστε να δικαστούν οι υπεύθυνοι» δηλώνει η αδελφή της, Κάθλιν Κόλβιν.
Στα πέντε χρόνια του πολέμου, περίπου 200 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους τους βρίσκονταν σε εδάφη που έλεγχε η αντιπολίτευση, τονίζει το CJA, καταγγέλλοντας πως οι δολοφονίες της Κόλβιν και του Οσλίκ δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά υπακούν σε ένα «σχέδιο επίθεσης κατά του Τύπου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας