Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καλές οι ευχές, αλλά δεν φτάνουν

Στις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο αφιερώνει τη φετινή 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.), θέλοντας -όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση- εν μέσω της τεράστιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων στην Ευρώπη να επιστήσει την προσοχή απέναντι στους πιο ευάλωτους ανάμεσά τους.

Δηλαδή τις γυναίκες και τα κορίτσια, που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις χώρες τους και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία, το δουλεμπόριο, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κάθε είδους διακρίσεις σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς και διά μέσου της Ευρώπης. 

Χθες στο Parlamentarium των Βρυξελλών, το κέντρο επισκεπτών του Ε.Κ., εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας της βραβευμένης Γαλλίδας φωτορεπόρτερ Μαρί Ντορινί που απαθανατίζει τα δεινά που αντιμετωπίζουν γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες στην οδύσσεια του ξεριζωμού τους.

Η Ντορινί βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο φέτος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και τη Γερμανία για λογαριασμό του Ε.Κ. για να καταγράψει τις συνθήκες που βιώνουν οι γυναίκες πρόσφυγες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο και παρουσιάζεται παράλληλα και στα γραφεία του Ε.Κ. στα κράτη-μέλη.

Σε συνεργασία επίσης με την ομάδα φωτογράφων #Dysturb, 11 σχετικές φωτογραφίες της Ντορινί και άλλων Ευρωπαίων φωτορεπόρτερ κοσμούν στις προσόψεις κτιρίων και άλλων δημόσιων χώρων σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Βαρκελώνη. 

Χθες επίσης διοργανώθηκε ειδικό σεμινάριο για δημοσιογράφους με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, ειδημόνων και μη κυβερνητικών οργανώσεων όπου συζητήθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι γυναίκες πρόσφυγες και τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται, εστιάζοντας στον ρόλο που μπορεί να παίξει σε αυτή την κατεύθυνση το Ε.Κ. αλλά και στις πολιτικές που χρειάζεται να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την ίδια στόχευση, σήμερα, συνεδριάζει η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών συζητώντας συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προσφύγων, την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και περίθαλψής τους και την προώθηση πολιτικών για την ένταξή τους. 

Η εβδομάδα των δράσεων για τις γυναίκες πρόσφυγες θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου, όταν το Ε.Κ. θα συζητήσει και θα ψηφίσει έκθεση με την οποία θα καλεί τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου.

Ανάμεσα στις προτάσεις της έκθεσης είναι η λήψη νέων πανευρωπαϊκών μέτρων που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη, θα εγγυώνται το δικαίωμά τους να έχουν διερμηνείς αλλά και γιατρούς του ίδιου φύλου και θα απαιτείται από τα κέντρα υποδοχής προσφύγων να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο. 

AP Photo/Visar Kryeziu

Ωραίες πρωτοβουλίες. Καλές συζητήσεις. Και άπειρες ευχές.

Οχι πως απαξιώνει κανείς τη δουλειά, σπουδαία συχνά, που κάνουν πολλοί ευρωβουλευτές και κάποιες πολιτικές ομάδες για να εγγυηθούν την ασφάλεια, την υποδοχή και την αξιοπρεπή εγκατάσταση των προσφύγων.

Αλλά με αφιερώματα, εκθέσεις και ψηφίσματα δεν ξεπλένεται η εικόνα μιας ανάλγητης και περίφρακτης Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ώρα που στο Ευρωκοινοβούλιο συζητούν για τα δεινά των γυναικών προσφύγων, η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στην Αυστρία και η Γαλλία διαλύει με δακρυγόνα και αντλίες νερού τους απελπισμένους εγκλωβισμένους στον αυτοσχέδιο καταυλισμό «Ζούγκλα» του Καλέ, οδηγώντας μια απελπισμένη έγκυο πρόσφυγα να κόψει τις φλέβες της σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Καλές οι ευχές, αλλά δεν φτάνουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας