Οργή και αγανάκτηση επικρατούν αυτές τις ημέρες στους δρόμους του Αγκαντίρ, της Καζαμπλάνκα και της Ραμπάτ, όπου εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της απόφασης της μαροκινής Δικαιοσύνης να παραπέμψει τελικά σε δίκη δύο νεαρές γυναίκες που φορούσαν φορέματα με την κατηγορία της «άσεμνης έκθεσης».
Οι δύο κομμώτριες, ηλικίας 23 και 29 ετών, συνελήφθησαν στα μέσα Ιουνίου ενώ περπατούσαν σε υπαίθρια αγορά του Αγκαντίρ έπειτα από καταγγελίες περαστικών ότι με το «πρόστυχο» ντύσιμό τους προκαλούσαν τον κόσμο και «το ήθος των ευσεβών πολιτών». Στο Μαρόκο η προσβολή της δημοσίας αιδούς ή η «άσεμνη έκθεση» επισύρει ποινές φυλάκισης από ένα μήνα έως και δύο χρόνια.
Και όπως διευκρινίζει η έκθεση της αστυνομίας, οι νεαρές υπέπεσαν σε αυτό το «έγκλημα» καθώς τα φορέματά τους ήταν πολύ στενά, έτσι που διαγραφόταν καθαρά το σώμα τους.
Η σύλληψη και δίκη των γυναικών καταδικάστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, με τη Λιζ ΜακΚιν, διευθύντρια του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών στο βρετανικό παράρτημα της οργάνωσης, να δηλώνει εξοργισμένη στον «Guardian»: «Σε αυτή την υπόθεση δεν είναι σαθρά τα ρούχα αλλά η νομική δίωξη κατά των δύο γυναικών.
Το μόνο λογικό πράγμα εδώ είναι να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο και να δοθούν οδηγίες στους αστυνομικούς του Μαρόκου να μην προβαίνουν σε συλλήψεις σε ανάλογες περιστάσεις».
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει επιπλέον πως αντί για αναίτιες, ταπεινωτικές και σεξιστικές συλλήψεις και δίκες γυναικών, αυτό που οφείλει να κάνει το βορειοαφρικανικό βασίλειο είναι να προχωρήσει σε άμεσες μεταρρυθμίσεις σειράς νόμων που επιβάλλουν διακρίσεις κατά των γυναικών, περιλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τον βιασμό, την άμβλωση και την κηδεμονία των παιδιών.
Η δίκη έχει προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα διαμαρτυριών στη χώρα, ενώ περισσότεροι από 500 δικηγόροι εγγράφηκαν ως μέλη της υπερασπιστικής ομάδας των δύο γυναικών, αλλά λόγω του περιορισμένου χώρου στην αίθουσα, μόνο 200 παρέστησαν τη Δευτέρα κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.
Συμπυκνώνοντας το νόημα αυτής της μαζικής υποστήριξης αλλά και του κύματος κινητοποιήσεων, ένας από αυτούς, ο Σιμπάι Μπακάρ, εξήγησε: «Αυτή η δίκη είναι μια ευκαιρία για να μεταρρυθμίσει τους νόμους της αυτή η χώρα έτσι ώστε να συνάδουν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως με τις ατομικές ελευθερίες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας