«Αν θέλεις έκτρωση, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις τα μάτια πέφτοντας από τις σκάλες». Το βίντεο που μέσα σε λίγες μέρες είχε μισό εκατομμύριο επισκέψεις στο διαδίκτυο αποτελεί μέρος της εκστρατείας της οργάνωσης προάσπισης των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων Miles.
Η Πάολα Ντράγκιτς ξέρει από πρώτο χέρι ότι «η μόνη θεραπευτική άμβλωση που επιτρέπεται στη Χιλή είναι αυτή που οφείλεται σε ατύχημα». Εμεινε έγκυος στα 31 της και από τις πρώτες εβδομάδες πονούσε τόσο ώστε δεν μπορούσε ούτε να περπατήσει. Της διέγνωσαν τριπλοειδή κύηση, ένα έμβρυο με τρεις σειρές αντί δύο ζεύγη χρωμοσωμάτων. «Παρότι αυτά τα έμβρυα σπάνια φτάνουν τον έκτο μήνα της κύησης και μου εκδηλώθηκε καρκίνος του πλακούντα, μου αρνήθηκαν την άμβλωση, προτείνοντάς μου να πάω στις ΗΠΑ για να σώσω τη ζωή μου», εξηγεί η δημοσιογράφος και μέλος της Miles.
Τα βίντεο της εκστρατείας, που διεκδικεί τη θεραπευτική άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού, μη βιωσιμότητας του εμβρύου και κινδύνου της ζωής της γυναίκας επικρίθηκαν σφοδρά με το επιχείρημα ότι προτρέπουν τις γυναίκες να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
«Ξέρουμε ότι είναι προκλητικά, αλλά πρόκειται για φαντασιακά σενάρια. Είναι ένα κάλεσμα για προβληματισμό μπροστά στην απελπισία που νιώθουν οι γυναίκες όταν οι γιατροί τους λένε ότι πρέπει απλά να προσευχηθούν ή να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες για να προκαλέσουν μια έκτρωση», απαντά η διευθύντρια της οργάνωσης Κλάουντια Ντίσες, θυμίζοντας πως η άμβλωση ήταν ελεύθερη στη χώρα, ποινικοποιήθηκε από τον δικτάτορα Πινοτσέτ και παρέμεινε παράνομη με όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις: της Δεξιάς, του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς.
Η καμπάνια συμπίπτει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου που επιδιώκει την επαναφορά της θεραπευτικής άμβλωσης στη Χιλή, αλλά συναντά σθεναρές αντιδράσεις και συνακόλουθες καθυστερήσεις στη Βουλή, παρότι το 71% των πολιτών θέλει την αποποινικοποίησή της. «Να ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο», επιμένει η οργάνωση, ώστε να μη δούμε ξανά 11χρονα και 13χρονα βιασμένα κορίτσια να αναγκάζονται να γίνονται μητέρες. Και να μην ξαναζήσει καμιά γυναίκα την περιπέτεια της Πάολα.
«Τεσσάρων μηνών πια και με κοιλιά ετοιμόγεννης λόγω των όγκων που είχαν πολλαπλασιαστεί, με οδήγησαν ξανά στα επείγοντα. Εξέτασαν τους πνεύμονες κι άλλα όργανα για να εξασφαλίσουν ότι δεν είχα κάνει μεταστάσεις. Και μόνο όταν διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είχε πεθάνει μου προκάλεσαν τεχνητές ωδίνες για να “γεννήσω” τι;». Χρόνια μετά έγραψε στο Facebook την ιστορία της και τον μάταιο αγώνα της να της κάνουν άμβλωση. Τη μοιράστηκαν 50.000 άνθρωποι σε δύο ώρες. Σήμερα τα βίντεο, εξίσου συγκλονιστικά, απαιτούν το ίδιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας