Διακόσια δεκαεννέα κορίτσια κρατώντας πλακάτ με τα ονόματα των ισάριθμων που αγνοούνται μετά την απαγωγή τους στο Τσίμποκ από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, έκαναν πορεία στους δρόμους της Αμπούτζα, όσο εκατοντάδες πολίτες κρατώντας κεριά φώναζαν το σύνθημα που αντικατέστησε το ιστορικό «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»: «Τώρα, και ζωντανές».
Αλλά ο νεοεκλεγείς Νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι δεν άφησε πολλά περιθώρια ελπίδας στις οικογένειές τους, δηλώνοντας πως «δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα επιστρέψουν» από το τραγικό ταξίδι που τις ανάγκασαν να κάνουν.
Ηταν βράδυ της 14ης Απριλίου του 2014, όταν ο νιγηριανός στρατός έλαβε πληροφορίες ότι η Μπόκο Χαράμ ετοίμαζε επίθεση κατά σχολείου στο Τσίμποκ. Οι 15 στρατιώτες που βρίσκονταν στο χωριό δεν πήγαν να προστατεύσουν το κτίριο που φιλοξενούσε εκατοντάδες κορίτσια.
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δεκάδες πάνοπλοι τρομοκράτες επέδραμαν παίρνοντας ως λεία τους περισσότερες από 250 μαθήτριες ηλικίας 16-18 ετών. Φόρτωσαν όσες χωρούσαν σε καμιόνια, αναγκάζοντας τις υπόλοιπες να ακολουθήσουν πεζή προς τα απρόσιτα δάση της Σαμπίσα.
Κάπου 50 κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν και οι μαρτυρίες τους περιγράφουν «εξισλαμισμό, βιασμούς, καταναγκαστική εργασία, εξαναγκασμό σε γάμο και σε σεξουαλική σκλαβιά» στα στρατόπεδα του Αμπουμπακάρ Σεκάου, του ηγέτη της οργάνωσης.
Η κυβέρνηση χρειάστηκε 15 ημέρες για να παραδεχτεί την απαγωγή. Οπως χρειάστηκε η παγκόσμια κατακραυγή με την καμπάνια «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας», που υιοθετήθηκε από πολιτικούς, νομπελίστες, καλλιτέχνες και διασημότητες, για να υποσχεθεί ο τότε πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν: «Θα φέρω πίσω τα κορίτσια».
Οταν πια ήρθε η διεθνής βοήθεια, με drones και δορυφόρους για τον εντοπισμό τους, ήταν πολύ αργά.
Δύο μήνες μετά, σε βίντεο όπου εμφανίζονται 178 από αυτά ντυμένα με νικάμπ, ο Σεκάου ανήγγειλε πως ασπάστηκαν το ισλάμ και θα τις παντρέψουν με μαχητές της οργάνωσης ή θα τις πουλήσουν. Κάποιοι έλεγαν πως η Μπόκο Χαράμ τις μετακινούσε σε μικρές ομάδες προς τα σύνορα. Αλλοι πως μερικές πουλήθηκαν για 12 δολάρια σε ισλαμικές κοινότητες του Τσαντ και του Νίγηρα ή στις μαφίες της πορνείας.
Αναλυτές προειδοποιούν πως ίσως μερικές εκπαιδεύτηκαν για να πολεμήσουν, σημειώνοντας πως στην κατάληψη της Γκαμπούτου πιθανόν συμμετείχαν κάποιες από τις απαχθείσες. Οταν δε η Μπόκο Χαράμ άρχισε να χρησιμοποιεί κορίτσια για επιθέσεις αυτοκτονίας, εκτίμησαν ότι ανάμεσά τους ίσως ήταν κορίτσια από το Τσίμποκ.
Στις 6 Απριλίου, ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωνε σε νιγηριανή εφημερίδα πως πιθανόν να έχουν δολοφονηθεί. Ισως αυτή, άλλωστε, να είναι η μοίρα των περισσότερων από 2.000 γυναικών και κοριτσιών που η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει από τις αρχές του 2014.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας