Τη 41χρονη Μαρτίνα ο σύντροφός της τη σκότωσε στο ξύλο. Ο σύζυγος της 45χρονης Μαρίας τη ράντισε με βενζίνη στον ύπνο της και την έκαψε ζωντανή.
Στον ύπνο της και η 40χρονη Κάτι δέχθηκε τις σφαίρες του όπλου του πατέρα των τεσσάρων παιδιών της. Tη δε 35χρονη Τζέσικα μαχαίρωσε μαζί με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της πρώην σύντροφος κι έπειτα έβαλε φωτιά στο σπίτι, οδηγώντας στον θάνατο και το μικρότερο από τα παιδιά της.
Απολογισμός μόνο μιας εβδομάδας, της τελευταίας του χρόνου στο Περού, που έκλεισε το 2019 με 164 γυναικοκτονίες, 10% περίπου περισσότερες από πέρυσι και ο μεγαλύτερος αριθμός της τελευταίας δεκαετίας.
Ολες νεκρές με διαφορετικούς τρόπους αλλά πάντα από τα χέρια νυν ή πρώην συντρόφων. Ολες είχαν καταγγείλει κακοποιήσεις και απειλές στην αστυνομία, αλλά αντί για προστασία συνάντησαν τον περίγελο και την εγκληματική αδιαφορία.
Της Κάτι, όταν πριν ενάμιση χρόνο κατήγγειλε τον πρώην σύντροφό της, οι αστυνομικοί της είπαν πως εκείνη φταίει που τη δέρνει γιατί είναι «τεμπέλα και δεν του μαγειρεύει ή πλένει αρκετά καλά….». Και στην Τζέσικα οι αστυνομικοί απλά δεν πήγαν σπίτι της, παρά ύστερα από μία ώρα που ειδοποιήθηκαν από τους γείτονες, παρότι το τμήμα ήταν σε απόσταση μόλις ενός τετραγώνου.
Η κατακραυγή ήταν τέτοια, που οι αρχές αναγκάστηκαν να αντιδράσουν: οι έξι αστυνομικοί που είχαν βάρδια εκείνη τη μέρα παύτηκαν και διερευνώνται από την Εισαγγελεία. Εννοείται ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ούτε παραιτήθηκε.
Η δε υπουργός Δικαιοσύνης, όταν της ζητήθηκε ένα σχόλιο, απάντησε πως δεν μπορεί, γιατί «είναι χριστουγεννιάτικη η ατμόσφαιρα», προκαλώντας ένα κύμα διαμαρτυρίας, με πολλούς να ζητούν την παραίτησή της.
Ανάμεσά τους και η Ενωση Γυναικών που υπέστησαν Καταναγκαστικές Στειρώσεις, η οποία, αφού σημείωσε ότι «μια τέτοια αντιμετώπιση αγνοεί ένα εξαιρετικά σοβαρό και γενικευμένο πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ζήτησε από την κυβέρνηση αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης, δικαιοσύνης και αποκατάστασης για τα θύματα και τις επιζώσες γυναικοκτονιών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας