Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo / Marcos Brindicci

«Επιστρέψαμε και θα είμαστε γυναίκες»

Είναι παράδοξο να ακούει κανείς έναν άντρα να λέει «επιστρέψαμε και θα είμαστε γυναίκες». Αλλά αυτήν ακριβώς την πρόταση είπε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, στην πρώτη ομιλία του μπροστά στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Πλατεία του Μάη, για να εκφράσει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής για το φύλο που προτίθεται να εφαρμόσει.

Μίλησε για βαθιές διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες· για φροντίδες -θέμα που για πρώτη φορά απασχολεί έναν πρόεδρο· για ανισότητες όπως αυτή της απλήρωτης εργασίας στο νοικοκυριό (όπου αυτές κάνουν το 75% των δουλειών)· για τη βία που σκοτώνει μία γυναίκα κάθε 32 ώρες· για τη φτώχεια που έχει πρόσωπο θηλυκό: εφτά στους δέκα φτωχούς είναι γυναίκες.

Και δίπλα του είχε τη νέα υπουργό Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας, Ελισαμπέτ Γκόμες Αλκόρτα, την ακτιβίστρια δικηγόρο η οποία έχει υπερασπιστεί αγωνίστριες που διώχθηκαν για την αλληλέγγυα δράση τους, που ορκίστηκε φέροντας με περηφάνια στον αριστερό καρπό της το πράσινο μαντίλι του κινήματος υπέρ της πλήρους νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Φέρνοντας έτσι ξανά στο προσκήνιο μια κοινωνική μάστιγα: «Κάπου 41 αμβλώσεις την ώρα, 985 την ημέρα, 29.000 τον μήνα, 487.695 από τις 8 Αυγούστου 2018 όταν η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο για την αποποινιοποίησή τους και θα έχουν γίνει άλλες 98.500 όταν η νέα κυβέρνηση θα κλείσει τις πρώτες 100 μέρες της» σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Καμπάνιας για Νόμιμη, Ασφαλή και Δωρεάν Αμβλωση.

«Αξιοπρεπής ζωή»

«Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό το ζήτημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής δικαιοσύνης» σημειώνει η Καμπάνια στο νέο κείμενο που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς, καταλήγοντας: «Φέρνουμε μια πρόταση για αξιοπρεπή ζωή.

»Απαιτούμε πολιτικές αντί για ψευδοθρησκευτικές απόψεις και πρόσβαση στην υγεία αντί για καμπάνιες κατασυκοφάντησης· εφαρμογή των νόμων για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και σεξουαλική υγεία· την επείγουσα έκδοση απόφασης για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου περίθαλψης ατόμων που δικαιούνται νόμιμης διακοπής της κύησης· την κρατική παραγωγή και δωρεάν διανομή χαπιών επείγουσας αντισύλληψης· και αμνηστία για τις φυλακισμένες και αποζημίωση για τις ίδιες αλλά και για τις οικογένειες όσων πέθαναν από ανασφαλείς αμβλώσεις λόγω της ποινικοποίησης που επιβάλλει το κράτος».

Ο Φερνάντες προεκλογικά δεσμεύτηκε να προωθήσει εντός του 2020 τον νόμο για την πλήρη αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, που κατέθεσε (για όγδοη φορά σε 14 χρόνια) στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάιο η Καμπάνια, και έως τότε να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα περιοριστική νομοθεσία θα εφαρμόζεται.

Γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα μέτρα που ανέλαβε το υπουργείο Υγείας είναι να εγκρίνει ένα νέο Πρωτόκολλο για τη Νόμιμη Διακοπή της Κύησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες που τη δικαιούνται δεν θα εμποδίζονται από γραφειοκρατίες, σκόπιμες καθυστερήσεις και ιατρικό προσωπικό που επικαλείται λόγους συνείδησης για να μην κάνει τις επεμβάσεις.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Επιστρέψαμε και θα είμαστε γυναίκες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας