Η Γαλλία έχει σημάνει συναγερμό. Πέρσι ήταν 121 (μία κάθε τρεις ημέρες). Φέτος έως τα τέλη Αυγούστου έφτασαν τις 101. Ολες δολοφονημένες από άντρες συγγενείς ή πρώην και νυν συντρόφους. H τελευταία στον μακάβριο φετινό κατάλογο ήταν μια 90χρονη που την περασμένη Κυριακή έχασε τη ζωή της, όταν ο 94χρονος σύζυγός της την ξυλοκόπησε άγρια με το μπαστούνι του. Την ίδια ώρα χιλιάδες γυναίκες διαδήλωναν απαιτώντας να δοθεί τέλος στη βία.
Με αυτόν τον στόχο και με επίκεντρο την προστασία των θυμάτων η κυβέρνηση οργάνωσε την Τρίτη μια συνάντηση με κάπου 80 εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, αστυνομικών και δικαστικών σωμάτων, κοινωνικών λειτουργών, ιατρικών ενώσεων και αυτοδιοικητικών εγκαινιάζοντας μια περίοδο διαβούλευσης για τους αποτελεσματικότερους τρόπους να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα, που θα ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.
«Σήμερα στη χώρα μας γυναίκες, συμπολίτισσές μας, πεθαίνουν στραγγαλισμένες, μαχαιρωμένες, καμένες ζωντανές, ξυλοκοπημένες. Κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Εδώ και αιώνες αυτές οι γυναίκες θάβονται από την αδιαφορία μας, την άρνησή μας, την αμέλειά μας, το κοσμικό μας αντριλίκι, την ανικανότητά μας να κοιτάξουμε κατάματα αυτή τη φρίκη» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοινώνοντας σειρά «επειγόντων μέτρων» που προτείνει η κυβέρνηση.
Ανάμεσά τους τη δημιουργία στις αρχές του 2020 1.000 νέων θέσεων σε καταφύγια για θύματα ανδροκρατικής βίας (με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ) που θα έρθουν να προστεθούν στις 5.000 υφιστάμενες· την ανάθεση αυτών των υποθέσεων σε εξειδικευμένους εισαγγελείς οι οποίοι μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα τις εκδικάζουν εντός 15 ημερών· την τοποθέτηση ηλεκτρονικών βραχιολιών στους θύτες εντός 48ωρου από την καταγγελία αντί μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης· την αξιολόγηση των διαδικασιών που ακολουθούνται στα αστυνομικά τμήματα ώστε να εντοπιστούν λάθη και ελλείμματα στην εξέταση και παραπομπή των σχετικών καταγγελιών· την εκπόνηση ενός ειδικού πρωτοκόλλου ανάλυσης κινδύνου και κατ' ακολουθία αποτελεσματικής παρέμβασης· ή την αφαίρεση της επιμέλειας ανηλίκων από τους δράστες γυναικοκτονιών από τη στιγμή που ξεκινά η διερεύνηση της υπόθεσης κι όχι μετά την καταδικαστική απόφαση.
Γυναικείες οργανώσεις κι άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών σχολίασαν θετικά τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, θεωρώντας τες σημαντικά πρώτα βήματα. Σημείωσαν όμως ότι υπολείπονται σημαντικά από τις διεκδικήσεις των γυναικών, ενώ χαρακτήρισαν ως απογοητευτική την απροθυμία της κυβέρνησης να διαθέσει επαρκή χρηματοδότηση που να βρίσκεται στο ύψος των δραματικών περιστάσεων έμφυλης βίας στη χώρα.
Είναι ενδεικτικό πως η υπουργός Ισότητας ανακοίνωσε, εν όψει της έναρξης της πρώτης συνάντησης διαβούλευσης, ότι θα δοθεί (μόλις) ένα εκατομμύριο ευρώ για τις οργανώσεις που δουλεύουν στο πραγματικό πεδίο βοηθώντας τα θύματα της έμφυλης βίας. Αντί των 79 εκατ. ευρώ που συνολικά διατίθενται για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, σύμφωνα με έρευνα πέντε γυναικείων οργανώσεων θα απαιτούνταν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια με 1 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας