Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η γυναικεία ψήφος «ρυθμιστής» των εκλογών | REUTERS

ΗΠΑ: Ρυθμιστές οι γυναίκες

Ολοκληρώνονται αύριο οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και οι Δημοκρατικοί έχουν στηρίξει πολλές ελπίδες στις γυναίκες ψηφοφόρους, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι είναι η δική τους συμμετοχή που θα κρίνει τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας. 

«Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερον τρόπο για να εργαστεί το Κογκρέσο υπέρ των αμερικανικών οικογενειών από την υπερψήφιση των Δημοκρατικών υποψηφίων: η πρόοδος των γυναικών είναι πρόοδος των οικογενειών, της δικαιοσύνης, της Αμερικής», τόνιζε η Χίλαρι Κλίντον (πιθανή προεδρική υποψήφια το 2016) σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση που συμμετείχε. 

Με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι και τόσο ευνοϊκές για τους Δημοκρατικούς, στη μάχη ρίχτηκε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, αξιοποιώντας το τελευταίο του ραδιοφωνικό διάγγελμα πριν από τις εκλογές για να υποσχεθεί μέτρα για ίση αμοιβή και αύξηση του βασικού μισθού. «Είμαστε στο 2014, αλλά ακόμη οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες για να κάνουν την ίδια δουλειά, ενώ για τις έγχρωμες το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Οι γυναίκες δουλεύουν σκληρά για να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, αλλά αντιμετωπίζουν άδικες πρακτικές και αναχρονιστικά εργασιακά μέτρα». 

Η αναφορά στους «αναχρονισμούς» που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν το λάιτ μοτίφ πολλών εκστρατειών: «Γιατί το 2014 συζητάμε για το δικαίωμα στην άμβλωση ή την πρόσβαση στα αντισυλληπτικά; Είναι δικαιώματά σου και δεν θα επιτρέψω να σου τα αρνηθούν», λέει το σποτ του Μαρκ Ούνταλ, υποψήφιου του Κολοράντο για τη Γερουσία. 

Η καμπάνια των Δημοκρατικών για την προσέλκυση της γυναικείας ψήφου εστίασε στα αναπαραγωγικά δικαιώματα και στην ίση αμοιβή με την παράλληλη αύξηση του βασικού μισθού. Στόχος ήταν να υπενθυμίσουν στις ψηφοφόρους τι θα σήμαινε ένα Κογκρέσο υπό τον πλήρη έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων: τα τελευταία 4 χρόνια στις Πολιτείες που κυβερνούν υιοθέτησαν νόμους που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση και στην αντισύλληψη και δεν εφαρμόζουν αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για ισότητα μισθών. 

Οι γυναίκες εκλογείς κατά παράδοση στηρίζουν περισσότερο τους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, 51% προτιμά Δημοκρατική πλειοψηφία στο Κογκρέσο έναντι ενός 37% των αντρών. Για να την πετύχουν, οι Δημοκρατικοί απευθύνθηκαν κυρίως σε ένα ξεχωριστό στρώμα του γυναικείου εκλογικού σώματος: τις ανύπαντρες. Το 50% των Αμερικανίδων άνω των 18 ετών δεν έχει παντρευτεί και εκπροσωπούν τον έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους. Η υπόσχεση για αύξηση του κατώτερου μισθού είναι σημαντικό θέλγητρο, καθώς βασικές ευνοημένες θα είναι νέες γυναίκες, πολλές τους μόνες μητέρες με μικρά παιδιά, γιατί αυτές κατά κύριο λόγο απασχολούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και οι μισθοί τους παραμένουν παγωμένοι εδώ και χρόνια. 

Στις προεδρικές του 2008 και του 2012 οι γυναίκες (ιδίως οι Αφροαμερικανίδες) είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από όλο το εκλογικό σώμα, καθορίζοντας το αποτέλεσμα. Αν οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να τις πείσουν να μετέχουν και σ' αυτές τις ενδιάμεσες, οι εκλογές θα έχουν κριθεί υπέρ τους. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΗΠΑ: Ρυθμιστές οι γυναίκες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας