Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Aνθρώπινο αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος έχει η βία, σύμφωνα με έρευνα που συντόνισε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα Φύλου (ΕΙGE)

Πολύ ακριβό το κόστος της βίας για τα δημόσια ταμεία

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, το 22% των Ευρωπαίων γυναικών έχει υποστεί κακοποίηση από πρώην ή νυν συντρόφους. Πέρα από το ανθρώπινο κόστος που έχει για τις γυναίκες, τις οικογένειες και την κοινωνία, η βία έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τα δημόσια ταμεία.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αφιερώνουν περισσότερα από 109 δισ. ευρώ τον χρόνο σε υγειονομική περίθαλψη, κοινωνικές υπηρεσίες, δικαστικές διαδικασίες και οικονομικές απώλειες που απορρέουν από την έμφυλη βία, σύμφωνα με έρευνα που συντόνισε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα Φύλου (ΕΙGE). Ενα ποσό που ισοδυναμεί με το 0,8% του ΑΕΠ των 28 χωρών της Ε.Ε., ενώ σε προγράμματα πρόληψης επενδύουν μόνο το 3% αυτού του ποσού.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική έρευνα που αποτιμά το οικονομικό κόστος της έμφυλης βίας, παίρνοντας ως βάση αναφοράς τη Βρετανία και προσαρμόζοντας τα ευρήματα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη κατ’ αναλογία του πληθυσμού τους και των διαθέσιμων στοιχείων. Η επικεφαλής προγραμμάτων του EIGE, Τερέζ Μέρφι, δηλώνει πως στόχος της έρευνας είναι να επιστήσει την προσοχή σε όλες τις πλευρές του φαινομένου. «Είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο να βάλουμε ένα ποσό στην οδύνη και τον πόνο που προκαλεί αυτό το φαινόμενο. Πάντα μιλούν για το πόσα δαπανούν στην πρόληψη, αλλά όχι για τις οικονομικές επιπτώσεις του προβλήματος». Ισως αυτά τα επιστημονικά στοιχεία, σε μια Ευρώπη που ακόμη πληρώνει τις συνέπειες των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης, να αποτελέσουν κίνητρο για να ληφθούν άμεσα μέτρα εναντίον της βίας κατά των γυναικών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολύ ακριβό το κόστος της βίας για τα δημόσια ταμεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας