Ξεκίνησε (όχι τυχαία) το 2015. Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του: «Our Festival» («Το δικό μας φεστιβάλ»). Μία Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών – αυτό είναι. Από το 2015 έως και σήμερα έχει κάνει επτά (η φετινή είναι η όγδοη) διοργανώσεις, έχοντας φιλοξενήσει 686 καλλιτέχνες και 140 δράσεις, παρουσιάζοντας σε πάνω από 11.000 θεατές θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, παιδικές παραστάσεις, σινεμά, video art, performances, τσίρκο, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Ξεκίνησε από την Ομάδα Συλλογικού Πολιτισμού «Εμείς» και συνεχίζει διευρυνόμενο και βασιζόμενο σε μία μεγάλη και ζωντανή κοινότητα καλλιτεχνών, που ήδη έχουν παρουσιάσει έργα τους στο «Our Festival» και κάθε νέο χρόνο αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη διοργάνωσή του.
Η φετινή διοργάνωση ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 30/07, με όλες τις δράσεις να είναι δωρεάν για το κοινό, πάντα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς «Νύχτες Αλληλεγγύης» (Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς και Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου). Εργαστήρια θεατρικού αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής, συναυλία Jazz, μουσικοθεατρική παράσταση με την Ηρώ Μπέζου και τον Χρήστο Θάνο («Οι Απόγονοι, μια ιστορία για δύο αδέλφια που δεν γνωρίστηκαν ποτέ»), παραστάσεις για παιδιά, συναυλίες Electronic, Dark Pop, Darkwave, Acoustic Metal κ.ά. είναι μόνο κάποια από τα όσα συμπεριλαμβάνονται φέτος στο πρόγραμμα.
Η σκηνοθέτιδα Ζωή Ξανθοπούλου θα παρουσιάσει μία ξεχωριστή παράσταση στο «Our Festival»: με τον Σωτήρη Δούβρη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη βιολονίστα Ρεζάρτα Κρούγια επί σκηνής, καθώς και την Ανδρονίκη Ξανθοπούλου, στη διερμηνεία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ειδικά η τελευταία έχει ενταχθεί με τέτοιο τρόπο στη δραματουργία, που κάνει το κείμενο να «ακούγεται» και να ακούγεται πολύ πιο «δυνατά»!), παρουσιάζουν το «Οι εξαιρετικές μου στιγμές», μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε διηγήματα του Μάριου Χάκκα, από όπου όμως πηγάζουν τα πιο ερωτικά του νοήματα, λέξεις, σκέψεις...
«Πάντοτε μου άρεσε ο Χάκκας ως λογοτέχνης, εκκινώντας από τον “Μπιντέ” που διάβασα κάπου εκεί στην εφηβεία μου και συνεχίζοντας αργότερα με τα υπόλοιπα. Για μένα η λογοτεχνία είναι άξια ζωής και ο Χάκκας ήθελε ζωή για να κάνει λογοτεχνία», μας λέει η κ. Ξανθοπούλου. «Πρώτη φορά ασχολήθηκα επαγγελματικά με το έργο του και το μελέτησα σε βάθος όταν ανεβάσαμε την παράσταση που κάναμε με τον Σπύρο Γραμμένο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2019, “Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα”. Εκεί πια μου αποκαλύφθηκε ένα σύμπαν ολόκληρο, ένιωσα μια τρομερή οικειότητα με τη γραφή και το έργο του Χάκκα, με συγκίνησε βαθιά. Από τότε δεν σταμάτησα να χάνομαι σ’ αυτόν τον κόσμο του και να συν-κινούμαι μέσα του. Στο κέντρο του έργου του Χάκκα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και αυτόν τον αγαπάει. Δεν είναι τυχαίο το πώς μιλούν γι’ αυτόν όσοι τον γνώρισαν ή συνεργάστηκαν μαζί του. Ο άνθρωπος τον ενδιέφερε και γι’ αυτόν έγραφε. Αντιμετωπίζοντάς τον πάντοτε ανθρώπινα.
»Σε σχέση με τα ερωτικά του Χάκκα, θυμάμαι πως από το 2019, όταν ψάχναμε και ερευνούσαμε ώστε ν’ αποφασίσουμε ποια από τα ποιήματα και τα πεζά του θα χρησιμοποιούσαμε, παρατήρησα πως αυτή η βαθιά και υπαρξιακή προσέγγιση που είχε ο ίδιος για τα πάντα ήταν διάχυτη σε όλο του το έργο. Ωστόσο, εγώ έβλεπα και βαθιά ερωτικά στοιχεία μέσα στα κείμενά του. Τα έβλεπα δηλαδή να υπάρχουν, όχι ως κάτι “μικρό” και “δύσκολα αντιληπτό”, αλλά ως δομικό του κομμάτι και του ίδιου και της γραφής του... Τα “ερωτικά”, λοιπόν, αν μπορούμε να τα πούμε έτσι, του Χάκκα είναι ταυτόχρονα και ρομαντικά και γειωμένα και νιώθω πως είχε την ανάγκη να επικοινωνήσει και να μεταφέρει και την ερωτική του αυτή διάθεση. Το λέω, γιατί φαίνεται μέσα στα κείμενά του πως ήθελε να μεταφέρει τις εικόνες αυτές, ακριβώς γιατί τα “ερωτικά” του κείμενα είναι γεμάτα από εικόνες, μέσα από τις οποίες περιγράφει τα όσα αισθάνεται... Κάπως έτσι καταστάλαξε μέσα μου πως αυτός ο τόσο ιδιαίτερος άνθρωπος και λογοτέχνης είχε πολλαπλούς τρόπους να μιλάει για τον εαυτό του και για τον άνθρωπο. Ναι μεν τον ξέρουμε μέσα από την κοινωνικοπολιτική του γραφή και πορεία, αλλά υπάρχει και αυτός ο κόσμος μέσα του. Αυτόν τον κόσμο θα ήθελα να αναδείξω, σε μία εποχή όπου όλα τα προβλήματα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, για πολλούς (αν όχι για τους περισσότερους) από εμάς είναι πραγματικά δύσκολα. Σε αυτή την εποχή, λοιπόν, όπου έχουμε χάσει τον μπούσουλα και δεν ξέρουμε πού πάμε, ούτε καν τι αισθανόμαστε καλά καλά, έρχεται η τέχνη, της οποίας ο σύγχρονος ρόλος είναι να μας κάνει να αισθανθούμε πάλι άνθρωποι.
»Χαίρομαι που υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο φεστιβάλ, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες είναι που δίνουν τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να κάνει πράξη αυτό που νιώθει και πιστεύει πως πρέπει να δημιουργήσει. Και το συγκεκριμένο φεστιβάλ δίνει αυτές τις δυνατότητες: μπορείς εκεί να παρουσιάσεις παραστάσεις που δύσκολα θα “ανέβαζες” κάπου αλλού. Και φυσικά υπάρχει και το κομμάτι της προσβασιμότητας, όπου δίνει μεγάλη σημασία το συγκεκριμένο Φεστιβάλ και είναι πολύ σημαντικό αυτό (απαραίτητο είναι βασικά)... Σε αυτό το πλαίσιο, θέλησα μέσα σε αυτό το δύσκολο καλοκαίρι να παρουσιάσουμε τα “ερωτικά” του Χάκκα στον κόσμο, που είτε τον γνωρίζει ήδη είτε τώρα θα τον ανακαλύψει...».
Πληροφορίες
Το έργο «Οι εξαιρετικές μου στιγμές» θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 27/07, στις 22.00, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (σκηνή Β) στο Χαλάνδρι, πάντα με ελεύθερη είσοδο (όπως όλες οι δράσεις στο «Our Festival», οι οποίες γίνονται με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου). Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ: ourfestival.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας