Το Βραβείο Σκηνοθεσίας ταινίας μεγάλου μήκους απέσπασε η «Αrcadia» του Γιώργου Ζώη στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο (16-23 Αυγούστου), μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις διεθνώς. Η ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου ήταν ουσιαστική, καταιγιστική και ακέραια. Οχι μόνο για ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, με το εν εξελίξει φιάσκο του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την επιτροπή της ελληνικής ταινίας που θα υποβληθεί στα Οσκαρ, αλλά για ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας με τις φωτιές, το έγκλημα στα Τέμπη, την αδιαφορία της κυβέρνησης. Γιατί ο ελληνικός κινηματογράφος και οι άνθρωποι που δημιουργούν ταινίες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό.
«Στην Ελλάδα δεν είμαστε μόνο «Live your myth in Greece»», είπε. Η μεγάλη διάκριση είναι η μία από τις τρεις που απέσπασαν οι ελληνικές συμμετοχές (συνολικά έξι ήταν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ), αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά τη δύναμη του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Η Δάφνη Χαιρετάκη κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για τη μικρού μήκους ταινία της «Αυτό που ζητάμε από ένα άγαλμα είναι να μην κινείται», η οποία είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής των Κανών. Στο τμήμα της Αγοράς, το νέο πρότζεκτ με τίτλο «Hystéra» της Ασημίνας Προέδρου -η οποία παραιτήθηκε από την επιτροπή του ΥΠΠΟ όπως και ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος- διακρίθηκε με το Film Center Montenegro Cinelink Award. Πρόκειται για συμπαραγωγή Ελλάδας, Σλοβενίας και Γαλλίας με παραγωγό τη Μαρία Κοντογιάννη.
Η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, οι κινηματογραφιστές που αυτή την εποχή έρχονται αντιμέτωποι με την απαξίωση του υπουργείου Πολιτισμού, με μηχανορραφίες και αδιαφανείς ενέργειες που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του, όπως έχουν πει οι ίδιοι μέσω της ανακοίνωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συνεχίζουν να σαρώνουν τα βραβεία στο εξωτερικό. «Νιώθω πολύ χαρούμενος με τη βράβευση, κυρίως γιατί ήρθε από μια επιτροπή που πραγματικά θαυμάζω και σέβομαι (σ.σ.: πρόεδρος ήταν ο Πολ Σρέιντερ). Αλλά και για την ταινία είναι ένα δώρο αναγνωρισιμότητας και θα τη βοηθήσει στην πορεία της», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Ζώης, με τον οποίο συνομιλήσαμε ενώ ταξίδευε προς Βιέννη. Είναι άξιος συγχαρητηρίων τόσο για το σημαντικό βραβείο σκηνοθεσίας που απέσπασε η καινούργια ταινία του όσο και για την τοποθέτησή του κατά την παραλαβή του βραβείου.
«Εκείνο το πρωί (σ.σ.: της ημέρας που έγινε η βράβευση) είδα μια φωτογραφία του φράγματος του Μαραθώνα όπου γυρίστηκε η ταινία και ήταν καμένο ολοκληρωτικά. Ηταν φοβερά αποκαρδιωτικό να βλέπεις τη στάχτη να το έχει καλύψει, όπως είναι αποκαρδιωτικό και να βλέπεις ότι το κράτος πάντα αναζητάει και ρίχνει αλλού ευθύνες πέρα από το ίδιο, που εξ ορισμού είναι υπεύθυνο να μας προστατεύει, ανθρώπους και φύση. Οπότε ένιωσα την επιτακτική ανάγκη να πάρω θέση και να συνδέσω γεγονότα, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, στα οποία κατά βάθος το κράτος έχει διαρκώς την ίδια αντιμετώπιση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».
Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής η ταινία απέσπασε το βραβείο «για τον έξυπνο και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο τρόπο με τον οποίο ο σκηνοθέτης ενορχήστρωσε το σύνολό του για να μας παραδώσει μια ταινία που αποκαλύπτει σιγά σιγά τη δύναμή της και καθηλώνει το κοινό από το βαθύ πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξής μας».
O Βαγγέλης Μουρίκης και η Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στην ταινία που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters του Φεστιβάλ Βερολίνου και εξακολουθεί να συμμετέχει σε διαγωνιστικά τμήματα μεγάλων φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας διακρίσεις - όπως το Βραβείο Ερμηνείας στον Βαγγέλη Μουρίκη στο Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ. Ηδη έχει επιλεγεί ως υποψήφια για τα επερχόμενα European Film Awards 2024, στον πρώτο γύρο της Επιλογής Ταινιών Μεγάλου Μήκους από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
Οταν ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο, ο Γιώργος Ζώης αφού ευχαρίστησε τους παραγωγούς, τους ηθοποιούς και το συνεργείο μίλησε με λόγο μεστό και ευθύβολο που τα περιελάμβανε όλα.
«Στην ταινία μου υπάρχει ένα δάσος και ένα φράγμα που συνδέει δύο παράλληλους κόσμους. Δυστυχώς αυτό το δάσος δεν υπάρχει πια εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στην “απρόβλεπτη” πυρκαγιά και όχι στην πολιτική της, γιατί όταν οι ηρωικοί πυροσβέστες διαδήλωσαν για τα αιτήματά τους, αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία. Εναν χρόνο πριν είχαμε το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη όπου πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι έφταιγε ένας υπάλληλος του τρένου για να συγκαλύψει τη δική της ευθύνη για τα ηλεκτρονικά συστήματα που δεν λειτουργούσαν, και έτσι θα μπορούσαν να είχαν σώσει τις ζωές τους. Οι εργαζόμενοι στα τρένα που απαίτησαν να λυθεί το πρόβλημα μήνες πριν από το δυστύχημα, για άλλη μία φορά αγνοήθηκαν και απειλήθηκαν με μηνύσεις από το υπουργείο», είπε και εστίασε στο σκάνδαλο με το υπουργείο Πολιτισμού και την επιτροπή για την ελληνική συμμετοχή στα Οσκαρ.
«Χθες στον κινηματογραφικό μας χώρο (σ.σ.: την περασμένη Τετάρτη), σχεδόν όλοι οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί απέσυραν τις ταινίες τους για την ελληνική υποψηφιότητα για τα Οσκαρ επειδή η κριτική επιτροπή απαλλάχθηκε ξαφνικά και χωρίς καμία εξήγηση από τα καθήκοντά της, με μια άλλη αμφιλεγόμενη να την αντικαθιστά. Για άλλη μία φορά το υπουργείο Πολιτισμού δεν άκουσε την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τους εργαζόμενους στον κινηματογράφο και έριξαν την αποκλειστική ευθύνη σε μια υπάλληλο του υπουργείου. Μπορώ μερικές φορές να καταλάβω την άγνοιά τους, αλλά η αλαζονεία απέναντι στους εργαζόμενους είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι υπηρέτης των ανθρώπων και όχι εξουσιαστές τους. Οσο αυτοί είναι βίαιοι, ασεβείς και αλαζονικοί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ενωμένοι σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε και απέσπασε το θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας όπου η έπεσε η αυλαία του 30ού Φεστιβάλ του Σαράγεβο.
Οι υπόλοιπες ελληνικές παραγωγές που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο ήταν η «Λώξη» των Δημήτρη Ζάχου και Θανάση Καφετζή στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ και στο Σπουδαστικό οι τρεις μικρού μήκους «Το χάος που άφησε πίσω της» του Νίκου Κολιούκου -βραβευμένο ήδη στο αντίστοιχο Διαγωνιστικό των Κανών και της Δράμας- και σε παγκόσμια πρεμιέρα οι ταινίες «Πίτυλος» της Γαλάτειας Λαγουτάρη και «Ασίστ» της Μαρίας Τσιώλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας