Ορυμαγδό αντιδράσεων από κινηματογραφικά σωματεία προκάλεσε η αλλαγή της επιτροπής, η οποία θα επιλέξει τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας στα φετινά 97α βραβεία της αμερικάνικης ακαδημίας κινηματογράφου.
Ο αρμόδιος υφυπουργός, Ιάσονας Φωτήλας, έστειλε επιστολή στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και στα σωματεία Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων, Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Ένωση Παραγωγών Έργων Επικοινωνίας επιχειρώντας να αποποιηθεί των ευθυνών, χωρίς ωστόσο να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις.
Σύμφωνα με τα σωματεία, στις 11 Αυγούστου η Διεύθυνση Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων επιβεβαίωσε με e-mail τη συμμετοχή των Βασίλη Κεκκάτου, Λήδα Γαλανού, Κόρα Καρβούνη και Κάλλια Παπαδάκη αλλά δύο μέρες η προϊσταμένη του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων τους ανακοίνωσε ότι «εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή», ενώ την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η σύσταση μιας εντελώς διαφορετικής επιτροπής από τους Παναγιώτη Ράππα, Σπύρο Ταραβήρα, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Εβαν Σπηλιωτόπουλο, Δημήτρη Δανίκα, Χριστίνα Λαζαρίδη και Ασημίνα Προέδρου, η οποία είχε την ευθιξία να παραιτηθεί χθες.
Ο κ. Φωτήλας ισχυρίζεται ότι για το θέμα της «εκ παραδρομής της δήθεν απόφασης, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του ΥΠΠΟ» και ότι «πριν από την 13η Αυγούστου δεν είχε πραγματοποιηθεί ο ορισμός επιτροπής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ , με μία απλή σας αναζήτηση.
»Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η επιλογή των μελών της επιτροπής για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία OSCAR Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους συγκροτήθηκε από πρόσωπα υψηλού κύρους σχετιζόμενα με τον θεσμό και έχοντας επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στον ίδιο το θεσμό» αναφέρει για να υποστηρίξει, χωρίς βάση, ότι «έτσι διασφαλίζεται η ακεραιότητα της διαδικασίας και της επιλογής της πλέον κατάλληλης ταινίας να εκπροσωπήσει την χώρα μας».
Κατά τα λοιπά, απλά μας ενημερώνει ότι «το ΥΠΠΟ έχει στην αρμοδιότητά του την επιλογή και συγκρότηση της επιτροπής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες που συμμετέχουν στις ανάλογες διαγωνιστικές διαδικασίες και μάλιστα, με υψηλού επιπέδου, εκπροσωπήσεις. Το ΥΠΠΟ παραμένει θεματοφύλακας της διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίζεται όχι μόνον η αντικειμενικότητα αλλά και το κύρος της επιτροπής».
Β. Κεκκάτος: Λίγη δημοκρατία παραπάνω δεν βλάπτει
Ο βραβευμένος κινηματογραφιστής, Βασίλης Κεκκάτος, ο οποίος είχε οριστεί ως πρόεδρος στην πρώτη σύνθεση της επιτροπής καταγγέλλει το φιάσκο και τονίζει ότι η αρχική επιλογή «και η πολυήμερη επικοινωνία μας είναι αδύνατον να έχει συμβεί "εκ παραδρομής" και για αυτόν τον λόγο εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα της καθαίρεσής μας και της αντικατατάστασής μας με συνοπτικές διαδικασίες».
«Σαν να μην είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα τηλέφωνα κι όλη αυτή η ηλεκτρονική επικοινωνία που διήρκησαν σχεδόν δύο εβδομάδες. Σαν κάποιος υπάλληλος αυθαίρετα και μυστικά να αποφάσισε να μας καλέσει και να μας προσφέρει πρόσβαση στο υλικό καλλιτεχνικών έργων, τα οποία θα έπρεπε να προστατεύονται με κάθε πιθανό τρόπο από ανθρώπους που δεν αποτελούν κομμάτι γνωμοδοτικού οργάνου κρατικής προέλευσης» σημειώνει.
Ο σκηνοθέτης κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτες ενέργειες του υπουργείου απέναντι σε εμάς συγκεκριμένα αλλά και κατ’επέκταση σε όλη την ελληνική κινηματογραφία, η οποία απαιτεί απόλυτη διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες που επηρεάζουν δραστικά κι αναπόφευκτα το μέλλον της».
«Προσωπικά, είναι δεδομένο πως δεν αισθάνομαι προσβεβλημένος ή πικραμένος από την απόρριψη της παρουσίας μου σε μια επιτροπή αλλά ανησυχώ για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν εκεί. Το υπουργείο πολιτισμού οφείλει να είναι το σπίτι μας και στο σπίτι σου οφείλεις να αισθάνεσαι ασφάλεια. Εφόσον αυτή η ασφάλεια δε φαίνεται να μας παρέχεται, έχει σημασία η εκλογή των ταινιών που εκπροσωπούν τη χώρα στα όσκαρ να περάσει στα χέρια των ανθρώπων που ζουν από και για το σινεμά και η ψηφοφορία να πραγματοποιείται από τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου» γράφει αναφερόμενος στο σχετικό, πάγιο, αίτημα της κινηματογραφικής κοινότητας.
«Πρόκειται για ένα αίτημα δίκαιο και θέλω να πιστεύω πως η πολιτεία θα μεριμνήσει σχετικώς ώστε να αποφασίζει για το μέλλον μας η ανώνυμη πλειοψηφία όπως πάντα όριζαν οι κανόνες τη δημοκρατιας. Λίγη δημοκρατία παραπάνω δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μέχρι τότε αναμένουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπιστήκαμε!» καταλήγει.
Ερώτηση Κ. Μάλαμα στην υπουργό Πολιτισμού
Η αντικατάσταση των μελών προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα, να καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι «τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά, ενώ διακυβεύεται το κύρος της ίδιας της διαδικασίας επιλογής, την στιγμή που η θεσμική συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού είναι άκρως προσβλητική για τους ανθρώπους που αποδέχτηκαν την αρχική πρόσκληση».
«Γιατί αντικαταστάθηκαν αιφνίδια κι άκομψα τέσσερα μέλη της επιτροπής επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για τα 97α Όσκαρ;» ρωτάει η βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο για τον ελληνικό κινηματογράφο να υφίστανται τέτοιες θεσμικές συμπεριφορές από το υπουργείο Πολιτισμού» και ότι «πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστεί το κύρος της διαδικασίας της επιλογής της ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στα βραβεία Όσκαρ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας