Ανακοινώθηκαν χθες οι φετινές υποψηφιότητες για Οσκαρ, μάλλον όμως δεν μιλάμε για υποψηφιότητες, αλλά για αγώνες ταχύτητας. Οχι αντοχής, ταχύτητας! Κανονικού σπριντ όπου όλα θα παιχτούν στο νήμα. Και βέβαια οι υποψηφιότητες σε σημαντικές κατηγορίες έχουν και ελληνικό χρώμα. Το καλύτερο, όμως, όλων είναι πως αυτό το «ελληνικό χρώμα» ανακλάται σε καλές ταινίες. Φυσικά αναφερόμαστε τόσο στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου όσο και στο «Τα παιδιά του χειμώνα» (The Holdovers) του Αλεξάντερ Πέιν.
Η ταινία του Λάνθιμου έλαβε συνολικά 11 υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Γυναικείου Ρόλου για την Εμα Στόουν (έδωσε μοναδική ερμηνεία σε έναν αβανταδόρικο ρόλο εκ προοιμίου, αλλά έχει βασική αντίπαλο την Ινδιάνα Λίλι Γκλάντστοουν του Σκορσέζε), Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Μαρκ Ράφαλο (που το αξίζει πολύ γιατί είναι σπουδαίος ηθοποιός, αλλά έχει κι αυτός βασικό αντίπαλο τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ που κάνει στο «Οπενχάιμερ» μια ερμηνεία αναφοράς), Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, Φωτογραφίας για τον Ρόμπι Ράιαν, Κοστουμιών για την απίστευτη Χόλι Γουάντινγκτον (τα κοστούμια της Bella Baxter καθώς και όλων των ηρώων της ταινίας εκτίθενται μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου στο Barbican του Λονδίνου), Σκηνογραφίας, Μουσικής, Κομμώσεων και Μακιγιάζ.
Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος για Οσκαρ Σκηνοθεσίας, καθώς με την «Ευνοούμενη» έλαβε αυτή και ακόμη εννέα υποψηφιότητες για Οσκαρ, μεταξύ των οποίων και Μοντάζ και πάλι για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη. Τότε, το 2019, από τις δέκα συνολικά υποψηφιότητες είχε εν τέλει κερδίσει Οσκαρ μόνο η Ολίβια Κόλμαν για Α' Γυναικείο. Και φυσικά υπάρχει και ο «Κυνόδοντας» που ως η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη είχε πάει στα Οσκαρ διεκδικώντας το βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας... Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει φέτος, αλλά αναμένουμε και τις επόμενες ταινίες του Ελληνα σκηνοθέτη, καθώς στα 50 του χρόνια δεν έχει υπάρξει ταινία του που να μην έχει λάβει σπουδαία διεθνή βραβεία.
Συνεχίζοντας με τις ελληνικές παρουσίες, η ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» (The Holdovers) του Αλεξάντερ Πέιν έλαβε συνολικά 5 υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Πολ Τζιαμάτι (το είχε πει και ο ίδιος ο Πέιν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου η ταινία έκανε πανελλήνια πρεμιέρα, πως αναμένει αυτή την υποψηφιότητα για τον Τζιαμάτι και πράγματι την αξίζει!), Πρωτότυπου Σεναρίου, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ, η οποία είναι υπέροχη στο φιλμ, με ακέραια ερμηνεία, και Μοντάζ.
Τις περισσότερες υποψηφιότητες έλαβε ωστόσο -και ήταν σχεδόν αναμενόμενο- η ταινία «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν. Δεκατρείς συνολικά: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι, Διασκευασμένου Σεναρίου, Β' Γυναικείου για την Εμιλι Μπλαντ, Β' Ανδρικού για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μουσικής, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Ηχου, Κομμώσεων και Μακιγιάζ. Με τη σειρά του το φιλμ «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» (Killers of the Flower Moon) του Μάρτιν Σκορσέζε απέσπασε 10 υποψηφιότητες, ενώ η «Barbie» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, οχτώ (στις οποίες δεν συγκαταλέγεται αυτή του Α' Γυναικείου Ρόλου που κάποιοι περίμεναν για τη Μάργκο Ρόμπι, ούτε σκηνοθεσίας και μακιγιάζ).
Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ντι Κάπριο δεν είναι υποψήφιος για Α' Ανδρικό Ρόλο για την ταινία του Σκορσέζε (κάτι που ακούγονταν έντονα), καθώς και ότι η υποψηφιότητα της Τζόντι Φόστερ για Β' Γυναικείο στην ταινία «Nyad», φέρνει την ηθοποιό για πρώτη φορά στην κατηγορία αυτή, έπειτα από 29 ολόκληρα χρόνια -αφού τόσα πέρασαν από την παρουσία της με το «Νελ» για τέταρτη φορά τότε στην κατηγορία Α' Γυναικείου Ρόλου. Αλλά και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο υποψήφιος για Β΄Ανδρικό Ρόλο για την ερμηνεία του στους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού» βρίσκεται για όγδοη φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ, εκ των οποίων οι δύο ήταν νικηφόρες: πρώτα το 1974 που είχε πάρει το Β' Ανδρικού για το «Νονό» και το 1980 το Α΄Ανδρικού για το «Οργισμένο Είδωλο»
Αναμένουμε πλέον τα αποτελέσματα. Η 96η τελετή απονομής των Οσκαρ θα πραγματοποιηθεί στο Dolby Theatre Hollywood στο Λος Αντζελες την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.
Καλύτερη Ταινία: American Fiction, Ανατομία μιας πτώσης, Barbie, Τα παιδιά του χειμώνα, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Ο μαέστρος, Οπενχάιμερ, Περασμένες Ζωές, Poor Things, Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γκλέιζερ (Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος), Γιώργος Λάνθιμος (Poor Things), Κρίστοφερ Νόλαν (Οπενχάιμερ), Ζιστίν Τριέ (Ανατομία μιας πτώσης), Μάρτιν Σκορσέζε (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)
Α' Ανδρικός Ρόλος: Μπράντλεϊ Κούπερ (Ο μαέστρος), Κόλμαν Ντομίνγκο (Rustin), Πολ Τζιαμάτι (Τα παιδιά του χειμώνα), Κίλιαν Μέρφι (Οπενχάιμερ), Τζέφρι Ράιτ (American Fiction)
Α' Γυναικείος Ρόλος: Ανέτ Μπένινγκ (Nyad), Λίλι Γκλάντστοουν (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Σάντρα Ούλερ (Ανατομία μιας πτώσης), Κάρεϊ Μάλιγκαν (Ο μαέστρος), Εμα Στόουν (Poor Things)
B' Γυναικείος Ρόλος: Εμιλι Μπλαντ (Οπενχάιμερ), Ντανιέλ Μπρουκς (The Color Purple), Αμέρικα Φερέρα (Barbie), Τζόντι Φόστερ (Nyad), Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ (Τα παιδιά του χειμώνα)
Β' Ανδρικός Ρόλος: Στέρλινγκ Κ. Μπράουν (American Fiction), Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ (Oπενχάιμερ), Ράιαν Γκόσλινγκ (Barbie), Μαρκ Ράφαλο (Poor Things)
Διασκευασμένο Σενάριο: American Fiction, Barbie, Oπενχάιμερ, Poor Things, Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος,
Πρωτότυπο Σενάριο: Ανατομία μιας πτώσης, Τα παιδιά του χειμώνα, Ο μαέστρος, May December, Περασμένες Ζωές
Μουσική: Poor Things, Οπενχάιμερ, American Fiction, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Ο Indiana Jones και ο Δίσκος του Πεπρωμένου
Κοστούμια: Barbie, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Ναπολέων, Οπενχάιμερ, Poor Things
Φωτογραφία: Οπενχάιμερ,El Conde, Ο μαέστρος, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού,Poor Things
Μοντάζ: Ανατομία μιας πτώσης,Τα παιδιά του χειμώνα, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Οπενχάιμερ, Oppenheimer, Poor Things (Γιώργος Μαυροψαρίδης)
Καλύτερο Τραγούδι: It Never Went Away - (American Symphony), What Was I Made For? (Barbie), Wahzhazhe (A Song for My People) (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού), I’m Just Ken (Barbie), The Fire Inside (Flamin’ Hot)
Σκηνογραφία: Barbie, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού, Ναπολέων, Οπενχάιμερ, Poor Things
Ξένη Ταινία: Io Capitano (Ματέο Γκαρόνε, Ιταλία), Κοινωνία του Χιονιού (Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, Ισπανία), Στο Γραφείο των Καθηγητών (Ιλκέρ Τσατάκ, Γερμανία), Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος (Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ην. Βασίλειο), Perfect Days (Βιμ Βέντερς, Ιαπωνία)
Ταινία Animation: Το Αγόρι και ο Ερωδιός, Στο Στοιχείο τους, Nimona, ο Φίλος μου το Ρομπότ, Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν
Οπτικά Εφέ: Ο Δημιουργός, Godzilla Minus One, Φύλακες του Γαλαξία 3, Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο, Ναπολέων
Ηχος: Ο Δημιουργός, Ο μαέστρος, Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο, Οπενχάιμερ, Ζώνη Ενδιαφέροντος
Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Golda, Ο μαέστρος, Οπενχάιμερ, Poor Things, Η Κοινωνία του Χιονιού
Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: Bobi Wine: The People’s President, The Eternal Memory, Four Daughters, To kill a tiger, 20 Days in Mariupol
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The ABCs of Book Banning, The Barber of Little Rock, Island in Between, The Last Repair Shop, Nǎi Nai & Wài Pó
Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: Letter to a Pig, Ninety-Five Senses, Our Uniform, Pachyderme, War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The After, Invincible, Night of Fortune, Red, White and Blue, The Wonderful Story of Henry Sugar
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας