Το Θέατρο του Νέου Κόσμου μάς καλεί να μείνουμε συντονισμένοι στο κανάλι του στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCxmz OOobx4a1Fsg2qevBTgA). Μια κίνηση που στοχεύει στη διατήρηση της επικοινωνίας με τους θεατρόφιλους που μένουν σπίτι – όπως όλοι μας αυτές τις μέρες. Μια προσπάθεια για επαφή με το θέατρο, έστω και διαδικτυακά, αφού αυτό απαιτούν τα αναγκαία για τη δημόσια υγεία περιοριστικά μέτρα.
«Οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις προσφέρονται στο κοινό με την επίγνωση ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τη μοναδική εμπειρία του μοιράσματος αισθήσεων», σημειώνει το Θέατρο του Νέου Κόσμου, «σκέψεων και συναισθημάτων που προσφέρει το ζωντανό θέατρο. Και με την ελπίδα ότι σύντομα θα συναντηθούμε ξανά στους θεατρικούς χώρους με υγεία και ασφάλεια».
Από τις 200 και πλέον παραστάσεις που έχει παρουσιάσει το Θέατρο του Νέου Κόσμου στην 23χρονη πορεία του, από το 1997 μέχρι σήμερα, προσφέρει τώρα μια ενδεικτική επιλογή που καλύπτει ένα ευρύ ρεπερτόριο για όλες τις ηλικίες (περιλαμβάνει έργα και για παιδιά και εφήβους). Τριάντα δύο παραστάσεις έχουν ήδη ανέβει στο YouTube, ενώ θα προστίθενται κι άλλες το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε:
● «Κοινός λόγος» της Ελλης Παπαδημητρίου (καλοκαίρι 1997). Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην αυλή, με ιδανικό σκηνικό για το παιχνίδι της φθοράς και της μνήμης τα χαλάσματα που έστεκαν ακόμα εκεί. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Ολγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου.
● «Δύο θεοί» του Λένου Χρηστίδη (1999-2000). Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μανώλης Μαυροματάκης, Ντίνη Ρέντη, Γιώργος Μακρής, Αλέξανδρος Τσακίρης. Η παράσταση εγκαινίασε τον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.
● «Τρωάδες» του Ευριπίδη» (2010). Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Μαρία Καλλιμάνη, Μαρία Κίτσου, Μιχάλης Οικονόμου, Αμαλία Τσεκούρα, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ορέστης Τζιόβας κ.ά.
● «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (καλοκαίρι 2012). Απόδοση: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Στράτος Χρήστου, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γεωργία Γεωργόνη, Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.ά. Η παράσταση παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, αλλά και σε περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας.
● «Ο βυσσινόκηπος» του Αντον Τσέχοφ (2012-2013). Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ομηρος Πουλάκης, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Πασσάς, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου κ.ά.
● «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού (2014). Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη.
● «Λαμπεντούζα» του Αντερς Λουστγκάρτεν (2016-2017). Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Αργύρης Ξάφης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου.
● «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς (2017). Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη. Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου.
● «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά (2017-2018). Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη.
● «Η τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σέξπιρ (2019). Σκηνοθεσία: Εκτορας Λυγίζος. Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Εκτορας Λυγίζος, Αρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαμάτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας