Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος «καταλαμβάνει» από σήμερα το φημισμένο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Οι Γάλλοι την αναδεικνύουν σε «τιμώμενο κινηματογραφικό αρχείο» του 37oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Cinéma du réel» (19 έως 29 Μαρτίου).
Η ειδική ενότητα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια παρουσιάζει ταινιοθήκες διαφορετικών χωρών που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες να διασώσουν την εθνική κινηματογραφική κληρονομιά τους και ασχολούνται με τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση και τη διανομή των κινηματογραφικών τους παραγωγών. Προηγήθηκαν οι Ταινιοθήκες της Χιλής (2013) και της Πορτογαλίας (2014).
Το «Cinéma du réel» συγκεντρώνει περισσότερους από 25.000 θεατές, διοργανώνεται από το 1978 στο Κέντρο Πομπιντού και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα φεστιβάλ διεθνώς.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Μία ιστορία σε εικόνες: FOCUS στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος» θα προβληθούν παραγωγές από το 1924 έως το 2012. Συγκεκριμένα, 11 ντοκιμαντέρ, μία ταινία μικρού μήκους και η παλαιότερη σωζόμενη ταινία της συλλογής στις εξής ενότητες:
■ «Διαμάντια της συλλογής»: «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» (Ζόζεφ Χεπ, 1924), «Οι εκατό ώρες του Μάη» (Φώτος Λαμπρινός, Δήμος Θέος, 1960), «Μοναστηράκι» (Γκαίη Αγγελή, 1976) και «Αθήνα ή τρεις επισκέψεις στην Ακρόπολη» (Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1983).
■ «Πολιτικά»: «Μέγαρα» (Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Σάκης Μανιάτης 1974), «Μπέττυ» (Δημήτρης Σταύρακας, 1979), «To γελεκάκι» (Ιρις Ζαχμανίδη, 1976).
■ «Βιομηχανία και μετανάστευση»: «Γράμμα από το Σαρλερουά» (Λάμπρος Λιαρόπουλος, 1965), «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (Ρούσσος Κούνδουρος, 1965), «Πρώτη ύλη» (Χρήστος Καρακέπελης, 2011).
■ «Μορφές αρχειοθέτησης: από το ιδιωτικό στο δημόσιο»: «Ημερολόγια αμνησίας» (Στέλλα Θεοδωράκη, 2012).
■ «Δάνεια τεκμηρίωσης»: «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος» και «Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών» (Ροβήρος Μανθούλης, 1997 και 1998).
Η γενική γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, θα παραβρεθεί και θα προλογίσει προβολές, όπως και οι σκηνοθέτες Γιώργος Τσεμπερόπουλος και Στέλλα Θεοδωράκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας