«Γλυκά δεκάξι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, καθώς κλείνει δεκαέξι χρόνια συνεχούς παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2000, αλλά πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός, από τα πιο αγαπημένα των σινεφίλ. Δεν είναι τυχαίο πως η περσινή διοργάνωση έσπασε ρεκόρ επισκεπτών. Βοήθησαν, βέβαια, και οι εξαιρετικές νέες γαλλικές παραγωγές, κυρίως ανεξάρτητες (το box office του γαλλικού σινεμά το 2014 απέσπασε 111 εκατομμύρια εισιτήρια διεθνώς).
Στο ίδιο πλαίσιο του ανεξάρτητου σινεμά, που συνδυάζει και την εμπορική επιτυχία, κινείται η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ: η «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό, που έχει πάρει βραβείο Σεζάρ και ήδη την έχουν δει επτά εκατομμύρια Γάλλοι (δηλαδή τα 2/3 της Ελλάδας κατ’ αντιστοιχία): σ’ αυτήν την οικογένεια όλοι είναι κουφοί, εκτός από τη 16χρονη Πάολα. Γίνεται απαραίτητη διερμηνέας για τους γονείς της σε καθημερινή βάση, κυρίως για την εκμετάλλευση του οικογενειακού κτήματος. Οταν αποφασίζει να προετοιμαστεί για τον διαγωνισμό του Radio France, οι ισορροπίες της οικογένειας θα ανατραπούν. Πρόκειται για μια πολύ συγκινητική ταινία, με πρωταγωνίστρια την Καρίν Βιάρ. Στις αθηναϊκές αίθουσες θα προβληθεί τέλη Μαΐου.
Η Καρίν Βιάρ θα είναι παρούσα κατά την τελετή έναρξης, που θα παρουσιάσει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης. Πρόκειται για τη βασική προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, καθώς η Ανούκ Εμέ, μία από τις ωραιότερες και σημαντικότερες σταρ του ευρωπαϊκού σινεμά και πρώτη σύζυγος του δικού μας Νίκου Παπατάκη, δεν θα παραστεί τελικά ως ανάδοχος της διοργάνωσης. Προσωπικοί λόγοι, ίσως η κόπωση λόγω ηλικίας (κλείνει τα 83 της χρόνια), την έκαναν να υπαναχωρήσει από την αρχική, ενθουσιώδη αποδοχή της πρόσκλησης.
Θα έχουμε, τουλάχιστον, τη χαρά να δούμε την Καρίν Βιάρ. Μία από τις πλέον περιζήτητες Γαλλίδες ηθοποιούς. Η πρωταγωνίστρια του Κώστα Γαβρά στο «Τσεκούρι» (2005) και παλαιότερα του «Ντελικατέσεν» του Μαρκ Καρό, έχει κερδίσει δύο Σεζάρ (2000 - καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο μιας εγκύου που πάσχει από καρκίνο στην ταινία «Haut les cœurs» της Σολβέιγκ Ανσπάς και, τρία χρόνια αργότερα, το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου, για το «Embrassez qui vous voudrez» του Μισέλ Μπλαν). «Η Καρίν αποτελεί αγαπημένη ηθοποιό, κυρίως των γυναικών σκηνοθετριών», εξήγησε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντόρ. «Η γυναικεία κινηματογραφική ματιά είναι ένα στοιχείο που θέλουμε να αναδείξουμε φέτος, ειδικά όταν μόλις το 9% των κινηματογραφιστών διεθνώς είναι γυναίκες, έναντι του 91% που είναι άντρες!».
Γι’ αυτό, το Φεστιβάλ αφιερώνει ένα τμήμα του στο γυναικείο κινηματογραφικό βλέμμα, χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Focus Bande des femmes» (Focus γένους θηλυκού), με ταινίες παραγωγής 2014: «Φιντέλιο, η οδύσσεια της Αλίκης» της Λουσί Μπορλετό, «Σε επιφυλακή» της Μαριάν Τερντιέ με την Αντέλ Εξαρχόπουλος, «Τα κορίτσια» της Σελίν Σιαμά, «Lulu femme nue» της Σολβέιγκ Ανσπάς, «Week-ends» της Αν Βιλασέκ με την Καρίν Βιάρ και «Zouzou» της Μπλαντίν Λενουάρ.
Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ ανήκουν οι ταινίες: «Τα κορίτσια» της Σελίν Σιαμά, «Το τελευταίο χτύπημα» της Αλίξ Ντελαπόρτ (που θα παρευρεθεί), «Οι κληρονόμοι» της Μαρί Σάαρ, «Θέλεις ή δεν θέλεις» της Τόνι Μάρσαλ, «Κούκλες» της Κάτια Λέφκοβιτς, «Το τίμημα της δόξας» του Χαβιέ Μποβουά, «Οι αγωνιστές» του Τόμας Κελέ, «Ο άνδρας που αγαπήθηκε πολύ» του Αντρέ Τεσινέ και το «Μακριά από τους ανθρώπους» του Ντέιβιντ Ελχοφέν. Ολες έχουν πάρει διανομή για τις αθηναϊκές αίθουσες.
Συνολικά θα προβληθούν 43 ταινίες, αρχικά στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελεί η ενότητα «Πανόραμα», με ταινίες πρόσφατης παραγωγής από Καναδά, Τυνησία, Βέλγιο κ.α., αλλά και δύο ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα, «Η Ελλάδα του Χρίστου Χρυσόπουλου, του Πέτρου Μάρκαρη και της Ερσης Σωτηροπούλου» του Νικολά Οτεμαν και «Ports d’ attache: Athenes» της Ζοάν Ρόμπερτσον.
Από τις σημαντικότερες στιγμές του Φεστιβάλ είναι η προβολή της βωβής «Αστέρω» του Δημήτρη Γαζιάδη, από το μακρινό 1929. Μία μόνο κόπια της υπάρχει στη Γαλλική Ταινιοθήκη και θα ταξιδέψει έως την Αθήνα, ζωντανεύοντας ξανά στην οθόνη με συνοδεία ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα S.W.I.M., τη νέα μπάντα της Μαριλένας Ορφανού, γνωστής στον χώρο ως «Loo».
Στην ενότητα «Προ-έναρξη» του Φεστιβάλ θα προβληθεί η ταινία «Μην ενοχλείτε, παρακαλώ» σε σκηνοθεσία Πατρίς Λεκόντ. Η ταινία που θα ρίξει την αυλαία του Φεστιβάλ είναι «Η καινούργια φιλενάδα» του Φρανσουά Οζόν, που επίσης έχει πάρει ελληνική διανομή.
Φέτος, την κριτική επιτροπή αποτελούν οι σκηνοθέτες Βασίλης Δογάνης, Στεφάν Φενκινός, η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη και η συγγραφέας Ερση Σωτηροπούλου, που η «Εύα» της μόλις κυκλοφόρησε στα γαλλικά με καταπληκτικές κριτικές και τεράστια προβολή. Πρόεδρός της ο σκηνοθέτης του «Xenia» Πάνος Κούτρας.
Info:
Αθήνα: 19-25 Μαρτίου, στους κινηματογράφους: «Δαναός», «Embassy Nova Odeon», Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31). Είσοδος: 6, 5 ευρώ. Θεσσαλονίκη: 26 Μαρτίου- 1 Απριλίου, στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας». Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.festivalfilmfrancophone.gr/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας