Με μια πολύ απλή, αν και αριστοτεχνική, κίνηση ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης έκανε ματ. Επανέφερε χθες το ταλαιπωρημένο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου όχι απλώς στην ομαλότητα και την ηρεμία, αλλά και σε τροχιά ανάπτυξης. Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που διόρισε, αποτελείται από πρόσωπα κατά γενική εκτίμηση απολύτως σχετικά με το αντικείμενο, άφθαρτα, με σύγχρονη αντίληψη και σημαντικό προσωπικό έργο το καθένα.
Εκανε και κάτι άλλο ο Νίκος Ξυδάκης. Με ιδιαίτερο νόημα. Διόρισε πρόεδρο του Δ.Σ. τον Αλέξη Γρίβα, εκείνο το πρόσωπο ακριβώς που το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο είχε αποπέμψει από τη θέση του εθνικού μας εκπροσώπου στο Eurimages (ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης), προκαλώντας σκάνδαλο και σάλο στον κινηματογραφικό κόσμο και επισπεύδοντας την επέμβαση του υπουργείου, που ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του. Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, αναφέρει τον Αλέξη Γρίβα στην ανακοίνωσή του και ως «εκπρόσωπο του ΕΚΚ στο Eurimages» λύνοντας και αυτό το θέμα.
Τα υπόλοιπα έξι μέλη του Δ.Σ. είναι εξίσου ενδιαφέροντα. Αντιπρόεδρος η σκηνοθέτις Εύα Στεφανή, καμάρι του ελληνικού ντοκιμαντέρ, αλλά και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απλά μέλη του Δ.Σ. είναι η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου, ο βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Γιάννης Δασκαλοθανάσης, ο συγγραφέας και εκδότης Κώστας Λιβιεράτος, ο κριτικός κινηματογράφου της «Αυγής» Κώστας Τερζής, αλλά και (άλλη έκπληξη με σημασία) ο κορυφαίος μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης. Είναι ο μόνος «επιζών» από το προηγούμενο Δ.Σ. Το υπουργείο φαίνεται, όμως, ότι επιβράβευσε τη στάση του, αφού ο Γ. Μαυροψαρίδης μαζί με τον Πέτρο Μάρκαρη (πρόεδρο του Δ.Σ.) είχαν αντισταθεί σθεναρά στην πολιτική της πλειοψηφίας και είχαν στηρίξει τη νομιμότητα και τον Γρηγόρη Καραντινάκη.
Και ερχόμαστε τώρα στα πολύ σοβαρά. Διότι η πρώτη δουλειά του νέου Δ.Σ. είναι, φυσικά, η εκλογή γενικού διευθυντή -αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο «υπηρεσιακός». Κενό εξουσίας στο ΕΚΚ, στο οποίο συνέβαλε τα μάλα το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο (να το επαναλάβουμε, διορισμένο από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο). Στόχος του ξεκάθαρος ήταν πρώτα η απομάκρυνση-μη επανεκλογή του Γρηγόρη Καραντινάκη, σε πείσμα της εκφρασμένης σε υψηλούς τόνους θέλησης της κινηματογραφικής κοινότητας, αλλά και του σημαντικού έργου του. Και, στη συνέχεια, η επιστροφή στο Κέντρο εκπροσώπων των συντεχνιών, εξ ου και η εκλογή του Χάρη Παπαδόπουλου, επί σειρά ετών προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, στη θέση του γενικού διευθυντή. Μια εξέλιξη, που τελικά πάγωσε οριστικά από τον απερχόμενο υπουργό Κώστα Τασούλα.
Ετσι, αυτή τη στιγμή το θέμα ξανανοίγει. Το νέο Δ.Σ. θα ξαναδεχτεί υποψηφιότητες για τη θέση, θα ξαναψηφίσει τον εκλεκτό του και θα τον προτείνει στον αν. υπουργό Πολιτισμού, που θα τον αποδεχτεί ή δεν θα τον αποδεχτεί. Είναι φανερό, πάντως, από τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου ότι ο δρόμος ξανανοίγει για την επιστροφή του Γρηγόρη Καραντινάκη στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ο Αλέξης Γρίβας, πάντα ιδιαίτερα λιγόλογος, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. Ξέρει, βέβαια, ότι χρειάζεται «δουλειά για να πάει πάλι το καράβι στα ίσια». Κάτι που σε όλη την πετυχημένη σταδιοδρομία του έχει κάνει. Πότε πίσω από την κάμερα σαν διευθυντής φωτογραφίας (ακόμα και του μεγάλου Μεξικανού σκηνοθέτη Αρτούρο Ρίπσταϊν). Πότε σαν σκάουτερ ταινιών ή σύμβουλος προγράμματος για ελληνικά και ξένα φεστιβάλ (Κάνες, Βερολίνο, Θεσσαλονίκη). Πότε στην Ευρώπη, πότε στη Λατινική Αμερική (η ταινία του «Contre la Raison et par la Force», με συνέντευξη ακόμα και του Πινοσέτ, χρησιμοποιήθηκε από την οικογένεια του Αλιέντε στη δίωξη του Χιλιανού δικτάτορα). Πότε ως κινηματογραφιστής, πότε ως δημοσιογράφος-ανταποκριτής ξένων κινηματογραφικών περιοδικών (Screen International κ.ά.).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας