Αιφνιδιασμένη δείχνει από την απόφαση του Πέτρου Μάρκαρη να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη.
Χθες, Τετάρτη, ο Πέτρος Μάρκαρης υπέβαλε την παραίτησή του δι επιστολής στον κ. Τασούλα, κάνοντας λόγο για εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΕΚΚ, το οποίο δείχνει να πυροδότησε η επιλογή νέου γενικού διευθυντή του Κέντρου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε υποβάλει μήνυση ο προέδρος της Εταιρείας Σκηνοθετών και υποψήφιος γενικός διευθυντής του Κέντρου Χάρης Παπαδόπουλος σε βάρος του υπουργού Πολιτισμού, για «το αδίκημα παράβασης καθήκοντος και αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας ως προς τον διορισμό του στη θεση του γενικού διευθυντή». Επίσης, του ασκεί δριμύα κριτική λέγοντας ότι προσπάθησε να «συγκαλύψει οικονομικές ατασθαλίες».
Στην ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών θεωρεί άκαιρη την αιφνίδια παραίτηση του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κ. Πέτρου Μάρκαρη, σε μια περίοδο μάλιστα που το Κέντρο δεν έχει πλέον Γενικό Διευθυντή, λόγω της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας εκ μέρους του Υπουργού Πολιτισμού ως προς τον διορισμό του κ. Χάρη Παπαδόπουλου που προτάθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου για τη θέση αυτή.
Το σκεπτικό της επιστολής του κ. Μάρκαρη επιβεβαιώνει μεν σε μεγάλο βαθμό τις πάγιες θέσεις της Ε.Ε.Σ. σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τα τελευταία έτη το ΕΚΚ, από την άλλη όμως εμπεριέχει σχόλια στα όρια της γραφικότητας, τα οποία εκτιμούμε ότι στηρίζουν τελικά ένα παιχνίδι εντυπώσεων εις βάρος των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου, που ασκούν τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο, μέσα σε δύσκολες εκ των πραγμάτων συνθήκες».
Επίσης, συμπληρώνει ότι «η πραγματική αιτία της παραίτησης του κ. Μάρκαρη δεν είναι οι όποιες «διαφωνίες» μεταξύ των μελών του Δ.Σ. του Κέντρου με ένα συγκεκριμένο μέλος αυτού (τις οποίες ο κ. Μάρκαρης με εντελώς υπερβολικό τρόπο παρουσιάζει στην επιστολή του, αδικώντας τα μέλη του ΔΣ, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος είχε στείλει πρόσφατα επιστολή προς το ΔΣ στηλιτεύοντας το συγκεκριμένο μέλος), αλλά άλλες σκοπιμότητες, που θα αποκαλυφθούν συντομότατα από την εξέλιξη των πραγμάτων. (..)Ο κ. Μάρκαρης, λοιπόν, με την παραίτησή του αυτή εξυπηρετεί στην ουσία τις επιδιώξεις διαφόρων κύκλων που αποσκοπούν στην αντικατάσταση του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ. και στην τοποθέτηση νέων μελών που θα στηρίξουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία όμως είναι εκείνα που καταγγέλλονται ως για την κακοδιαχείριση και τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν διαπιστωθεί στο Κέντρο».
Η ΕΚΚ στην ανακοίνωσή της ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, τη διενέργεια έκτακτου οικονομικού ελέγχου στο ΕΚΚ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας