Αδίκως τον περιμέναμε τον νέο πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκο Θεοχαράκη, στη χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου του οργανισμού από την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι ερωτήσεις ήταν έτοιμες, οι απορίες πολλές -καθώς ελάχιστα έχει εκφραστεί για το μέλλον του ΟΜΜΑ-, αλλά ο νέος πρόεδρος ουδέποτε εμφανίστηκε.
«Δεν είναι υποχρεωτικό να παραστεί, είναι εδώ οι αρμόδιοι καλλιτέχνες», μας είπαν οι άνθρωποι του γραφείου Τύπου όταν ρωτήσαμε για την ηχηρή απουσία. Κρίμα, γιατί το πασχαλινό πρόγραμμά τους είναι ένα έξοχο ψηφιδωτό από εκδηλώσεις που επιχειρούν να συνδέσουν το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων.
Καθιερωμένος πλέον, ετήσιος, θεσμός του Μεγάρου, ο Κύκλος «Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» περιλαμβάνει φέτος πέντε παραγωγές οι οποίες -όπως δήλωσε ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής Θανάσης Αποστολόπουλος- «θα έχουν την έννοια δήλωσης για τα όσα συμβαίνουν στην ανθρωπότητα».
Το πασχαλινό οδοιπορικό αρχίζει με τη «Μνήμη» και το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (23/4), μια συναυλία με έργα συνθετών της Διασποράς, που δημιούργησαν σε ξένους τόπους. Αμέσως μετά (24/4) ακολουθεί η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Δημήτρης Μαραμής) που ως γνωστόν αποτελεί φόρο τιμής του συνθέτη σε όσους μαρτύρησαν στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης. Ερμηνεύουν η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου, ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου, η Χορωδία Αρμονία Ατενέα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά με την πιανιστική εκδοχή του έργου «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» (Μ. Δευτέρα 25/4) του Γιόζεφ Χάιντν, όπου ο αψεγάδιαστος ήχος του φημισμένου Ελληνα πιανίστα Νίκου Λαάρη συναντά τις συγκλονιστικές εικόνες του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη.
Ο σημαντικός φωτογράφος -χθες μάθαμε ότι μαζί με τους Αλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη κέρδισαν το φετινό Πούλιτζερ για τον τρόπο που κατέγραψαν με τον φακό τους την τραγωδία των προσφύγων- ετοίμασε 120 φωτογραφίες που θα εναλλάσσονται ανά 30 δεύτερα εντός κι εκτός της αίθουσας.
«Είμαι αποστολέας μηνυμάτων, είμαι τα μάτια σας στον κόσμο, είμαι πολλά αλλά όχι καλλιτέχνης», είπε ο φωτογράφος τονίζοντας πως εκείνος επέλεξε να δοθούν τα χρήματα της εκδήλωσης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα διότι «η ζωή είναι πολύ φθηνή. Μπορούμε με πολύ λίγα χρήματα να αγοράσουμε πράγματα πολύτιμα για άλλους. Να δίνετε χρήματα. Αυτά σώζουν ανθρώπους, πιάνουν τόπο, προσφέρουν ελπίδα, ζεστασιά κι αγάπη».
Κορυφαία ίσως στιγμή των εκδηλώσεων το «Human Requiem» που παρουσιάζεται Μεγάλη Τρίτη (26/4). Η συγκινητική, διαδραστική, χορογραφημένη εκδοχή του «Γερμανικού ρέκβιεμ» του Μπραμς που σκηνοθέτησε ο Γιόχεν Ζάντιγκ (σύντροφος της περίφημης χορογράφου Σάσα Βαλτς) καταργεί το «άβατο» της σκηνής και τα όρια μεταξύ πλατείας και σκηνής κι ανεβάζει το κοινό πλάι στους μουσικούς δημιουργώντας μια απίστευτη ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.
«Είναι το κατάλληλο έργο και η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για το ανθρώπινο ρέκβιεμ», είπε ο Γ. Ζάντιγκ. «Η παράσταση αυτή παρουσιάστηκε σε Παρίσι και Βρυξέλλες, δύο πόλεις που επλήγησαν από το άλλο πρόβλημα της Ευρώπης: την τρομοκρατία.
Το έτερο μεγάλο θέμα είναι το προσφυγικό. Ας είμαστε αλληλέγγυοι. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις για να γιορτάσουμε τη χαρά της ζωής. Ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα και τη Γερμανία. Κάποτε ήμασταν σε πόλεμο, τώρα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ας μείνουμε σε όσα μας ενώνουν κι όχι σε ό,τι μας χωρίζει. Θα πιστεύω πάντα στη δύναμη του “εμείς”».
Τους ρόλους στο έργο ερμηνεύουν οι Μάρλις Πέτερσεν, Δημήτρης Τηλιακός και Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (με την υποστήριξη των: Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και της Πρεσβείας της Γερμανίας στην Αθήνα). «Χρειαζόμαστε περισσότερους καλλιτέχνες όπως ο Γιόχεν.
Δεν έχουν νόημα όροι όπως διεθνείς κ.λπ. Το ζητούμενο είναι να είσαι βαθύς, ουσιαστικός, να μεταφέρεις το μήνυμα του συνθέτη. Τον ευχαριστώ για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ατομικό με το συλλογικό», συμπλήρωσε ο κορυφαίος βαρύτονος Δ. Τηλιακός.
Τέλος, στο «Ρέκβιεμ» του Βέρντι, που ακολουθεί την επομένη (27/4), ενώνουν τις δυνάμεις τους καταξιωμένοι Ελληνες και Γερμανοί λυρικοί ερμηνευτές (Ούρσουλα Τάργκλερ-Ζελ, Μανουέλα Μπρες, Μάριο Τζεφίρι, Πέτρος Μαγουλάς), τρεις χορωδίες (ΕΡΤ, Δήμου Αθηναίων, ΕΜΠ) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Στο πόντιουμ, ο διακεκριμένος Γερμανός αρχιμουσικός Μάρκους Μπος. Η μεγάλη πασχαλινή συναυλία, συμπαραγωγή της ΚΟΑ και του ΟΜΜΑ, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας