Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
3 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης

Αλλη γενιά, ίδια αγάπη για το τραγούδι

Δευτέρα και Τρίτη στο Παλλάς έπαιξε ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη. Αύριο και το Σάββατο παίζει πάλι ο Γιώργος Νταλάρας, με τον Μίλτο Πασχαλίδη αυτή τη φορά και όχι στο «αποστειρωμένο» Παλλάς, αλλά στο πιο φιλικό «Passport Κεραμεικός» - άλλη φάση το θέατρο, άλλη ένα μαγαζί, έχουν και τα δυο την ομορφιά τους βέβαια.

Μαζί τους θα είναι και η Εστουδιαντίνα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη καθώς και η νέα τραγουδίστρια Πέλα Νικολαΐδου. «Και τα δύο έχουν τη χάρη τους, τόσο να είσαι μόνος σε ένα πρόγραμμα όσο και η συνεργασία», λέει ο Μίλτος Πασχαλίδης. «Μόνος έχεις τον χρόνο να παίξεις και τραγούδια δεύτερης ακρόασης, που συνήθως εκτοπίζονται σε μια παράσταση από άλλα, πιο γνωστά.

Παρέα, γιατί δεν υπάρχει καλύτερο από το να μοιράζεσαι τη μουσική επί σκηνής». Τι θα παρουσιάσουν τώρα; Ο λόγος στον Γιώργο Νταλάρα: «Ενα μακρύ πρόγραμμα με πολύ ωραία τραγούδια, δικά μας, αλλά και διαφορετικών εποχών όπου μαζί με τους καταπληκτικούς μουσικούς της Εστουδιαντίνας “ξαναδιαβάσαμε” μουσικά, διασκευάσαμε και ενορχηστρώσαμε με μεράκι, κέφι και αγάπη».

Χαρούμενος και ο Μίλτος Πασχαλίδης από τη συνεργασία. «Μία σπουδαία ορχήστρα και δύο τύποι με κιθάρες που τους συνδέει αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμός και αγάπη για κάτι που το παίρνουν και οι δύο πολύ στα σοβαρά: το ελληνικό τραγούδι».

Τέσσερις θα είναι οι εμφανίσεις τους, δύο αύριο και μεθαύριο και δύο Παρασκευή και Σάββατο, 12 και 13 Φεβρουαρίου. Θα ακούσουμε δικά τους τραγούδια και άλλα αγαπημένα τους, που αναδεικνύουν την αξία του λόγου και της μουσικής και τα θέματά τους περιγράφουν μικρές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων. Πότε ένα τραγούδι θεωρείται «μεγάλο»; «Εξαρτάται», απαντά ο Γιώργος Νταλάρας.

«Πολλοί θεωρούν ένα τραγούδι μεγάλο επειδή ενθουσιάστηκαν όταν το άκουσαν ή λόγω συγκυρίας ή γιατί το ταύτισαν συναισθηματικά με τη ζωή τους. Κατά την ταπεινή μου άποψη, μεγάλο τραγούδι είναι το αξεπέραστα ωραίο, εκείνο το οποίο τα τρία συστατικά του -ο λόγος, η μουσική και η ερμηνεία- είναι ιδανικά και πρωτότυπα.

»Αντέχουν σε κάθε κρίση, κριτική, σε κάθε εποχή. Ενώνουν το παρελθόν με το μέλλον. Είναι οι κοινωνίες που δίνουν συλλογικά αυτόν τον τίτλο σε τραγούδια, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου εμψύχωσαν κοινωνικά, ενέπνευσαν και ψυχαγώγησαν τους ανθρώπους». Και τι μπορεί να χαρακτηριστεί τολμηρή κίνηση στο τραγούδι; Προλαβαίνει την απάντηση ο Μίλτος.

«Δανείζομαι την ατάκα από τον Θάνο Μικρούτσικο. Να υπερβαίνεις κάθε μέρα τις καταγεγραμμένες σου δυνατότητες». Τι θεωρείται υποκρισία στη μουσική; «Το “περίπου”, το “κάτι σαν”, αυτό που “κάτι μας θυμίζει”, “με κάτι μοιάζει” και επειδή ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μας, το θεωρούμε δεξιότητα ή και πρωτογενή έμπνευση» επισημαίνει ο Γ. Νταλάρας.

«Αυτό όμως δυστυχώς είναι σύμφυτο των σύγχρονων κοινωνιών και του τρόπου που ζούμε. Υπάρχει σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης, όταν το υποκριτικό και το στρεβλό υπερτερεί του αυθεντικού και του καλού».

Οι δύο καλλιτέχνες τρέφουν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. «Ο Γιώργος είναι ένας ακούραστος εργάτης του τραγουδιού, εξαιρετικά υποστηρικτικός “θείος” για όλους τους νεότερους συναδέλφους και τρυφερός παππούς με τα εγγόνια του», λέει πρώτος ο Πασχαλίδης.

«Ο Μίλτος δεν είναι μόνο ένας καλός τραγουδοποιός, είναι αξιόμαχος στον λόγο και στη μουσική», ανταποδίδει ο Νταλάρας. «Ανοιχτός, χωρίς αγκυλώσεις, γνωρίζει την ελληνική παράδοση αλλά και τη σύγχρονη ελληνική μουσική και αναφέρεται σ’ αυτήν εκφραστικά όχι από μόδα, αλλά μέσα από βαθιά γνώση και εκτίμηση.

»Εχει μακρά θητεία στα καλά τραγούδια και στον καλό στίχο και σ’ αυτά που γράφει αυτός και σε τραγούδια άλλων που ερμηνεύει. Και αυτή του η γενναιοδωρία, το να μην υποστηρίζει εμφατικά μόνο τα δικά του τραγούδια αλλά να ερμηνεύει και άλλα, τον εμψυχώνει και τον κάνει καλύτερο και ευρύτερο μουσικό.

»Ομως, το μυστικό του όπλο είναι η μεγάλη του καρδιά, παρότι καπνίζει πολύ. Σας καλώ στην εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει με την κόρη του για να το κόψει».

ΙNFO:

Passport Κεραμεικός, Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος – Τηλ.: 210-5222203. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ (με μπίρα ή κρασί, στο bar) | 35 ευρώ Α ζώνη (με ποτό, σε τραπέζι), 30 ευρώ Β ζώνη (με ποτό, σε τραπέζι). Ωρα Εναρξης: 22.30.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλλη γενιά, ίδια αγάπη για το τραγούδι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας