Μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεταξύ δηλαδή Τούρκων εθνικιστών και του Κυριάκου Βελόπουλου βρέθηκε η Δέσποινα Βανδή με αφορμή μια συναυλία που επρόκειτο να δώσει στο Ανοιχτό Θέατρο του Τσεσμέ, στη Σμύρνη, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στη μη κυβερνητική οργάνωση Turkish Education Foundation (Τουρκικό Ιδρυμα Παιδείας), υπέρ των στόχων της που είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη των νέων της Τουρκίας και δη των λιγότερο προνομιούχων, με τρόπο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, «σύγχρονο, κοσμικό και δημοκρατικό σύμφωνα με τις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ».
Η Ελληνίδα τραγουδίστρια είχε αποδεχτεί την πρόταση της τουρκικής ΜΚΟ που προετοίμασε τον συναυλιακό χώρο εν όψει της συναυλίας αναρτώντας μία γιγαντιαία τουρκική σημαία και μία γιγαντοαφίσα του Κεμάλ κι έτσι, όταν εκείνη στο soundcheck βρέθηκε μπροστά σ’ αυτά τα σύμβολα, αντιλήφθηκε όπως επεσήμανε ότι «δόθηκε εν αγνοία της πολιτικός χαρακτήρας στην εκδήλωση». Γι’ αυτό ζήτησε να κατεβεί η σημαία και η αφίσα κι όταν προσέκρουσε σε άρνηση αποφάσισε ν’ ακυρώσει στο παρά πέντε τη συναυλία κι ενώ ο κόσμος είχε ήδη πάρει τις θέσεις του στο θέατρο. Την ανακοίνωση στο κοινό έκανε η πρόεδρος του παραρτήματος του τουρκικού Ιδρύματος στην περιφέρεια της Σμύρνης, διευκρινίζοντας ότι θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου. Αμέσως μετά κλήθηκε η νεανική χορωδία του Ιδρύματος η οποία ερμήνευσε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922. Ακολούθησε η τοποθέτηση της δημάρχου του Τσεσμέ, Λαλ Ντενιζλί, που σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα δήλωσε εκνευρισμένη: «Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την πόλη. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι όμως ότι σε όποια χώρα κι αν πάει, δεν θα σκεφτεί να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή τους πολλά τέκνα της πατρίδας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη».
Τελικά η Βανδή και οι συνεργάτες της φυγαδεύτηκαν κι επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ αργότερα η ίδια ανήρτησε στο Instagram τη δική της εκδοχή λέγοντας πως την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το Ιδρυμα καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης και να του δώσει πολιτικό χαρακτήρα, ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου δεν ήταν δυνατή». Αποτέλεσμα; Δέχεται έκτοτε στα κοινωνικά της δίκτυα καταιγισμό επιθετικών ή απειλητικών σχολίων από Τούρκους εθνικιστές. Νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης έριξε και ο πρόεδρος της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, συγχαίροντας την τραγουδίστρια για την απόφασή της: «Είναι εκείνη η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι οι καλλιτέχνες τηρούν την εθνική αξιοπρέπεια περισσότερο από τους πολιτικούς. Οι Ελληνες πολιτικοί φωτογραφίζονται πολύ εύκολα κάτω από τον Κεμάλ Ατατούρκ, η κα Βανδή –εθνικά αξιοπρεπής– απεχώρησε», έγραφε σε ανακοίνωσή του.
Είναι γνωστό ότι αρκετοί Ελληνες καλλιτέχνες έχουν κοινό και δημοφιλία στην Τουρκία – την οποία κατά καιρούς επισκέπτονται δίνοντας συναυλίες κατά κανόνα με υψηλό κασέ. Δεν υπάρχει βέβαια κάτι το μεμπτό σ’ αυτό. Απλώς αυτή τη φορά η Δέσποινα Βανδή προφανώς δεν εξέτασε λεπτομερώς τις προθέσεις και το προφίλ του διοργανωτή και τις συνθήκες της συναυλίας και βρέθηκε εκ των υστέρων σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας