«Αμφιβολίες το μυαλό μου βασανίζουνε πολλές...». Η γοητευτική, γνήσια λαϊκή φωνή που έκανε γνωστό ένα από τα μεγαλύτερα σουξέ της δεκαετίας του ’70 (σε μουσική-στίχους Γρηγόρη Μπιθικώτση) σίγησε. Ο Λευτέρης Μυτιληναίος πέθανε σε ηλικία 75 ετών στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου νοσηλευόταν καθώς είχε νοσήσει από κορονοϊό. Τα τελευταία χρόνια διέμενε σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στο Λουτράκι, ενώ η κηδεία του έγινε ήδη προχθές στο Βέλο Κορινθίας.
Ο Λευτέρης Μυτιληναίος υπήρξε μια ιδιαιτέρως αξιοπρεπής παρουσία στο λαϊκό τραγούδι, ερμήνευσε τραγούδια που μίλησαν στο λαϊκό αίσθημα, ταυτίστηκαν με νύχτες συντριβής και ξέφρενα ξενύχτια («Κομπάρσος», «Αλίμονο», «Δεν είναι ίδιες οι καρδιές», «Γιατί μου τη θυμίσατε», «Λείπεις εσύ», «Ποια είσαι εσύ;», «Τα είδωλα» κ.ά.), συνεργάστηκε με τους Ακη Πάνου, Χιώτη, Μητσάκη, Σούκα, Ρεπάνη, Κατσαρό, Πυθαγόρα, Γκάτσο, Μούτση και τόσους ακόμα και κυκλοφόρησε περίπου 20 δίσκους.
Ο πρώτος είχε τίτλο το όνομά του, «Λευτέρης Μυτιληναίος» (Columbia, 1971). Στην πραγματικότητα βέβαια ο άνθρωπος στον οποίο χρωστά το εισιτήριο για τον καλλιτεχνικό κόσμο είναι ο Γιώργος Οικονομίδης γιατί στα «Ταλέντα» του (τάλεντ σόου της εποχής) πρωτοδιακρίθηκε και ξεκίνησε την καριέρα του, αφού πρώτα σπούδασε κλασικό τραγούδι και φωνητική στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.
«Ποτέ δεν σκέφτηκα πως θα γίνω επαγγελματίας τραγουδιστής. Ο θείος μου φταίει! Διαγωνίστηκα στα “Ταλέντα” του Γιώργου Οικονομίδη και πήρα το πρώτο βραβείο με τις ψήφους του κόσμου. Κέρδισα και το βραβείο - το κουστούμι και τη σόμπα», είχε πει κάποτε στον σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη, σε μια πολύ προσωπική εξομολόγηση (Lifo). «Δεν έχω παράπονο πως κάποιος με πολέμησε και όλα αυτά τα δήθεν. Το “κακό” είναι πως ξεκίνησα αστραπιαία, μπήκα στη δισκογραφία άβγαλτο αγόρι 21 χρόνων και μου ήρθε ταμπλάς. Δεν είχα συνειδητοποιήσει καν τι μου συνέβαινε και ήμουν ξαφνικά στα “Δειλινά” με τη Μοσχολιού και τον Κόκοτα και τις ευλογίες του Μπιθικώτση. Εκ των υστέρων κατάλαβα τι είχε ακριβώς συμβεί. Και ποιος, πλέον, είμαι»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας