Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Μπομπ Ντίλαν επέλεξε να διασκευάσει σε ένα ολόκληρο άλμπουμ παλιά τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα

Μπομπ Ντίλαν: τροβαδούρος και κρούνερ

Το αδιέξοδο που συχνά αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες όταν μπαίνουν στη διαδικασία της αναζήτησης ρεπερτορίου το καταλαβαίνουμε πάντα. Ακόμα κι όταν αφορά μεγαθήρια εγκλωβισμένα στην ασύλληπτη καριέρα τους. Αλλά το γιατί ο Μπομπ Ντίλαν επέλεξε να διασκευάσει σε ένα ολόκληρο άλμπουμ παλιά τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα παραμένει ακατανόητο. Το «Shadows In The Night» (36ος δίσκος του τροβαδούρου παρακαλώ) κυκλοφόρησε πριν από λίγο (Columbia Records) και περιέχει δέκα τραγούδια διαφόρων δημιουργών, που σημάδεψε με τη φωνή του ο Σινάτρα (από το «I’m a Fool to Want You» και το «Why Try to Change Me Now» μέχρι το «Some Enchanted Evening», το «Full Moon and Empty Arms» και το «What’ll I Do»).

Η πρώτη, εύκολη απορία είναι πώς είναι δυνατόν να αναμετρηθεί η χειρότερη φωνή του αμερικανικού ροκ με τον βελούδινο και elegant Φράνκι. Η ερώτηση έμεινε αναπάντητη ακόμα κι όταν είχαμε φτάσει στο «That Lucky Old Sun», που είναι και το τελευταίο τραγούδι. Γιατί τελικά οι συγκρίσεις δεν έχουν νόημα. Αλλού είναι το ζητούμενο.

Οταν το 1970 ο Ντίλαν είχε κυκλοφορήσει τον δίσκο «Self Portrait», η κριτική του περιοδικού «Rolling Stone» ξεκινούσε με τη φράση «What is this shit?» (Τι σκατά είναι αυτό;), προσγειώνοντας τον Ντίλαν στον κόσμο των θνητών. Το 2010 συνήλθε από το χαστούκι και ετοίμασε έναν χριστουγεννιάτικο δίσκο διασκευών που ονόμασε «Christmas In The Heart». Και πάλι κανείς δεν τον εκθείασε, καθώς δεν είχε την αίσθηση ότι τραγουδούσε, αλλά ότι από κάπου πετάγεται ένα ξωτικό και κοροϊδεύει.

Τώρα, με το «Shadows In The Night», το κακό δεν τρίτωσε ακριβώς. Nαι, ο 73χρονος Ντίλαν τα κάνει δικά του τα τραγούδια. Ναι, οι άλλοτε ερωτικοί στίχοι αποκτούν μια αίσθηση κάθαρσης. Ναι, η προσωπικότητά του τούς δίνει χαρακτήρα (στο εξαιρετικό «Autumn Leaves», για παράδειγμα, είναι σαν να μας δείχνει ότι μπορεί να ξαναγίνει ο Ντίλαν της δεκαετίας του ’60). Ναι, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που έχουν χιλιοδιασκευάσει τα κομμάτια αυτός τα γδύνει, δεν τα στολίζει, υμνεί την έμφυτη θλίψη τους, αλλά δεν σε ξελιγώνει. Ναι, είναι ο πιο τρυφερός και συγκινητικός Ντίλαν των τελευταίων ετών. Ειδικά όταν τον ακούς να «παραδέχεται» στο «Stay with me»: «I grow cold, I grow weary, and I know I have sinned/ And I go seeking shelter and I cry in the wind/ And though I grope and I blunder and I kneel and I’m wrong». Αλλά όπως και να το κάνουμε, Σινάτρα και Ντίλαν έχουν γράψει στον ψυχισμό του μέσου Αμερικανού την ιστορία τους. Και άρα οι παρενθέσεις αφήνουν μόνο γλυκόπικρη γεύση.

Κορίτσι της μπάντας γράφει

«What’s it like to be a girl in a band?» Δηλαδή, «πώς είναι να είσαι ένα κορίτσι μέλος ροκ συγκροτήματος;». Ηταν η ερώτηση που συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη δεχόταν από δημοσιογράφους η Κιμ Γκόρντον, όταν το 1981 ίδρυε με τον τότε σύντροφό της Θάρστον Μουρ τους Sonic Youth. Σήμερα η 61χρονη Νεοϋορκέζα αρχίζει να ξετυλίγει τη ζωή της από εκείνη την ερώτηση και να την προσφέρει απλόχερα σε αναγνώστες που θέλουν να μάθουν για εσώψυχα και αλητείες, άγνωστες πτυχές, χίπι εφηβικές φιλοδοξίες, βράδια που άντεξε την απιστία, στιγμές που κρατήθηκε από τον φεμινισμό, τις πρώτες φορές που αναζήτησε επαφή με την τέχνη μέσα από τα εικαστικά, αλλά και βαριές οικογενειακές σκιές, όπως η μάχη του αδελφού της με τη σχιζοφρένεια. Τέσσερα χρόνια μετά την οριστική διάλυση του συγκροτήματος, ό,τι θέλετε να μάθετε για το ξανθό κορίτσι της μπάντας υπάρχει στην αυτοβιογραφία που μόλις κυκλοφόρησε. Με τίτλο τη γνωστή ερώτηση.

Road trip σε ροκ λεωφόρους

Ο Ντέιβ Γκρολ, αυτή η φοβερή μούρη, που σήμερα είναι αρχηγός των Foo Fighters και κάποτε υπήρξε ο θρυλικός ντράμερ των Nirvana, αποφάσισε πως ο τελευταίος δίσκος των Foo (Sonic Highways) δεν θα ακολουθήσει την παραδοσιακή οδό, αλλά θα γίνει καθ’ οδόν!

Επέλεξε οκτώ πόλεις που υπήρξαν καθοριστικές για τη μουσική εξέλιξη (Σικάγο, Ουάσινγκτον, Νάσβιλ, Οστιν, Λος Αντζελες, Νέα Ορλεάνη, Σιάτλ και Νέα Υόρκη) και ηχογράφησαν τα ισάριθμα κομμάτια του δίσκου. Οσο, όμως, εκείνοι ήταν σε θρυλικά στούντιο, η παραγωγή συγχρόνως ετοίμαζε μικρά ντοκιμαντέρ (σχετικά με το τραγούδι και την πόλη) τα οποία προβλήθηκαν στο HBO με τίτλο «Sonic Highways - Τhe series».

Στις 6 Απριλίου κυκλοφορούν σε DVD, Blu Ray, αλλά και σε digital format μέσω του i-Tunes. Σημειώστε πως στα οκτώ επεισόδια, εκτός από μουσική και ιστορία, είχαν και συνεντεύξεις με υψηλούς καλεσμένους: από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Νταν Αουερμπαχ των Black Keys ώς τον Chuck D των Public Enemy, τον Μπίλι Γκίμπονς των ZZ Top, την Ντόλι Πάρτον κ.ά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μπομπ Ντίλαν: τροβαδούρος και κρούνερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας