Αν αυτός δεν ήταν ο θρίαμβος του χιπ χοπ και των γυναικών, τότε τι ήταν; Τα 61α Μουσικά Βραβεία Γκράμι απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής και από την ώρα που άρχισαν να ανακοινώνονται οι νικητές, πολύ γρήγορα η τελετή μετατράπηκε σε γυναικείο πάρτι: η οικοδέσποινα της βραδιάς, η υπέροχη Αλίσια Κις, υποδέχτηκε στη σκηνή την Cardi B, που έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ραπ Αλμπουμ, και την Kacey Musgraves που με ένα κατακόκκινο τούλινο φόρεμα ανέβηκε για να παραλάβει το αγαλματίδιο για το Καλύτερο Αλμπουμ της χρονιάς για το «Golden Hour».
Ενώ η Lady Gaga, που μαζί με τον Μπράντλεϊ Κούπερ γοήτευσαν (αν έχει απομείνει κάποιος που τους έχει ξεφύγει) και όσους παραβρέθηκαν στο Staples Center του Λος Αντζελες, έφυγε με συνολικά τρία βραβεία (ανάμεσά τους αυτά της Καλύτερης Ποπ Σόλο Ερμηνείας για το «Joanne - Where Do You Think You're Goin'?» και Καλύτερης Ερμηνείας από Ποπ Ντουέτο για το «Shallow» φυσικά).
«Η μουσική ήταν πάντα το μοναδικό μέρος όπου μπορούμε όλοι να αισθανόμαστε πραγματικά ελεύθεροι», δήλωσε η Lady Gaga πανευτυχής για την τριπλή διάκριση.
Κατά τα άλλα, η επέλαση του ραπ συνεχίστηκε αφού ο Childish Gambino πρόσθεσε το ονοματάκι του στην ιστορία του θεσμού κερδίζοντας με ένα ραπ κομμάτι τόσο το βραβείο για το Τραγούδι της Χρονιάς όσο και αυτό για την Ηχογράφηση της Χρονιάς. Καλύτερο Ραπ Τραγούδι αναδείχτηκε το «God's Plan» του Drake, ενώ Καλύτερο R&B Αλμπουμ το «H.E.R».
Ενα χρόνο από τη μέρα που ο πρόεδρος της Aμερικανικής Ακαδημίας Ηχογραφήσεων (που απονέμει τα Grammy), Νιλ Πόρτνοου, δήλωσε ότι οι γυναίκες στον χώρο της μουσικής πρέπει να «αυξηθούν» και να «αναγνωριστούν» (πέρυσι, μην ξεχνάμε, μόνο μία γυναίκα πρωταγωνίστησε στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες), η Αλίσια Κις κήρυξε την έναρξη της τελετής φωνάζοντας: «Μπορώ να έχω εδώ πάνω μαζί μου μερικές από τις αδελφές μου απόψε;». Πριν προλάβει να τελειώσει την ερώτησή της, αμέσως δίπλα της έσπευσαν η Lady Gaga, η Τζ. Πίνκετ Σμιθ, η Μισέλ Ομπάμα και η Τζένιφερ Λόπεζ.
«Είτε αγαπάμε την κάντρι, είτε μας αρέσει η ραπ και η ροκ, η μουσική μάς βοηθά να μοιραστούμε κομμάτια του εαυτού μας, να εκφράσουμε την αξιοπρέπεια και τη θλίψη μας, τις ελπίδες και τις χαρές μας», είπε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μ. Ομπάμα. «Η μουσική μάς επιτρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλο, να προσκαλέσουμε ο ένας τον άλλον στον κόσμο του».
Και μπορεί το ρεπορτάζ να μην έχει αποφανθεί για την ηχηρή απουσία της Τέιλορ Σουίφτ και της Αριάνα Γκράντε (η οποία παρεμπιπτόντως κέρδισε με το «Sweetener» το βραβείο για το Καλύτερο Ποπ Φωνητικό Αλμπουμ) αλλά την τελετή λάμπρυνε με την παρουσία της η ντίβα Νταϊάνα Ρος, η οποία φορώντας μια εντυπωσιακή κόκκινη τουαλέτα επίσης άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τη δύναμη της μουσικής.
Μόλις λίγες εβδομάδες πριν κλείσει τα 75 της χρόνια η σταρ της μουσικής εννοείται πως παρουσίασε ένα μικρό αφιέρωμα με μεγάλες της επιτυχίες και θυμήθηκε: «Οταν ήμουν μικρό κορίτσι, πίστευα ότι η χαρά του τραγουδιού έκανε ευτυχισμένη εμένα και τους γονείς μου. Είναι η ίδια χαρά που με οδήγησε σε αυτή τη σημερινή μέρα κι αυτό μου προκαλεί ευτυχία».
Η αλήθεια είναι πως αυτή η τελετή, που διήρκεσε παραπάνω από τρεις ώρες, έμοιαζε περισσότερο με συναυλία παρά με διεκπεραιωτική τελετή, ενώ υπήρξαν στιγμές που προκάλεσε μεγάλες συγκινήσεις.
Αναμφίβολα μία από αυτές όταν ανέβηκε η 73χρονη Ντόλι Πάρτον για να τιμηθεί για τη συνολική της προσφορά στη μουσική και τραγούδησε -συνοδευόμενη από τις Μάιλι Σάιρους, Little Big Town, Κέιτι Πέρι, Kacey Musgraves και Μάρεν Μορίς- μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.
Ανάμεσά τους τα «Here you come again», «Jolene», «After the gold rush» και τον ύμνο της εργαζόμενη γυναίκας, το κομμάτι «9 to 5»... «Workin' 9 to 5/ What a way to make a livin'/ Barely gettin' by/ It's all takin' and no givin'/ They just use your mind/ And they never give you credit/ It's enough to drive you crazy», που τραγούδησαν όλες μαζί βάζοντας φωτιά στο κοινό που χόρευε όρθιο!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας