Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας νέος, ζωγραφικός κόσμος στις σελίδες σπουδαίων βιβλίων

Σχεδιάζει με πάθος από μικρό κοριτσάκι και διαβάζει με αδηφάγα διάθεση. Η εικαστική καλλιτέχνις Demi Kaia (Ντέμι Κάια) συνενώνει με τρόπο πρωτοποριακό και με ευδιάκριτη προσωπική γραφή τις δύο μεγάλες αγάπες της, τη ζωγραφική και τα βιβλία (ή τα βιβλία και τη ζωγραφική;)

Η Demi Kaia κολυμπάει πρώτα στον ωκεανό των λέξεων, διεισδύει σε νοήματα και ιδέες και στη συνέχεια τα μετουσιώνει σε έργα τέχνης, σε εικόνες πολύχρωμες με ένταση και αιχμηρές γωνίες, τις οποίες δημιουργεί στις σελίδες των βιβλίων που διαβάζει, μεταμορφώνοντας το καθένα από αυτά σε ένα διαφορετικό, μοναδικό έργο τέχνης.

Στην έκθεση «Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών» στο Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού η Demi Kaia παρουσιάζει, σε επιμέλεια της Εφης Φαλίδα, περισσότερα από 60 βιβλία από τη συλλογή των προσωπικών της αναγνωσμάτων, από τις φοιτητικές της σημειώσεις, μέχρι βιβλία που διάβασε και ζωγράφισε πάνω τους πριν από λίγες ημέρες. Η έκθεση είναι ένα διαρκές project που ξεκίνησε από τις αρχές της καλλιτεχνικής πρακτικής της και αποτελεί τον προπομπό των ζωγραφικών και γλυπτών έργων που δημιούργησε τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα οποία παρουσιάζει.

«Οταν ανοίγουν οι σελίδες των βιβλίων μεταμορφώνονται σε πλάσματα με φτερά. Γίνονται υβριδικοί οργανισμοί που πετάνε πάνω από τα κεφάλια των αναγνωστών τους ξεσηκώνοντας τις σκέψεις τους, για να τις πάνε πέρα από τα όρια, προς άλλες αλήθειες και εμπειρίες. Ετσι δημιουργήθηκαν τα Βιβλιόπτερα από την Demi Kaia. Ενα σμήνος από παράξενα πλάσματα από χαρτί, απόγονοι του παλαιοντολογικού παρελθόντος που βρυχώνται από ερωτική επιθυμία.

Τα εποίησε για να ξεφύγει από τους φόβους και τις ρίζες του κακού. Είναι τα δικά της βιβλία, τα προσωπικά της αναγνώσματα επεξεργασμένα με σχεδιάσματα από την ίδια, που συγκροτούν έναν κόσμο συνδέσεων με το σύγχρονο, το επίκαιρο και το διαχρονικό» γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης και δημοσιογράφος Εφη Φαλίδα. «Τα έργα της που συνθέτουν την ενότητα Βιβλιόπτερα, ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών παρουσιάζονται στην Οικία Κατακουζηνού ως ένα corpus βιβλίων τα οποία -πέρα από μία καλλιτεχνική εγκατάσταση- αποκαλύπτονται στον θεατή τους ως η εικονογραφημένη ερμηνεία των αναγνώσεων της καλλιτέχνιδας.

Τα Βιβλιόπτερα φτερουγίζουν γύρω από τις σιωπές. Κάθε βιβλίο, μυθιστόρημα, δοκίμιο στοχασμού, ποιητική συλλογή πάνω στο οποίο παρεμβαίνει η καλλιτέχνις και οικειοποιείται μεταμορφώνοντάς το σε έργο της προβάλλει την ανθρώπινη φύση στο φάσμα των πιο υψηλών αλλά και χαμηλών δονήσεών της. Με αφετηρία το μυθιστόρημα του Georges Bataille “Η ιστορία του ματιού” (εκδ. Αγρα), τα γραπτά του Μαρκήσιου de Sade, το προφητικό “Πεθαίνω σαν χώρα” του Δημήτρη Δημητριάδη, η Demi Kaia καταδύεται στο χάος της βίας και της οδύνης. Οι αναγνώστες και το φιλότεχνο κοινό καλούνται να συμπληρώσουν εκείνο που προσφέρουν οι ζωγραφικές χειρονομίες της, να μαντέψουν τι συμβαίνει πάνω από τις γραμμές, στο περιθώριο των σελίδων. Να ακούσουν όσα οι χαρακτήρες της αδυνατούν να εκφράσουν ρητά, αλλά δείχνουν με τη βίαιη ομορφιά τους».

Βιβλία του Μπατάιγ, του Μπουκόφσκι, του Φλομπέρ, του Μπαλζάκ, του Μπέκετ, της Μποβουάρ βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοθηκών, στα τραπέζια στο σπίτι και στο ατελιέ της καλλιτέχνιδος. Αυτά μετατρέπει σε έργα τέχνης με τις επιζωγραφισμένες σελίδες τους με πρόθεση να επικοινωνήσει με «...λέξεις, εικόνες, σκέψεις, συναισθήματα, γύρω από το πάθος, τη σεξουαλικότητα, τη γυναικεία φύση, τη λατρεία για τα ζώα, τη μοναξιά» όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Η έκθεση στο Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, τηλ 210 322 2144) θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενας νέος, ζωγραφικός κόσμος στις σελίδες σπουδαίων βιβλίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας