Ανοιξη στο Παρίσι και ένα από τα δέκα πιο δημοφιλή μουσεία σ’ ολόκληρη τη Γαλλία είναι το Μουσείο Ροντέν, που κάθε χρόνο πάνω από 700.000 άνθρωποι το επισκέπτονται και απολαμβάνουν τις υπέροχες δημιουργίες του Γάλλου γλύπτη Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν.
Στην καρδιά της πόλης υπάρχει το Hôtel Biron, τώρα μουσείο, ένα υπέροχο αρχοντικό χτισμένο στα 1720, κρυμμένο πίσω από τον επιχρυσωμένο τρούλο του Les Invalides, με μεγάλες τζαμαρίες που εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, που αφήνουν να πλημμυρίζουν τα δωμάτια με φως και σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τη θέα ενός από τους καλύτερους κήπους της πόλης, με πολλά στρέμματα γκαζόν, περιποιημένα παρτέρια με θάμνους, λουλούδια και κλαδεμένα-σχηματοποιημένα δέντρα.
Ο Ροντέν τo χρησιμοποίησε ως εργαστήρι από το 1908 μέχρι τον θάνατό του το 1917. Το 1912, το γαλλικό κράτος σχεδίαζε την κατεδάφισή του, αλλά ο γλύπτης έπεισε τις αρχές να διατηρηθεί το κτίριο και να μετατραπεί αργότερα σε μουσείο όπου θα εκτίθενται τα έργα του, με αντάλλαγμα την παραχώρηση εκ μέρους του όλων των έργων του (μαζί με πίνακες ζωγραφικής από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ μέχρι τον Ρενουάρ που είχε αποκτήσει) στη γαλλική κυβέρνηση.
Για πρώτη φορά λειτούργησε το 1919, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, και τον περασμένο χρόνο (12 Νοεμβρίου 2015, με την ευκαιρία των 175 χρόνων από τη γέννησή του) επαναλειτούργησε ανακαινισμένο.
Τα έργα τού εξαιρετικά παραγωγικού καλλιτέχνη έχουν συντηρηθεί και επίσης εκτίθεται η συλλογή του που έχει εμπλουτιστεί με έργα που το κοινό απολαμβάνει για πρώτη φορά, καθώς και γλυπτά που δημιουργήθηκαν από αυθεντικά εκμαγεία. Το «Φιλί» συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο θαυμασμό των επισκεπτών. 6.600 γλυπτά απλώνονται στο μουσείο αλλά και 7.000 σχέδια με τοπία, ερωτικά γυμνά, πορτρέτα.
Το μουσείο διατηρεί και μια σημαντική συλλογή από 25.000 φωτογραφίες, 7.000 εκ των οποίων συλλέχθηκαν από τον ίδιο τον Ροντέν, που έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την τέχνη και συνεργάστηκε με πολλούς φωτογράφους της εποχής. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του αγόραζε και αρχαία έργα τέχνης από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Ρώμη και την Απω Ανατολή.
Βέβαια το δυνατό σημείο του μουσείου είναι ο υπέροχος κήπος του όπου μέσα σε τρία εκτάρια ξεκουράζονται μορφές και συνθέσεις. Ο κήπος με τις τριανταφυλλιές βρίσκεται στα βόρεια και ο μεγάλος κήπος-κόσμημα στα νότια, ενώ μια τεράστια πέργκολα δημιουργεί έναν κρυφό χώρο χαλάρωσης με τρία ανοίγματα που σου επιτρέπουν να βλέπεις όλη την ομορφιά του κτιρίου από μακριά.
Υπάρχουν δύο μεγάλες θεματικές βόλτες. Στα ανατολικά τα φυτά ευδοκιμούν ακανόνιστα στον «Κήπο του Ορφέα», ενώ στα δυτικά κυριαρχεί το νερό με μια μικρή λιμνούλα στον «Κήπο των Πηγών».
Ο Ροντέν άρχισε να εκθέτει επιλεγμένα έργα του στον κατάφυτο κήπο από το 1908 μαζί με μερικές αντίκες από την προσωπική του συλλογή. Τα πρώτα χάλκινα στήθηκαν εκεί πριν από τον Πόλεμο. Από το 1993, παραμένουν στις θέσεις τους και καθαρίζονται τακτικά, ενώ το 1995 τα μαρμάρινα εκθέματα προστατεύτηκαν σε μεγάλες τζαμαρίες.
Το διασημότερο γλυπτό, «Ο Σκεπτόμενος», πολυφωτογραφημένο ανάμεσα σε κωνικά κλαδεμένους θάμνους, «Οι Αστοί του Καλέ» αλλά και η τεραστίων διαστάσεων «Πύλη της Κολάσεως» εμπνευσμένη από τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, σού δημιουργούν δέος.
Ανακαλύπτεις διαδρομές και θαμπώνεσαι με την ομορφιά των μεγάλων μπρούτζινων γλυπτών που παραδόξως δένουν τόσο αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Αυτή την περίοδο μάλιστα το μουσείο αφήνει το κοινό να περιπλανηθεί στους κήπους και σε επιλεγμένες βραδιές γεμάτες με μουσική και φως.
Λίγοι είναι οι γλύπτες το έργο των οποίων είναι άμεσα αναγνωρίσιμο και ελκυστικό στο ευρύ κοινό.
Ο Ροντέν είναι μοναδικός, καταθέτει την ψυχή του στα έργα του και τι καλύτερο όταν βρεθείς στον χώρο όπου εκείνος επέλεξε να εκτίθενται, να τα απολαμβάνεις στο φυσικό φως, με το παιχνίδισμα των σκιών, το θρόισμα των δέντρων, τα τραγούδια των κοτσυφιών, μέσα στα αρώματα των φυτών, με την ψυχή σου να πλανάται στον παρισινό ανοιξιάτικο αέρα.
INFO: Musée Rodin-79 Rue de Varenne -www.musee-rodin.fr/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας