Μέχρι τις 13 Ιουλίου θα διαρκέσει η διεθνής εικαστική ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης "«What about Eve?» - Οι γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες" που εγκαινιάζεται απόψε στις 7μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο 'Μελίνα' του Δήμου Αθηναίων, επιχειρώντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ελευθερίας ηχηρό μήνυμα ελευθερίας σε σχέση με την ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα, την πολιτική και την ιστορία, με κριτικό τρόπο, χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Στην έκθεση που εστιάζει στη γυναικεία δημιουργία και έκφραση συμμετέχουν 40 γυναίκες καλλιτέχνες από 9 διαφορετικές χώρες και κουλτούρες που διερευνούν τις διάφορες εκφάνσεις της θηλυκότητας, μέσα από σύμβολα και ρόλους, σε ένα σύγχρονο και γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο με αρχαίες καταβολές.
Η διαφορετική τους οπτική αποτυπώνεται και στα ποικίλα μέσα που χρησιμοποιούν: έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις video, ερευνούν τα στερεότυπα του φύλου που αφορούν την θηλυκότητα, διερευνούν τη συμβολοποίηση της γυναίκας όπως αυτή προκύπτει από τους διάφορους ρόλους της, αποτυπώνουν μέσα από τα έργα τους τη γυναικεία μορφή, και υπόσταση στις πολλαπλές προσλήψεις της ανοίγοντας διαλόγους γύρω από κοινωνικά ζητήματα, θέτοντας ερωτήματα αλλά και προκαλώντας το θεατή να συμμετάσχει σε αναγνώσεις και σκέψεις γύρω από την γυναικεία δυναμική, στην κοινωνία και στην τέχνη.
«Μπορούμε ακόμα να βρούμε τρόπους, με τους οποίους η τέχνη να μπορεί να ραγίσει τα στερεότυπα και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς, που μας καθορίζουν; Μπορούμε να επανοραματιστούμε τους ρόλους των φύλων;
Aποδεχόμενοι την δημιουργική δύναμη της θηλυκότητας, πιθανών να έχουμε την ευκαιρία για μια νέα αρμονία» σημειώνουν οι συνεπιμελήτριες της έκθεσης η εικαστικός Εύα Μαραγκάκη και η κριτικός Τέχνης Julia Sysalova, και συνεχίζουν: «Στο επίκεντρο της έκθεσης «what about Eve?», μια ομάδα γυναικών καλλιτεχνών αποτυπώνει την γυναικεία υπόσταση, τους ρόλους και τους συμβολισμούς της, ανοίγοντας νέους τρόπους κατανόησής, του κύριου γυναικείου αρχέτυπου σ' έναν μεταμοντέρνο κόσμο με αρχαίες καταβολές. Γυναίκες από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες διερευνούν αντιφατικές και προκλητικές ιδέες, μεταξύ των οποίων η ελεύθερη βούληση, η ενσυναίσθηση, η απενεχοποίηση, η σύνδεση με το σημερινό γρήγορα μεταβαλλόμενο κοινωνικό σκηνικό. Επανεξετάζουν τη συμβολοποίηση της γυναίκας με κριτική διάθεση, χιούμορ και αυτοσαρκασμό».
Εκτός από το διεθνή χαρακτήρα της καθώς συμμετέχουν καλλιτέχνες γυναίκες από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Λετονία, Ιταλία, Φινλανδία, Εσθονία, Γερμανία και Σιγκαπούρη, η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, Video art προβολές, διαλέξεις, παρουσίαση ερευνητικού έργου, Performances.
Συμμετέχουν οι Ράνια Μπέλλου, Δώρα Μπελεγρίνου, Ισμήνη Μπονάτσου, Τίτα Μπονάτσου, Δήμητρα Χανιώτη, Κλεοπάτρα Χατζηγιώση, Patricia Demba, Βάλια Γκούζια, Binha Haase, Άννη Καλτσίδου, Nίκη Καναγκίνη, Πωλίνα Κασιμάτη, Νίκη Καποκάκη, Ιωάννα Κερεφιάδου, Uli Lekkas, Valeria Lviatina, Δήμητρα Μαλταμπέ, Άννα Μανέτα, Eύα Μαραγκάκη, Silvina der Meguerditchian, Φιόνα Μουζακίτη, Έλενα Ναβροζίδου, Ειρήνη Παγώνη, Γιούλα Παπαδοπούλου, Irina Pakhmutova, Στένια Παρασκευά, Βίκυ Περικλέους, Άρτεμις Ποταμιάνου, Liora Redman, Veera Romanoff, Βέρα Σιατερλή, Elisaveta Sivas, Aννέττα Σπανουδάκη, Βαρβάρα Σπυρούλη, Maya Shi, Μάρθα Τσιάρα, Σοφία Βλαζάκη, Dina Zakman, Νίκη Ζαχαρή, Ματίνα Ζευγόλη.
Η υλοποίηση του Project γίνεται από τους επιμελητές της καλλιτεχνικής ομάδας Axionart σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακής Κουλτούρας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ECI - European Communication Institute, και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. Συνεργασία: Kalfayan Galleries, Roma Gallery, Enia Gallery, Video art Festival Miden, Art Communication School by Julia Sysalova.
Κύριος χορηγός: KORRES
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» Δήμου Αθηναίων - Ηρακλειδών 66, Αθήνα
- Διάρκεια: 3 - 13 Ιουλίου 2024
- Εγκαίνια Τετάρτη 3/7 19:00 – 22:00 μ.μ.
- Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 π.μ. – 19:00 μ.μ., Σάββατο - Κυριακή 11:00 – 15:00 μ.μ., Δευτέρα κλειστά.
- Είσοδος ελεύθερη
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας