Με δυο εκδηλώσεις, διαφορετικής υφής, συνεχίζεται μέσα στον Μάιο ο διάλογος για το FIX, το εμβληματικό εργοστάσιο στη Συγγρού που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος, αλλά καταστράφηκε κατά τα έργα του μετρό, ενώ μετά την ανάπλασή του δημιουργήθηκε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
*Το Σάββατο 18 Μαΐου στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (3η Σεπτεμβρίου 146) η εικαστικός Ελίνα Θεοδωροπούλου και η αρχιτέκτονας Ντόρα Θεοδωροπούλου «συνομιλούν» μέσα από τα έργα τους: «Από το άτομο στο αρχείο και από το Αρχείο στον Άνθρωπο» και «FIX/Αρχειακές συνομιλίες. Ένα άλλο είδος γραφής. Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας». Έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και σύγχρονα έργα αποτελούν τον πυρήνα της εκδήλωσης.
Πλαισιώνονται από ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια και συναυλία του Μουσικού Σχολείου Αθήνας. Ώρες: 17:00-24:00. Οργάνωση Επιμέλεια: Mαρία Λεμπέση. Επικεφαλής Ιστορικού Αρχείου: Παρή Καλαμαρά
Η Ντόρα Θεοδωροπούλου πέρασε αρκετούς μήνες στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, κατά την διάρκεια της έρευνας για την διδακτορική της διατριβή για το κτίριο FIX και την ιστορία του. «Ήταν ένα πραγματικό ταξίδι ανάμεσα στους φακέλους, που ξεδιπλώνουν την ιστορία της εταιρείας μέσα από διαφορετικά έγγραφα: σχέδια, πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου, επιστολόχαρτα. Διαφορετικά είδη γραφής ανάλογα την εποχή, διαφορετική εκφορά του λόγου, διαφορετική υφή. Είναι σαν να απλώνεται ο χρόνος μπροστά σου μέσα από τα χαρτιά και σε παρασύρει, σε γοητεύει, σε στροβιλίζει. Αν και μοιάζει ταξινομημένος, συγχρόνως έχει και μια κρυμμένη αταξία».
Η Ελίνα Θεοδωροπούλου τονίζει τη σημασία του αρχείου στη διατήρηση της μνήμης: «Μέσα από τα αρχεία της εταιρείας ΦΙΞ βλέπουμε την αρχιτεκτονική διαδρομή του κτιρίου, κομμάτια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, ακόμα και τον τρόπο εικονογράφησης και γραφιστικής εκείνης της εποχής. Το αρχείο έχει δυναμική δεν είναι κάτι στατικό. Ξαναδιαβάζουμε την ιστορία μέσα από την δυναμική του κάθε ερευνητή. Διαφορετικοί ερευνητές διαβάζουν ο καθένας με άλλον τρόπο το αρχείο και το ζωντανεύουν με μία ματιά πολύ προσωπική. Μέσα από τα τωρινά τους βιώματα».
Και επισημαίνει: «Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φάση πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή την επαφή μας με το παρελθόν. Όταν οι εποχές είναι τόσο μεταβατικές, το παρελθόν μας δίνει απαντήσεις, μας θέτει ερωτήματα, μας δίνει διεξόδους. Στην προσπάθεια μου να δουλέψω ζωγραφικά ένα αρχείο, έκανα τα έργα μου αρχείο για να συνομιλήσω εικαστικά με έναν τέτοιο τρόπο με τον χώρο του Ιστορικού Αρχείου και τα ζωντάνεψα. Ως προσωπικός φόρος τιμής στην έννοια της μνήμης».
* Την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 6:30 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα παρουσιαστεί η αγγλική έκδοση του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου
«ΦΙΞ FIX 120+YEARS OF ARCHITECTURE Takis Zenetos, Margaritis Apostolidis A Turning Point in the History of the Fix Building», από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
Θα μιλήσουν:
- Στέλιος Γιαμαρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Τhe Bartlett School of Architecture, University College London.
- Ελίνα Ζενέτου, Πρόεδρος του Αρχείου Τάκης Χ. Ζενέτος.
- Ελίνα Θεοδωροπούλου, Εικαστικός ΑΣΚΤ, συνδημιουργός του FIXFAME.
- Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.
- Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.
- Κώστας Τσιαμπάος ,Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιστορίας και Θεωρίας της Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Σχολής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.
- Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.
Η αγγλική έκδοση του βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πραγματεύεται την ιστορία του κεντρικού κτιρίου FIX στη Λεωφόρο Συγγρού, σημερινού Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πώς αυτό αντανακλά μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του την ιστορία της εταιρείας μέσα στα χρόνια. Στο σύγγραμμα προβάλλεται η δύναμη τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της εταιρείας ΦΙΞ μέσα στο χρόνο. Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαφήμισης της εταιρείας.
Η συγγραφέας αναλύει το έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα του Μοντέρνου κινήματος Τάκη Ζενέτου, προκειμένου το κατανοήσει σε βάθος τις αρχιτεκτονικές αρχές του και στην συνέχεια να εμβαθύνει στην ανάλυση της επέμβασης εκσυγχρονισμού του εργοστασίου.
Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του, από την αρχική λειτουργία του FIX, ένα κτίριο μοντέρνο και ιδανικό στη σημειολογία της αρχιτεκτονικής αντίληψης, έως και σήμερα που στεγάζει το ΕMΣΤ. Ο χώρος ενσαρκώνει μια πολυδιάστατη, αντιφατική και γοητευτική ιστορία παραγωγικών και οικοδομικών μεταλλάξεων μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του. Το ενδιαφέρον του βιβλίου έγκειται σε αυτή την ανατομική εμβάθυνση και την προσπάθεια να αναδειχθεί σε βάθος χρόνου το FIX/ΕΜΣΤ μέσα από τη διαστρωμάτωση της διαρκούς αλλαγής του. Πρόκειται για ένα βιβλίο με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας, που αποτυπώνει την ιστορία ενός κτιρίου ορόσημου στη νεότερη ελληνική ιστορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας