Εργα που βλέπονται, ακούγονται, χορεύονται. Που μας ταξιδεύουν από την αρχαιότητα μέχρι το διαδίκτυο και από τον κόσμο των Μαθηματικών στον μικρόκοσμο του Εθνικού Κήπου της Αθήνας.
Οι έξι υποψήφιοι, όλοι νέοι καλλιτέχνες, που κονταροχτυπιούνται φέτος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015 επιβεβαιώνουν την πολυφωνία, την πολυσημία και τη δυναμική της σύγχρονης τέχνης.
Ποιος θα είναι ο νικητής; Θα το γνωρίζουμε στις 7 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να απολαύσουμε τις δημιουργίες τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Σήμερα ανοίγει για το κοινό η ομαδική έκθεσή τους.
Το βραβείο ΔΕΣΤΕ είναι ο θεσμός που καθιέρωσε το 1999 ο Δάκης Ιωάννου για να στηρίξει τους νέους δημιουργούς, Ελληνες και Κύπριους, οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Απονέμεται κάθε δύο χρόνια και στην εποχή της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται ακόμη πιο αναγκαίος.
Οχι μόνο για το χρηματικό έπαθλο (10.000 ευρώ) αλλά και γιατί δίνει τη δυνατότητα στους ανερχόμενους καλλιτέχνες να κάνουν καινούργια έργα και να δείξουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό, ενισχύοντας τον διάλογο και την επικοινωνία.
Ποιες εκπλήξεις μάς επιφυλάσσει το φετινό βραβείο;
Πρωτότυπο είναι από μόνο του το γεγονός ότι η σύγχρονη τέχνη παρουσιάζεται στη νεοκλασική πτέρυγα του Μεγάρου Σταθάτου, με τους επιβλητικούς κίονες, τους κρυστάλλινους πολυελαίους και την περίτεχνη διακόσμηση, δημιουργώντας εντυπωσιακές αντιθέσεις.
■ Πάνω από το τεράστιο τζάκι του μεγάρου η Ναταλί Γιαξή έχει κολλήσει μια σελίδα από το ημερολόγιό της, που αποτυπώνει πτυχές της καθημερινότητάς της στην Κύπρο. Σε μια αίθουσα παρουσιάζει την ηχητική εγκατάσταση «Posh Taro», που βασίζεται στην έρευνά της πάνω στα Λεξιγράμματα και στην άλλη έργα με θέμα την κενότητα και τον χρόνο.
■ Μπρούτζινα φύλλα και κλαδιά απλώνει στα μαρμάρινα δάπεδα ο Σωκράτης Σωκράτους, επίσης κυπριακής καταγωγής. Με το έργο του «Κλοπιμαία 2009-2015» γίνεται ντετέκτιβ, αρχαιολόγος, ακόμα και κλέφτης των καρπών του Εθνικού Κήπου της Αθήνας μετατρέποντας το ευτελές και εφήμερο σε κάτι πολύτιμο και διαχρονικό.
■ Με τεράστιες επιφάνειες από μαύρο μονωτικό λάστιχο καταλαμβάνει τον χώρο ο Πέτρος Μώρης. Πάνω τους έχει εκτυπώσει σχέδια ψηφιδωτών από αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε πόλεις και στην ύπαιθρο, αλλοιώνοντας το σχήμα τους («Copies, columns, reconfiguration», 2015).
■ Ο Γιάννης Παπαδόπουλος καλύπτει τους τοίχους με πράσινη ύλη και ασχολείται με τη λέξη «εξάντληση», δηλαδή τη μέχρι τέλους άντληση αποθεμάτων έχοντας για αφετηρία την ομώνυμη μέθοδο μέτρησης εμβαδών στα Μαθηματικά.
■ Ο Αγγελος Πλέσσας συνεχίζει την «Αιώνια Ιντερνετική Αδελφότητα, (1-3 )» που ξεκίνησε το 2012, όταν προσκάλεσε online «φίλους» -καλλιτέχνες, ποιητές, αρχιτέκτονες- να κατασκηνώσουν για λίγες μέρες στην Ανάφη, θέλοντας να καταρρίψει τις ιντερνετικές κοινωνικές συμβάσεις.
■ Τέλος, η Μαρία Χασάπη από τη Λευκωσία, που είναι και χορογράφος, μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε γλυπτό. Επικεντρώνεται στην ένταση μεταξύ του ανθρώπινου υποκειμένου και του καλλιτεχνικού αντικειμένου, του χορευτή ως περφόρμερ και ως φυσικής οντότητας.
«Το βραβείο δεν είναι αυτοσκοπός, σημασία έχει η δημιουργία πλατφόρμας της νέας γενιάς καλλιτεχνών που ενδεχομένως τους βοηθήσει να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό», τόνισε ο Δάκης Ιωάννου. «Το φάντασμα για διαφήμιση στο εξωτερικό, που πλανάται εδώ και χρόνια στους ελληνικούς καλλιτεχνικούς κύκλους, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν αποκτήσει γλώσσα η φωνή των νέων καλλιτεχνών και αυτό είναι ακριβώς το σκεπτικό των βραβείων ΔΕΣΤΕ», συμπλήρωσε ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, σύμβουλος του ιδρύματος.
Info:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1).
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00. Πέμπτη: 10.00-20.00. Κυριακή: 11.00-17.00.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας