Κάθε άνοιξη η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών οργανώνει την έκθεση των αποφοίτων της στο «Εργοστάσιό» της. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει μια καινοτομία. Την έκθεση δεν επιμελούνται ως είθισται οι καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, αλλά για πρώτη φορά αναλαμβάνει ένας ανεξάρτητος επιμελητής, ο ιστορικός τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος.
Κοντά του είναι και οι πρώτες δύο φουρνιές του Θεωρητικού Τμήματος της σχολής, δεκατρείς φοιτητές και απόφοιτοι οι οποίοι παίρνουν το βάπτισμα του πυρός σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα που συνδέει το καλλιτεχνικό προϊόν με τη μελέτη του.
Η σχολή με τη μακραίωνη παράδοση (ιδρύθηκε το 1839) στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στον τόπο μας φαίνεται πως αναλαμβάνει καινούργιο ρόλο στον 21ο αιώνα. Εκτός από φυτώριο νέων δημιουργών, να αποτελέσει και φυτώριο νέων θεωρητικών. «Επιθυμούμε να συνυπάρχουν τα δύο τμήματα, εικαστικό και θεωρητικό, και να τα διασυνδέσουμε με την κοινωνία» τονίζει ο πρύτανης Πάνος Χαραλάμπους.
«Η αγορά τέχνης δεν είναι πλέον ανθηρή, οι γκαλερίστες έρχονται κυρίως στις διπλωματικές εργασίες, Ιούνιο και Σεπτέμβριο, για να δουν συνολικά τη δουλειά των αποφοίτων. Η κατεύθυνσή μας είναι να ανοίξουμε τη σχολή σε όλους τους φιλότεχνους με την παρουσίαση μία φορά τον χρόνο πολλών έργων, εντός και εκτός του εκθεσιακού της χώρου» συμπληρώνει ο καθηγητής γλυπτικής Νίκος Τρανός.
Η έκθεση «Απόφοιτοι 2011-2012», που εγκαινιάζεται σήμερα, καταγράφει τα αποτελέσματα της εικαστικής εκπαίδευσης και έρευνας. Ο Π. Χαραλάμπους μάς προσκαλεί να τη δούμε σαν ένα «περίπατο σ’ έναν κήπο των ειδών, των αρωμάτων, της ποικιλίας, της ανθοφορίας και των πρώιμων καρπών». Ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν έντονες επιρροές από το έργο των δασκάλων. «Κυριαρχούν τα μοτίβα από την Ευρώπη, που αναμειγνύονται με αναζητήσεις προσωπικές, κοινωνικές, καλλιτεχνικές».
Αναπόφευκτα «στα χρόνια της κρίσης, η μικροκλίμακα της σχολής αποτυπώνει το γενικότερο κλίμα της αναταραχής και της έντασης στην πόλη» τονίζει ο Χρ. Μαρίνος. Ετσι η Εύα Γιαννακοπούλου στο βίντεο «Square» καταγράφει όσα συμβαίνουν σε διάρκεια 10 μηνών στην πλατεία Συντάγματος, από παρελάσεις μέχρι διαδηλώσεις. Η Μαρία Τζανάκου στην εγκατάσταση «Rawmanticism» με ψηφιακές εκτυπώσεις προβάλλει τα πρόσωπα των οροθετικών γυναικών που διαπομπεύτηκαν.
Αναφορές σε ιστορικά και πολιτικά γεγονότα (Γιώργος Γύζης), στο φαινόμενο της μετανάστευσης ή της φυγής (Πάνος Ματθαίου, Ευάγγελος Λιουδάκης), έργα που αναπαράγουν την ιδέα του σπαράγματος, του αδιέξοδου, σιδερένιες σπείρες (Χριστίνα Λίνα), εικόνες εκφυλισμού, αγριότητας, ασφυξίας (Χαρίδημος Μπιτσάκης, Ιωάννης Μουράβας, Πέννυ Μονογιού, Φιλιππος Βασιλείου) κυριαρχούν στην έκθεση.
«Η σχολή δεν παράγει καλλιτέχνες, εδώ γίνεται προσηλυτισμός και ενδυνάμωση» τονίζει ο Π. Χαραλάμπους. «Συνήθως, μόνο ένα 15% των σπουδαστών θα καταφέρουν να καθιερωθούν ως καλλιτέχνες στη συνέχεια. Υπάρχουν όμως και πολλοί που θα ασχοληθούν με τη διδασκαλία, τη σκηνογραφία, το ντιζάιν, την αγιογράφηση ναών κ.λπ.».
Info:
«Απόφοιτοι 2011-12». Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντης).
Από σήμερα (19.30) έως 27/5. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12.00-20.00, Σάββατο 11.00-15.00.
Συνεπιμέλεια: Ε. Ανδριανάκη, Στ. Βελούδος, Μ. Δεληθανάση, Ν. Καλαμάκη, Α. Κοντοπούλου, Π. Κύρκου, Ε. Κώνστα, Γ. Λαζάνη, Α. Παντελάκου, Ν. Πρέπη, Μ. Χατζηβαγγέλη, Σ. Χρυσαφοπούλου, Κ. Ψημμένου.
Ετοιμη η νέα Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ
Η φετινή έκθεση των αποφοίτων είναι «συμβολικά ένα ελπιδοφόρο γεγονός σε σκοτεινούς καιρούς που αποτελεί αντίδοτο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Καλών Τεχνών» επισημαίνει ο πρύτανης. Και δεν είναι λίγες. Η κρατική επιχορήγηση είναι φέτος κατά 75/% μειωμένη σε σχέση με το 2010 (από 5 εκατ. σε 750.000 ευρώ) και καλύπτει κυρίως τα λειτουργικά έξοδα.
Επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό λόγω συνταξιοδότησης. «Από το 2008 δεν έχουμε προσλάβει καθηγητές, ενώ ο νεότερος σήμερα είναι 48 ετών».
Τουλάχιστον υπάρχει και μια ευχάριστη εξέλιξη. Η νέα βιβλιοθήκη της σχολής, ένα πανέμορφο κτίριο από εμφανές μπετόν, σίδερο και ξύλο, έργο των αρχιτεκτόνων Σ. και Δ. Αντωνακάκη, είναι έτοιμη εδώ και ένα χρόνο. Αναμένονται οι τελικές υπογραφές με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επιχορηγεί με 400.000 ευρώ τη μετεγκατάσταση από το παλιό στο νέο κτίριο.
Πιθανότατα θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και θα φιλοξενήσει χιλιάδες τόμους με θέματα τέχνης, αναγνωστήριο και αποθήκες έργων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας