Δύο από τους κορυφαίους ερμηνευτές μας, ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, συναντιούνται ξανά, ύστερα από χρόνια, στη σκηνή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός για τέσσερα ρεσιτάλ αφιερωμένα στο έργο του οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη (τα δύο έγιναν ήδη την περασμένη εβδομάδα και τα επόμενα πραγματοποιούνται μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο), του οποίου υπήρξαν στενοί συνεργάτες επί σειρά ετών.
Εχοντας στις αποσκευές της μακρόχρονης και αξιοζήλευτης καλλιτεχνικής πορείας τους πολλούς κύκλους τραγουδιών του μυθικού δημιουργού που ερμήνευσαν πρώτοι στη δισκογραφία, αλλά και πολλές συνεργασίες τους σε συναυλίες του ανά τον πλανήτη, είναι από τους πιο κατάλληλους να μας ταξιδέψουν στο μουσικό σύμπαν του με τη δική του αισθητική, όπως τη διδάχτηκαν από τον ίδιο.
Στα ρεσιτάλ αυτά οι δύο καλλιτέχνες αφηγούνται στιγμές που έζησαν μαζί του, νοσταλγούν, συγκινούνται και μοιράζονται τα τραγούδια και τις εμπειρίες τους κινητοποιώντας τη συλλογική μνήμη, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας καλλιτέχνης παγκόσμιας απήχησης, αλλά και μια προσωπικότητα που στη διάρκεια του πολυκύμαντου βίου του πρωταγωνίστησε σε κάποια από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα.
Μαζί τους θα είναι ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και το μαντολίνο και η Τίνα Ντουφεξιάδου στο τσέλο. Με αφορμή αυτή τη σπουδαία καλλιτεχνική σύμπραξη είχαμε μια μικρή συνομιλία με τον Μανώλη Μητσιά.
● Ξανασυναντιέστε με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά επί σκηνής έπειτα από χρόνια. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι ξανά με τη Μαργαρίτα, η οποία εκτός από εκπληκτική τραγουδίστρια είναι και καταπληκτικός άνθρωπος και αυτό έχει μεγάλη σημασία για μένα.
● Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι μια περιδιάβαση σε σημαντικούς σταθμούς του έργου του Μίκη Θεοδωράκη ή θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους κύκλους τραγουδιών του;
Δεν είναι συγκεκριμένοι, είναι μια περιδιάβαση, όσο μπορούμε, στο έργο του, αλλά τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα σε δύο ώρες δεν μπορεί κανείς να τον ερμηνεύσει, θες μία εβδομάδα για να πεις ότι έκανες ένα αφιέρωμα στον Μίκη. Δύο ώρες είναι πολύ λίγες. Και βέβαια ο κόσμος στο τέλος θα μας οδηγήσει σε τι τραγούδια θα πούμε, είμαστε έτοιμοι για όλα!
● Πόσο διέφερε η ανθρώπινη από την καλλιτεχνική υπόσταση του Μίκη Θεοδωράκη και πώς ήταν η συνεργασία μαζί του;
Ηταν άψογος στις συνεργασίες μας, σε όσες κάναμε μαζί δεν ένιωσα ποτέ τον παραμικρό φόβο, πάντα με ενθάρρυνε και ο τρόπος που διεύθυνε με ενθουσίαζε. Η συμπεριφορά του Μίκη ήταν καταπληκτική, ειδικά όταν μιλούσε με απλούς ανθρώπους. Ηταν ακριβώς ίδια η συμπεριφορά είτε μιλούσε με έναν εργάτη από το λιμάνι είτε με τον πρόεδρο κάποιου κράτους. Ιδια ζεστασιά έδινε παντού ο Μίκης.
● Υπάρχει κάποια πολύ δυνατή στιγμή από την κοινή καλλιτεχνική διαδρομή σας που την κουβαλάτε πάντα μαζί σας;
Η συνεργασία που κάναμε με τον Μίκη στο στούντιο ήταν καταπληκτική και δεν θα ξεχάσω ποτέ μια σκηνή όταν είπα ένα τραγούδι από την Πολιτεία Γ’, το «Ελα και άναψε το φως», θυμάμαι ότι έβαλε τα κλάματα μέσα στο στούντιο. Ηταν μπροστά και η γυναίκα μου και η Λίνα Νικολακοπούλου που έγραψε τους στίχους. Ηταν μια συγκλονιστική στιγμή για μένα.
● Μισός αιώνας παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι -και τι παρουσίας!- και συνεχίζετε... Ποιοι από τους σπουδαίους συνθέτες με τους οποίους συνεργαστήκατε αποτελούν σημείο αναφοράς για εσάς;
Δυο-τρεις άνθρωποι, δηλαδή ο Δήμος Μούτσης, που με έβαλε στο ελληνικό τραγούδι - μαζί του ήταν η πρώτη μου δισκογραφία. Ο Μίκης Θεοδωράκης, που με έπεισε ότι μπορώ να γίνω τραγουδιστής όταν με άκουσε πρώτη φορά στο Βραχάτι το 1968, και ο Μάνος Χατζιδάκις, που ήταν ένα πνεύμα αλλιώτικο απ’ όλους τους άλλους· αυτή η αγάπη που έδειχνε, η τρυφερότητα που είχε ήταν μοναδικές.
● Ποιους καλλιτέχνες από τον χώρο του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού ξεχωρίζετε;
Υπάρχουν τραγουδοποιοί πάρα πολύ καλοί, ένας από αυτούς ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος μας άφησε νωρίς. Επίσης οι αδερφοί Κατσιμίχα, ο Ορφέας Περίδης, ο Μάλαμας είναι σπουδαίοι δημιουργοί και ελπίζω πως στο μέλλον θα μας δώσουν και άλλα δείγματα της αξίας τους.
● Ξεσηκώθηκε μεγάλος ντόρος για την αντιπολεμική συναυλία στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχατε, καθώς (και) σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ελληνική κοινωνία χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα που το ένα καταφέρεται εναντίον του άλλου με μεγάλο φανατισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξατε και εσείς «θύμα» αυτής της διαμάχης, αφού γίνατε αποδέκτης κάποιων πολύ επιθετικών σχολίων στη σελίδα σας στο Facebook, με αποτέλεσμα να κάνετε δύο αναρτήσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζατε ότι είστε εναντίον της εισβολής του Πούτιν και του πολέμου γενικώς. Πώς σχολιάζετε όλα αυτά που έγιναν;
Τα είπα όλα στη δήλωσή μου. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
📌 Info: «Αν θυμηθείς το όνειρό μου». Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8). Παρασκευή 8 & Σάββατο 9 Απριλίου. Ωρα έναρξης: 20.30. Τιμές εισιτηρίων από 12€. Προπώληση: www.ticketservices.gr | Τηλεφωνικό κέντρο: 210-7234567. Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας