Κατά τη μακρόχρονη ιστορία της Ακρόπολης, τα τείχη της με την αδιάλειπτη χρήση υπέστησαν απώλειες, βλάβες αλλά και επεμβάσεις σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Αμεση «θεραπεία», συντήρηση δηλαδή για λόγους στατικότητας και ασφάλειας, χρειάζεται σήμερα το βόρειο τμήμα, γνωστό ως Θεμιστόκλειο Τείχος.
Κατασκευάστηκε μετά την απομάκρυνση των Περσών (480-79 π.Χ.), όταν η πόλη έμεινε ανοχύρωτη και η Ακρόπολη ρημαγμένη, αφού οι Πέρσες είχαν λεηλατήσει και καταστρέψει τα μνημεία της.
Το βόρειο τμήμα χτίστηκε μέσα σε ένα χρόνο από τον Θεμιστοκλή (το νότιο από τον Κίμωνα, γνωστό ως Κιμώνειο) και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από τα ιερά, μάρμαρα της κρηπίδας του κατεστραμμένου προ-Παρθενώνα, 26 μαρμάρινοι ημιτελείς αρράβδωτοι σπόνδυλοι, πώρινα κιονόκρανα του «αρχαίου ναού», μέλη του θριγκού σε συνεχή σειρά ως επίστεψη του τείχους. Ενα μέρος από το Θεμιστόκλειο Τείχος είναι ορατό μέχρι σήμερα.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατατέθηκαν από την Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) οι μελέτες αποκατάστασης δύο περιοχών του βόρειου τμήματος του τείχους. Είχαν εγκριθεί μάλιστα και από τον αείμνηστο Χαράλαμπο Μπούρα της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ).
Το ένα σημείο βρίσκεται κάτω από το Ερέχθειο και πάσχει κυρίως από διαβρώσεις και οξειδώσεις εξ αιτίας των υδρορροών αλλά και των σιδερένιων υλικών (συνδετήρες και λάμες) που χρησιμοποίησε ο Νικόλαος Μπαλάνος κατά τις πρώτες αναστηλωτικές εργασίες στις αρχές του 20ού αιώνα. Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη που αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του τείχους.
Ωστόσο, η άλλη περιοχή κοντά στα Προπύλαια προκάλεσε μακρά συζήτηση και διαφορετικές επιστημονικές τοποθετήσεις μεταξύ των μελών. Η μελέτη προτείνει καθαίρεση του τμήματος του τείχους που είχε δεχτεί επεμβάσεις κατά την οθωμανική περίοδο, προκειμένου να αποκαλυφθεί μέρος της κλασικής οχύρωσης του Θεμιστόκλειου Τείχους, σε μήκος πέντε μέτρων.
Ο Μανώλης Κορρές, μελετητής και γνώστης της Ακρόπολης, έκανε λόγο για «οθωμανική φόδρα» και συμφώνησε με την πρόταση των μελετητών. Διαφορετική ήταν, ωστόσο, η θέση του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως «είναι μη αναστρέψιμη μια τέτοια επέμβαση» και ζήτησε να παραμείνει η μεσαιωνική φάση.
«Να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα του μνημείου. Αν ξηλωθεί το τείχος του 14ου αιώνα και σεβαστούμε την πρόταση, θα είναι μια τειχοποιία του 21ου αιώνα... Στο μοναδικό παλίμψηστο που παραμένει από το τείχος των Αθηνών έχει “πληρώσει” το τίμημα το μεσαιωνικό κομμάτι. Θα πρέπει να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη των βυζαντινολόγων για να ξηλωθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα αυτοψία των μελών του στο συγκεκριμένο τμήμα του τείχους και επαναφορά του θέματος με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Είναι η πρώτη φορά που δρομολογούνται επεμβάσεις σε σημεία του βόρειου τείχους ενώ, σύμφωνα με τη Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της ΥΣΜΑ, οι αναστηλώσεις θα απαιτήσουν τουλάχιστον τρία χρόνια, θα χρειαστούν προσλήψεις, θα γίνουν κι άλλες μελέτες ενώ το κόστος πιθανόν να αγγίξει το ένα εκατομμύριο.
Τις μελέτες παρουσίασαν η Διονυσία Μιχοπούλου, ο Κώστας Μαμαλούγκος και η Ανθή Χατζηπαπά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας