Το γκρουπ των επισκεπτών που ανηφόρισε χθες το πρωί στην Ακρόπολη ήταν λίγο διαφορετικό από εκείνα που επισκέπτονται συνήθως τον αρχαιολογικό χώρο. Ναι μεν αλλοδαποί, αλλά όχι τουρίστες. Ηταν πρόσφυγες, μικρά κορίτσια και γυναίκες με μαντίλες, που φυσικά τράβηξαν selfies με φόντο τον Παρθενώνα, αγόρια και άντρες από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού.
Αποδεχόμενοι όλοι την πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, επισκέφτηκαν ένα από τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης και σε μια συμβολική κίνηση, ο Αριστείδης Μπαλτάς, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, η γ.γ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου, υποδέχθηκαν 100 πρόσφυγες, κυρίως παιδιά και γονείς, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγους στον Ιερό Βράχο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και την πρωτοβουλία Flux Laboratory.
«Είναι μια ημέρα που υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες εδώ όχι μόνο για να τους δείξουμε τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά για να τους δείξουμε ότι αυτή η κληρονομιά είναι για όλους. Είναι και δική τους και δική μας», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε «σημαντική» την ημέρα.
«Κατ' αρχάς είναι η Ημέρα της Ευρώπης, που σημαίνει ότι με αυτή την αφορμή, θέλουμε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις ιδρυτικές αξίες της, δημοκρατία, ειρήνη, ανοχή, αναγνώριση του άλλου, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού...».
Τόνισε πως «η ημέρα είναι σημαντική για Συρία και Ελλάδα. Είδαμε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδαμε καταστροφές μνημείων και αρχαιοκαπηλία. Για την UNESCO και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, η ακεραιότητα των μνημείων είναι το σημαντικό ζήτημα. Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών ασχολήθηκε προχθές σε εκτενές ρεπορτάζ η «Guardian». «Ελπίζουμε να σχηματίσουμε συμμαχίες ώστε ένας διεθνής οργανισμός όπως ο ΟΗΕ να πει "τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν"» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Αριστείδης Μπαλτάς.
«Μόνον τότε θα πάμε στο δικαστήριο γιατί το Βρετανικό Μουσείο θα βρίσκεται απέναντι στην ανθρωπότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε τον Παρθενώνα ως αποκλειστικά ελληνικό έργο αλλά ως μια κληρονομιά της ανθρωπότητας» υπογράμμισε, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι στο μέλλον -προφανώς το μακρινό όμως- η χώρα μας μπορεί και να καταφύγει στη διεθνή Δικαιοσύνη για την επίλυση της υπόθεσης.
Αυτό ωστόσο που δηλώνει ξεκάθαρα ο κ. Μπαλτάς είναι ότι ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση και οι υπέρμαχοι της επανένωσης των Γλυπτών εργάζονται προς την κατεύθυνση της διεθνοποίησης του ζητήματος. Τότε και μόνον τότε -αν έχουμε δηλαδή όλα τα κράτη με τα μέρος μας- θα καταφύγουμε στη νομική οδό.
Είναι συμπέρασμα της βρετανικής εφημερίδας η άποψη ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της προσφυγής στη διεθνή Δικαιοσύνη προκειμένου να επαναπατρίσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Aναφέρει ότι στις 141 σελίδες του πορίσματος που συνέταξαν οι τρεις Βρετανοί δικηγόροι (Νόρμαν Πάλμερ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Αμάλ Κλούνεϊ) για λογαριασμό του ελληνικού κράτους συμπεραίνουν:
«Πιστεύουμε ότι το διεθνές δίκαιο έχει εξελιχθεί σε σημείο ώστε να αναγνωρίζει ως μέρος της ακεραιότητας ενός κράτους το δικαίωμά του να επαναδιεκδικήσει πολιτιστική περιουσία μεγάλης ιστορικής σημασίας που έχει αρπαγεί στο παρελθόν - ένας κανόνας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανενώσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».
Οι τρεις Βρετανοί δικηγόροι αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει κάθε διπλωματική οδό και θεωρούν μόνο τρόπο για την επίλυση τα διεθνή δικαστήρια. Κάτι ωστόσο που δεν έχει υποστηρίξει ούτε η προηγούμενη ούτε η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας