Εως ότου η πολιτεία αποφασίσει να υλοποιήσει τις προθέσεις της, τα δύο μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης κάνουν εκείνο που γνωρίζουν καλύτερα: διοργανώνουν δηλαδή εκθέσεις και, αυτή τη φορά, ανταλλάσσουν τις συλλογές τους στις μόνιμες στέγες τους.
Ο λόγος για το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), η συνένωση των οποίων, εκτός από τη λύση που θα επιφέρει στα προβλήματά τους (κυρίως οικονομικά), θα αποτελέσει ένα πρωτοποριακό εγχείρημα.
Για πρώτη φορά θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ένα ιδιωτικό και ένα κρατικό μουσείο, με στόχο όχι τη συρρίκνωσή τους αλλά τη λειτουργία ενός μεγάλου μουσείου σύγχρονης τέχνης. Το πρώτο κατέχει μέρος της Συλλογής Ιόλα και 1.800 έργα σύγχρονης τέχνης και το δεύτερο, την περίφημη Συλλογή Κωστάκη με έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας.
Αν και οι δύο φορείς συνεργάζονται αρμονικά, με κοινές εκθέσεις και καλλιτεχνικά projects εδώ και χρόνια, αυτή τη φορά αποφάσισαν μια «στενότερη συνεργασία». Ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με την έκθεση «Πέρα από την κοινή θέση.
‘‘Προτάσεις’’ για μια ιστορία της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Εργα από τις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών (έδρα του ΚΜΣΤ) έως τις 5 Μαρτίου.
Επίσης, από σήμερα το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στο κέντρο της πόλης. Το απόγευμα εγκαινιάζεται η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Εργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» η οποία φιλοξενείται στους χώρους του ΜΜΣΤ στη ΔΕΘ έως τις 8 Μαΐου.
Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά στη Θεσσαλονίκη και η θετική στάση του δημιουργεί νέες προσδοκίες ότι επιτέλους το θέμα της συνένωσης θα επιλυθεί άμεσα. «Ο υπουργός είναι ενημερωμένος, υποστηρίζει τη συνεργασία και καταλαβαίνει ότι υπάρχει δυσκολία λειτουργίας λόγω κρίσης.
Οπως επίσης καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συρρίκνωση του εκθεσιακού μας προγράμματος, αλλά ανάπτυξη. Μας υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει το εγχείρημα. Η προσέγγιση του υπουργείου αυτή τη στιγμή είναι σε σωστή κατεύθυνση. Μας ζητάει να συμφωνήσουμε σε ένα μοντέλο και να καταθέσουμε την κοινή μας πρόταση» λέει στην «Εφ.Συν.», η Μαρία Τσαντσάνογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΚΜΣΤ.
Παράλληλα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την έκθεση της Συλλογής Κωστάκη στους χώρους του ΜΜΣΤ. «Τον τελευταίο χρόνο έχει ενεργοποιηθεί το μοντέλο μιας πιο στενής διοίκησης μεταξύ των δύο μουσείων. Είπαμε να ενεργοποιήσουμε τη συνεργασία μας στο εκθεσιακό και εκπαιδευτικό κομμάτι. Η προσπάθειά μας να κατεβούμε στο κέντρο της πόλης παραμένει ισχυρή.
Θεωρούμε ότι με αυτή την έκθεση θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το νεανικό κοινό που δεν έρχεται εύκολα στη Μονή Λαζαριστών. Η πόλη υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό (μέσα από τις Μπιενάλε, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και δεν θέλει να αλλάξει. Χρήματα υπάρχουν ελάχιστα, αλλά πρέπει να βρούμε εκείνα τα μοντέλα ανάπτυξης ώστε να συνεχίσουμε».
Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις της Ξανθίππης Σκάρπια Χόιπελ, προέδρου του ΜΜΣΤ. «Συναντηθήκαμε με τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος είναι θετικά διατεθειμένος. Οι δύο φορείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να φτιάξουμε μια κοινή πρόταση που θα γίνει αποδεκτή από το υπουργείο. Θεωρώ ότι θα ετοιμαστεί πολύ σύντομα, ίσως εντός των επόμενων εβδομάδων» και καταλήγει: «Το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε αναστολή της λειτουργίας μας για ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση.
»Οταν οι φορείς βρίσκονται σε τέτοια κρίση πρέπει να κοιτάζουν να διορθώσουν τις λειτουργίες τους για να τα βγάλουν πέρα διατηρώντας τα ικανά στελέχη τους. Εμείς είμαστε κυρίως εθελοντές.
Προσωπικά, είμαι εθελόντρια 36 χρόνια και αυτό είναι επιλογή από μεράκι και πάθος. Αυτή τη στιγμή οραματιζόμαστε κάτι πρωτότυπο. Δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι, είμαστε όλοι μαζί για κάτι σημαντικό για την πόλη, την Ελλάδα, για την προβολή μας στο εξωτερικό. Αν συνενωθούν οι συλλογές μας μπορούμε να γίνουμε ένα μουσείο-μαμούθ».
► Μια ακόμα μεγάλη έκθεση με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας θα οργανωθεί σε συνεργασία με τη ΔΕΘ. Θα καλύψει εξ ολοκλήρου τους χώρους στο Περίπτερο 6 και θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.
«Είναι μια τρομερή ευκαιρία. Κάνουμε σχεδιασμό αντάξιο του μεγάλου χώρου του κέντρου της πόλης», λέει η Μ. Τσαντσάνογλου. Θα έχει έργα ζωγραφικής, τρισδιάστατα, αρχειακό υλικό κ.ά. Πιθανώς να ξεκινήσει τον Αύγουστο και τα επίσημα εγκαίνια να γίνουν μαζί με της ΔΕΘ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας