Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.0° 20.2°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.5° 18.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.1°
4 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 16.0°
2 BF
66%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
59%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
60%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 18.4°
1 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 18.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
0 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.5° 20.5°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
1 BF
71%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
filosofiki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI
Συνέδριο «Τα τραγούδια που 'χω γράψει»

Το ελληνικό τραγούδι πάει επιτέλους στο... Πανεπιστήμιο

Το διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Τα τραγούδια που ’χω γράψει» διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το τριήμερο συνέδριο «Εξετάζοντας τη Νεοελληνική Ποίηση και Μουσική (στιχουργία, μελοποίηση, πρόσληψη)», που διοργανώνει το ΕΚΠΑ και ο καθηγητής Ευριπίδης Γαραντούδης, επιχειρεί μία «ολιστική» προσέγγιση της μελοποιημένης ποίησης, αλλά και του στίχου από την αρχαιοελληνική μετρική έως τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Λεξ

Εξετάζοντας τη Νεοελληνική Ποίηση και Μουσική (στιχουργία, μελοποίηση, πρόσληψη) από την αρχαιοελληνική δραματουργία έως τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Λεξ το μεγάλο, τριήμερο (16-18/12) διεπιστημονικό συνέδριο που με τίτλο «Τα τραγούδια που ’χω γράψει» διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής τον γνωστό καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, μελετητή και βιβλιοκριτικό Ευριπίδη Γαραντούδη και της οργανωτικής τον υποψήφιο διδάκτορα Ν.Ε. Φιλολογίας Δημήτρη Πρόκο, στο Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Φιλοσοφικής Σχολής, είναι αναμφισβήτητα μία εξαιρετική, όσο και ουσιαστικά πρωτότυπη πρωτοβουλία.

Αν δεν κάνουμε λάθος αυτή είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό τραγούδι εξετάζεται τόσο «ολιστικά», ισοτίμως προς την ποίηση και την πεζογραφία και μάλιστα από έναν τόσο επίσημο φορέα όσο το ΕΚΠΑ. Τη δε εντύπωση περί πρωτοτυπίας αλλά κι αυτήν περί ευρύτητας μας ενισχύει μία ματιά στις ιδιαίτερες θεματικές του προγράμματος από την πρώτη ημέρα (16/12) που ξεκινά με τους χαιρετισμούς του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής (καθ. Δ. Δρόσο) και των προέδρων των Τμημάτων Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών, αλλά από εκεί και πέρα ασχολείται με τη μετρική, τον ρυθμό, τον έμμετρο στίχο και την ποίηση σε ελεύθερο στίχο. Συνεχίζει με τη σχέση της ποίησης του Παλαμά και του Καβάφη με τη μουσική. Ανιχνεύει την ελληνικότητα, τον μύθο και την Ιστορία στη νεότερη ελληνική στιχουργία π.χ. των Ν. Γκάτσου, Ι. Καμπανέλλη και Μ. Ελευθερίου και φτάνει μέχρι τη διακειμενικότητα στη στιχουργία του Νίκου Πορτοκάλογλου, στα τραγούδια του Λευτέρη Παπαδόπουλου μέσα από τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, ακόμα και στο λεξιλόγιο της ελληνικής ραπ. Και η πρώτη ημέρα παραδίδει τη σκυτάλη από τις τοποθετήσεις για όλα αυτά τα θέματα πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών στους ίδιους τους δημιουργούς για μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Τη στιχουργία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού» στην οποία με συντονιστή τον φιλόλογο και ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού Σπύρο Αραβανή, συμμετέχουν οι Δημήτρης Αποστολάκης, Οδυσσέας Ιωάννου και Φωτεινή Λαμπρίδη.

Αναλόγως «καλειδοσκοπικό» το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας εργασιών ταξιδεύει από την Κρήτη του Κώστα Μουντάκη στην ποίηση του Ρώμου Φιλύρα, χαρίζει έναν κύκλο με τέσσερις θεματικές στην ποιητική του Θανάση Παπακωνσταντίνου και τις επιρροές του, εξετάζει τις μουσικές αναφορές ή επιρροές ή και επιμέρους θέματα που αφορούν την πεζογραφία του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, του Κοσμά Πολίτη και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Τάσου Λειβαδίτη και του Φώντα Λάδη, εξετάζει «το πρωτοποριακό φολκλόρ του Γιάννη Μαρκόπουλου», επιχειρεί «μια ποιητική προσέγγιση στην αντιδικτατορική μουσική συνομιλία με την παράδοση» και κλείνει τις τοποθετήσεις με το θέμα «Εμφυλες σχέσεις και στερεότυπα στον εξωτισμό: Η περίπτωση του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού».

Η τρίτη ημέρα ξεκινά με τοποθετήσεις όπως για τη «διάνοιξη των “ορίων” της λογοτεχνικότητας: Η περίπτωση της rap μουσικής στο παράδειγμα του Λεξ», ή η ποίηση και η στιχουργία του Μιχάλη Γκανά. Και συνεχίζει με θέματα όπως «Πολιτισμικές και κοινωνικές αναζητήσεις: Οι περιπτώσεις του Μίκη Θεοδωράκη και της Μαρίζας Κωχ» ή «Η σύγχρονη ελληνική μουσική σύνθεση και τραγουδοποιία» (με συντονιστές μεταξύ άλλων τους Νίκο Κυπουργό, Ορφέα Περίδη, Μάκη Σεβίλογλου και Μαρίζα Ρίζου).

Το συνέδριο πλαισιώνεται από μουσικές εκδηλώσεις όπως αυτήν που θα γίνει στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Φιλοσοφικής Σχολής (AULA) από το Μουσικό Σχήμα Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη ή αυτήν που αφιερώνεται στη σπουδαία μελοποίηση του «Απόκοπου» του Μπεργαδή από τους Ναταλία Κωτσάνη και Τάσο Κοφοδήμο. Το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές μπορεί να τα αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος στη διεύθυνση https://enephil.phil.uoa.gr/

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το ελληνικό τραγούδι πάει επιτέλους στο... Πανεπιστήμιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας