Η οικογένεια Γκλίξμπουργκ επέλεξε τους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για να παραθέσει το αποψινό «κοκτέιλ-δείπνο καλωσορίσματος» στους 250 προσκεκλημένους της, οι οποίοι θα καταφτάσουν στην Αθήνα για τους γάμους της Θεοδώρας, της μικρότερης κόρης. Λόγοι συμβολικοί και γοήτρου οδήγησαν στην απόφαση να καταλύσουν σε ένα από τα παλαιότερα, ιστορικότερα και μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας με περισσότερα από 25.000 εκθέματα; Ή άραγε οικονομικοί;
Προφανώς τα 15.000 ευρώ (που δίνονται στο μουσείο) είναι ευτελές ποσό ακόμα και για να κλείσεις διήμερο σε μια έπαυλη. Φανταζόμαστε ότι τελικά υπερίσχυσε το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υπουργός Πολιτισμού χατίρι δεν χαλούν στην οικογένεια του τέως. Ποιος θα ξεχάσει εξάλλου τις άοκνες προσπάθειες και τον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξε η κυρία Μενδώνη για να μεταμορφώσει το καμένο -και καημένο- Τατόϊιγια τη νεκρώσιμη ακολουθία του Κωνσταντίνου Γκλίξμπουργκ; Μέχρι αυτοψία είχε κάνει, τότε, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για να διαπιστώσουν με τα μάτια τους ότι τα αποκαΐδια μαζεύτηκαν, ο, κατεστραμμένος από τη φωτιά, περιβάλλων χώρος ευπρεπίστηκε και οι δρόμοι στρώθηκαν με λευκό χαλίκι για τους γαλαζοαίματους. Οσο για τις αναφορές στα δελτία Τύπου του ΥΠΠΟ και στους λόγους της υπουργού, είναι πάντα «το π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου».
Γι’ αυτό δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι η υπουργός Πολιτισμού δεν πήρε θέση για τη θεσμική εκτροπή να προσφωνείται η έκπτωτη Αννα-Μαρία ως «Βασίλισσα» στο επίσημο δημόσιο έγγραφο της παραχώρησης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το οποίο φέρει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ούτε λόγος να ζητήσει την ανάκλησή του. Εξάλλου το έγγραφο με ημερομηνία 17/9/24 το οποίο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», είχε υπογράψει μια εκ των εκλεκτών συνεργάτιδών της, η διευθύντρια του Β&ΧΜ Αικατερίνη Δελλαπόρτα, διορισμένη απευθείας από τη Λίνα Μενδώνη μετά τη μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ, με την οποία διατηρούσε πάντα άψογες σχέσεις.
Οι εργασίες ξεκίνησαν χθες με συνεργεία καλλωπισμού, δενδροφύτευσης και stalling χώρου, με γλάστρες, λουλούδια και εξοπλισμό να πηγαινοέρχονται και αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα. Η γαμήλια δεξίωση θα γίνει το βράδυ και ουδείς, επί του παρόντος, γνωρίζει ποιοι ακριβώς χώροι θα παραχωρηθούν, αν θα ανοίξουν αίθουσες με κειμήλια, αν θα υπάρξουν φύλακες του μουσείου ή ιδιωτική αστυνομία, για πόσες ώρες παραχωρείται το μουσείο και τι ακριβώς παραχωρείται στην οικογένεια Γκλίξμπουργκ και στους καλεσμένους της. Το μουσείο κλείνει στις 4.00 το απόγευμα. Μετά την αποχώρηση των εργαζομένων θα κορυφωθούν οι διαδικασίες στον χώρο που θα γίνει άβατο για το πόπολο.
Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνει κάλεσμα διαμαρτυρίας και συγκέντρωση απόψε στις 19.00 στην πλατεία Ρηγίλλης, κάνοντας λόγο για «προνομιακή, προσωρινή παραχώρηση της κιβωτού των βυζαντινών θησαυρών της χώρας σε ιδιώτες, των οποίων τους τίτλους απέταξε το Σύνταγμα της χώρας, πράγμα που συνιστά πολιτειακή πρόκληση και εθνική προσβολή και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καλούμε όλα τα σωματεία, όλα τα δημοκρατικά κόμματα, κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη».
Οπως έγραφε στην τελευταία ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ: «Με το έγγραφο αυτό σφραγίζεται η κατηφόρα του
Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το οποίο από την επομένη της εφαρμογής του Ν. 5021/2023 και τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ με διορισμένη διοίκηση, έχει πάψει να αποτελεί μουσείο για τους επισκέπτες, συνιστώντας χώρο για ιδιωτικές εκδηλώσεις». Και ρωτούσε αν η διεξαγωγή γαμήλιας εκδήλωσης στον χώρο του μουσείου και κηρυγμένου μνημείου (Κτιριακό Συγκρότημα Δουκίσσης Πλακεντίας ΦΕΚ 54/Β/1952, 352/Β/1967) «συνιστά ή όχι προσβολή μνημείου; Υπάρχει τιμολογιακή πολιτική αυτού (ή άλλου) μουσείου ΝΠΔΔ για γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα; Εχει αποφασίσει περί αυτού η διορισμένη δφιοίκηση; Με βάση ποια δικαιοδοσία; Μήπως η παραχώρηση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη οικογένεια και αν ναι, γιατί;». Σημείωνε δε ότι το έγγραφο της παραχώρησης «κατά παράβαση κάθε χρηστής διοικητικής πρακτικής, δεν αναφέρει τους χώρους του μουσείου που θα παραχωρηθούν (άραγε θα χρησιμοποιηθούν αίθουσες του μουσείου ή εκθέματα των συλλογών;), ούτε τις ώρες της εκδήλωσης. Σε μια πρωτοφανή διοικητική πρακτική, δεν θέτει καν όρους για τη διεξαγωγή ιδιωτικής εκδήλωσης, όροι που αυτονοήτως τίθενται από όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ακόμη κι όταν ένα μουσείο ή μνημείο παραχωρείται σε δημόσιο φορέα για οποιαδήποτε εκδήλωση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας