«Tην πλήρη ακύρωση της διαδικασίας και τη μη κατάθεση πρότασης από τη χώρα μας για το φετινό Βραβείο Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας» προτείνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μετά τη δημόσια επιστολή του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, προς την ΕΑΚ και τα σωματεία του οπτικοακουστικού χώρου, αλλά και τις (μη) απαντήσεις που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου η οποία οργανώθηκε «άρον άρον» και απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έπεισε κανέναν. Οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας και προσωπικά του υφυπουργού έχουν τινάξει στον αέρα τη διαδικασία καθώς πλέον την έχουν καταστήσει αφερέγγυα και παράτυπη. Αναμένεται πάντως άμεση συνάντηση, ακόμα και τη Δευτέρα, ανάμεσα στον υφυπουργό και στο Δ.Σ. της ΕΑΚ.
«Η λύση που προκρίνουμε είναι μια λύση με τεράστιο κόστος για την ελληνική κινηματογραφία. Το κόστος αυτό είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τους δημιουργούς που έχουν ήδη αποσύρει τις ταινίες τους από τη διαδικασία. Δημιουργοί που έθεσαν το έργο τους προς αξιολόγηση στο ΥΠΠΟ για να βρεθούν αντιμέτωποι με μηχανορραφίες που θυμίζουν τις θλιβερές εποχές των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας. Αυτό το κόστος η κινηματογραφική κοινότητα είναι διατεθειμένη να το πληρώσει προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπειά της απέναντι σε ένα κράτος που, όταν και όποτε αποφασίζει να ασχοληθεί μαζί της, την αντιμετωπίζει με αλαζονεία», γράφει η ανακοίνωση της ΕΑΚ που εστάλη χθες προς τον υφυπουργό και δημοσιοποιήθηκε (όλο το κείμενο στην efsyn.gr: «Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ζητά ακύρωση της συμμετοχής στα Οσκαρ»).
Η αιφνιδιαστική κίνηση από τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς να αποσύρουν τις 21 ταινίες από τις 26 που είχαν κατατεθεί εξέθεσε τον κ. Φωτήλα, που έμεινε μόνος στον πάγκο με μόλις δύο ταινίες να παραμένουν υποψήφιες, την πολυβραβευμένη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα και τον «Καπτάν Μιχάλη» του Κώστα Χαραλάμπους. Από τις υπόλοιπες, οι δύο κόπηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και παραμένει ακόμα μία την οποία ουδείς γνωρίζει.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Καθημερινή» η Εύα Νάθενα δήλωσε: «Αν μου πρότειναν εξ αρχής από την Ακαδημία να αποσύρω την ταινία θα το έκανα – μιλώντας πάντα για μένα μόνο. Θα συντασσόμουν με την πλειοψηφία του κλάδου, με την ευρύτερη οικογένεια στην οποία χρόνια αισθάνομαι ότι ανήκω... Αντί αυτού βρέθηκα να κατηγορούμαι ως μέρος του προβλήματος». Δήλωσε πάντως ότι ύστερα από όσα έχουν συμβεί δεν προτίθεται να αποσύρει, πλέον, τη «Φόνισσα» από τη διαδικασία. Δύο ταινίες ήταν φαβορί για να λάβουν το χρίσμα της υποψηφιότητας και να φτάσουν ως ελληνική πρόταση στην Αμερικανική Ακαδημία, η «Φόνισσα» και το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο:
● Γιατί δεν υπήρξε επικοινωνία με την κ. Νάθενα;
Να ξεκαθαρίσω ότι η ΕΑΚ δεν επικοινωνεί με κανέναν. Αυτό που υποστηρίζει η κ. Νάθενα δεν είναι αληθές. Ως ΕΑΚ δεν μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να τηλεφωνούμε και να λέμε να αποσυρθούν οι ταινίες. Αυτό ξεκίνησε από τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς των ταινιών. Γνωρίζαμε το περιστατικό από την ημέρα που έγινε, δηλαδή από τις 11 Αυγούστου. Ο χώρος ήταν ενήμερος. Ξέρετε, η κυρία Γαλανού, ο κύριος Κεκάτος, η κυρία Καρβούνη, η κυρία Παπαδάκη είναι άνθρωποι με πολλούς γνωστούς στο κινηματογραφικό περιβάλλον. Από μόνοι τους λοιπόν επικοινώνησαν κάποιοι άνθρωποι και είπαν, ξέρετε τι έχει συμβεί; Θα μπορούσε πάντως ο παραγωγός της κυρίας Νάθενα να έχει επικοινωνήσει. Δεν είναι ευθύνη της Ακαδημίας ότι δεν ενημερώθηκε η ίδια. Εχει παραγωγό, έχει φίλους απ’ όπου θα μπορούσε να έχει ενημερωθεί.
● Το ρεπορτάζ λέει ότι υπήρξε επικοινωνία με τον παραγωγό της «Φόνισσας», τον κ. Σαμιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να αποσύρει την ταινία. Εσείς γνωρίζετε αν υπήρξε αυτή η επικοινωνία;
Θεωρώ πως ναι, χωρίς καν να γνωρίζω από ποιους συγκεκριμένους ανθρώπους έγινε. Δεν ξέρω τι απάντησε ο κ. Σαμιώτης. Αλλά αυτό που συνέβη είναι πολύ μεγάλο, για τον δικό μας χώρο, ώστε να μείνει απ’ έξω οποιοσδήποτε παραγωγός. Δηλαδή να το γνωρίζουν όλοι, πλην μιας ταινίας; Μου φαίνεται παράλογο. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω ποιος και πότε πήρε τηλέφωνο. Είμαι όμως σίγουρος ότι το γνώριζε. Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΑΚ βγήκε Δευτέρα μεσημέρι. Ακόμα και τότε, θα μπορούσε να αντιδράσει. Υπήρξε μια διαδικασία που κράτησε μέρες. Μου φαίνεται παράξενο, δεν μπορώ να το πιστέψω ότι δεν ενημερώθηκαν. Να βράζει ο τόπος, να μιλάνε όλοι με όλους και να μην έχει ενημερωθεί μόνο η συγκεκριμένη ταινία;
● Στη χθεσινή ανακοίνωση, η ΕΑΚ αναφέρει ότι βάσει των κανονισμών της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα πρόσωπα που θα γνωμοδοτήσουν για την πρόταση της χώρας δεν μπορούν να αντικατασταθούν πέραν της 15ης Αυγούστου 2024. Ο κύριος Φωτήλας υποστήριξε την Πέμπτη ότι μπορούν το επόμενο διάστημα να στείλουν τα δύο νέα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν την κυρία Προέδρου και τον κ. Χαραλαμπόπουλο οι οποίοι παραιτήθηκαν. Τι ισχύει;
Εχω διαβάσει τον κανονισμό της Αμερικανικής Ακαδημίας και από όσο καταλαβαίνω με τα καλά αγγλικά μου, αυτό δεν ισχύει. Να ξέρετε ότι είμαστε πάντα η τελευταία χώρα που στέλνει ταινία στην Αμερική σε μια διαδικασία που απαιτεί πολλά χρήματα, πάνω από 200.000 ευρώ. Αλλιώς δεν έχει νόημα να πας. Και αυτή είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα που πρέπει να κάνουμε.
● Υπ’ αυτές τις συνθήκες εάν στείλουμε ταινία για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ θα είναι φερέγγυα και αξιόπιστη η διαδικασία, αφού η επιτροπή θα έχει επιλέξει ανάμεσα σε δύο άντε τρεις ταινίες απ’ όλη την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή;
Τυπικά δεν μπορώ να σας απαντήσω, αλλά νομίζω πως όχι, γιατί έτσι δεν υπάρχει το αποτύπωμα της ελληνικής παραγωγής.
● Θεωρείτε ότι μετά την αναμενόμενη συνάντησή σας με τον κ. Φωτήλα μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να επανακατατεθούν οι ταινίες στη διαδικασία; Ο ίδιος, όπως δήλωσε την Πέμπτη, αυτό ευελπιστεί.
Δεν το γνωρίζω, αλλά θεωρώ απίθανο να γυρίσουν πίσω 22 ταινίες. Είναι δύσκολο να συμμετέχεις κάπου, να αποχωρείς και στη συνέχεια να επιστρέφεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας