Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΣΕΑ - Εκδήλωση
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων | Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Αιχμηρό σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απόφαση του ΣτΕ

Την οργή του ΣΕΑ προκαλεί η επικύρωση της ανάκλησης παραχώρησης του ιστορικού κτιρίου, με τον Σύλλογο να επιτίθεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ιστορικό κτίριο στο οποίο εδρεύει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΑ κατά της εκδικητικής απόφασης ανάκλησης παραχώρησης του ακινήτου, με τον Σύλλογο να σχολιάζει με νόημα ότι μπορεί να επικύρωσε την ανάκληση, ωστόσο δεν δικαιώνει το αφήγημα του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υπογραμμίζει ότι η απόφαση να οδηγηθεί σε έξωση ένας ιστορικός σύλλογος εργαζομένων αποτελεί προσβολή και τονίζει με νόημα ότι «οι κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού στοχεύουν ευθέως στην κριτική που ασκεί ο Σύλλογος στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, στις καταστροφές αρχαιοτήτων, στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στις απευθείας αναθέσεις».

«Δεν είναι μόνο ότι αμφισβητείται ο συνδικαλιστικός λόγος, αλλά διακυβεύεται η ελευθερία του λόγου στο δημόσιο βίο γενικά, καθώς με αφορμή μία συζήτηση για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιδιώκει να διαμορφώνει ένα ασφυκτικό κλίμα ελέγχου της διαφορετικής άποψης, ακόμη κι αν αυτή επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και τις έρευνες των ευρωπαϊκών θεσμών» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται «είναι σαφές ότι στην χώρα μας οι θεσμοί διέρχονται κρίση». 

Απαντώντας στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ με το οποίο έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ ο ΣΕΑ επισημαίνει ότι κάθε άλλο παρά δικαίωσε τη θέση της Λίνας Μενδώνη πως «σκοπός της παραχώρησης του ακινήτου από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στον ΣΕΑ ήταν «αποκλειστικά η στέγαση της έδρας» του Συλλόγου και της διοικητικής του λειτουργίας».

«Αντίθετα, μάλιστα έκρινε ότι, μεταξύ των σκοπών της παραχώρησης, ήταν φυσικά και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από τον ΣΕΑ, στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών και με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του κτηρίου ως σύγχρονου μνημείου πολιτισμού. Δυστυχώς, όμως, η αντίληψη του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας περί ανάδειξης και προστασίας των σύγχρονων μνημείων πολιτισμού, διαφέρει σημαντικά, όπως φαίνεται, από εκείνη των Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και χιλιάδων Αθηναίων, που επί δεκαετίες συμμετείχαν και στήριζαν τις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές και εκδηλώσεις για θέματα της σύγχρονης ζωής που διοργανώνονταν από τον ΣΕΑ ή φιλοξενούνταν στο ακίνητο. Εκδηλώσεις που συμβάλλουν στην ουσιαστική σύνδεση των πολιτιστικών μνημείων, και δη των νεότερων, με την κοινωνία και είναι εναρμονισμένες με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές θεωρήσεις και πρακτικές για την ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτά, χωρίς αποκλεισμούς» προσθέτει.

Η ανακοίνωση


 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αιχμηρό σχόλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την απόφαση του ΣτΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας