Τι είναι ερωτηματικό στη Θεσσαλονίκη… αλλά προχωράει; Μα η πλατεία Διοικητηρίου και το μέλλον της τόσο ως πλατείας όσο και ως αρχαιολογικού χώρου. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συναντήθηκε προχθές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, και συμφώνησαν εκ νέου ότι περί τα μέσα του 2025 θα δημοπρατηθεί το έργο, αφού η ομάδα μελέτης που συνέστησαν προχωρά και βρίσκεται στο… στάδιο της προμελέτης.
Με δυο λόγια, δύο μήνες μετά την προηγούμενη συνάντηση του δημάρχου με την υπουργό («Εφ.Συν.», 5.2. 2024 Υποσχέσεις copy-paste σε νέο δήμαρχο) βρισκόμαστε στη φάση που δήμος και υπουργείο συμφωνούν στην εικόνα που θα έχει περίπου ο χώρος αλλά δεν μας το ανακοινώνουν, διότι είμαστε ακόμη σε φάση προμελέτης. Αυτό πάλι με τη σειρά του σημαίνει ότι εκείνη η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης του 2020 μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της “Εγνατία Οδός Α.Ε.”» με σαφές αντικείμενο: τη «Μελέτη της κατασκευής της πλατείας Διοικητηρίου και των προσβάσεών της με πιθανή κατασκευή Συγκοινωνιακού Πολυτροπικού Κέντρου – Μελέτη αποκατάστασης της πλατείας Διοικητηρίου με ταυτόχρονη προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου», όλα αυτά τα μακροσκελή και ωραία, πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, έναντι αγνώστου κόστους! Πήγαν στα σκουπίδια μαζί με την αισιοδοξία που είχαν τότε η ίδια η κ. Μενδώνη και ο προηγούμενος δήμαρχος Ζέρβας ότι το 2021 θα άρχιζαν και τα έργα. Γι’ αυτό και η επανάληψη της «αισιοδοξίας» με τα ίδια σχεδόν λόγια κάνει τους Θεσσαλονικείς δικαίως εξαιρετικά καχύποπτους.
Είναι και η ασάφεια που προσθέτει μαύρα πίξελ στην καχυποψία. Η κ. Μενδώνη ρωτήθηκε πώς θα είναι ο χώρος, για να απαντήσει «να αφήσουμε την προμελέτη να εξελιχθεί για να πούμε πώς περίπου θα είναι η πλατεία». Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι «μπορούμε να συνδυάσουμε την πρόοδο της τεχνολογίας με ένα είδος πλατείας(;) και με επισκέψιμο τον αρχαιολογικό χώρο». Πρόσθεσε δε πως «είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο πια για την τεράστια εκκρεμότητα της πλατείας Διοικητηρίου. Είχαμε συστήσει τον Φεβρουάριο μια κοινή ομάδα εργασίας, η οποία κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα με ομοφωνία. Αυτά τα συζητήσαμε, είδαμε ότι είναι εφικτά αυτά στα οποία κατέληξε η ομάδα εργασίας για να μπορέσει να προχωρήσει ο Δήμος τις αναγκαίες μελέτες, ξεκινώντας από την προμελέτη».
Ο δήμαρχος, από την πλευρά του, είπε πως «ολοκληρώθηκε η προσέγγιση στο θέμα της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου, για την οποία υπάρχει χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και ξεκινάμε με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη μελετητική ολοκλήρωση αυτής. Η πλατεία Διοικητηρίου δρομολογείται με μια βιώσιμη και οριστική λύση μετά από πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι τέτοιο καιρό του χρόνου το έργο να είναι δημοπρατημένο».
Στην ίδια συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της αποκατάστασης οκτώ κρηνών της Ανω Πόλης που είναι προστατευόμενα μνημεία και για τις οποίες όπως είπε η υπουργός «θα κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση, την οποία θα χρηματοδοτήσει κυρίως το υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου τους επόμενους δυο τρεις μήνες, αφού ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές εκθέσεις που χρειάζονται, να ξεκινήσουν οι εργασίες και η σταδιακή τους παράδοση. Θεωρώ ότι τους επόμενους 6-8 μήνες αυτό μπορεί να έχει ολοκληρωθεί». Μακάρι…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας